30 januari 2023
Åren går men du är ständigt lika närvarande. Vi i Lilla hjärtat vänförening arbetar dagligen för att göra Sverige till ett säkrare land för barn att bo och växa upp i. Opinionen är väckt och debatten är levande, fler barns öden har uppmärksammats.
Vi lever i ett land där dömda personer nekas att arbeta med andras barn men kan få hela vårdnaden om sina egna. Tänk att de enda våldsoffren i vårt land som tvingas till att ha umgänge och leva med sina förövare är barn. Och tänk, det finns poliser som måste hämta barn för att genomföra umgängen, men de har inte mandat att skydda dem mot tvång. Tänk att det var först med Lex Lilla hjärtat som det blev lag att föräldrar ska drogtestas innan de kan få vårdnaden tillbaka för sina barn! När du förlorade ditt liv förfasades många över hur det var möjligt att detta kunde ske och ändå har det har hänt flera gånger därefter. Sanningen är att varningssignalerna både fanns och finns – hela tiden. När ska dessa signaler tas på allvar av behöriga instanser?
Den tunga sanningen är att du kunde räddats om kompetensen funnits, om lagarna efterföljts, om ditt ombud varit på din sida samt om domstolen haft den kunskap de behövt för att förstå hur missbruk och våldskapital påverkar människor. Det är hjärtskärande att barn inte får den trygghet de ska ha, att det finns vuxna som av olika skäl sätter sig själva före sina barn. Det finns ingen värdighet i att upprätthålla fasaden av ett system som inte fungerar. Det finns gedigen forskning, oräkneliga professionella utredningar som visar på vad och hur vi kan förändra. Vi måste alla hjälpa till att ta fram och genomföra en strategi för att förhindra att barn far illa. Politiker måste avsätta tillräckliga resurser för att barns rättigheter ska kunna införlivas, genom hela vårdkedjan, det ska fungera i praktiken – inte bara låta bra på papper.
Idag är en smärtsam dag. Vi minns dig Esmeralda som vi lärt känna genom din familjehemsmamma, vår ordförande. Vi arbetar varje dag för barns rättigheter och strävar idogt för att bättra det som felar i vårt samhälle. Vi gör det för att hedra och minnas dig, och för att göra framtiden lite ljusare för alla våra barn.
30 januari 2023
Tre år sedan…
När du dog, dog även en del av mig, med dig. En del av alla oss i familjen.
Den enkla vägen hade varit att stanna i mörkret.
Men jag valde livet och att ditt öde behövde berättas. Jag valde att bli din röst. För att uppmärksamma, belysa och framförallt undvika liknande händelser.
Vi jobbar på allt vi kan i föreningen i ditt namn, i din anda och ofta känns du så närvarande.
Ytterligare en gång har samhället svikit ett barn, Tintin, som nyligen miste livet. Jag vill tro att ni barn delar moln var ni nu än är.
Din död har bland annat lärt mig hur jag vill leva resten av mitt liv med min familj och mina vänner.
Att värdesätta varenda dag även om det är en dålig sådan. Att känna tacksamhet och glädje även i det lilla.
Jag står vid din minnessten idag med lilla Izadora. En vecka och tre dagar gammal.
Livet gick vidare fast jag för drygt tre år sen trodde det va omöjligt. Hon är ett kärleksfullt exempel på att lycka kan existera trots att hjärtat en gång varit i smulor bara vi har mod att våga.
Jag saknar dig varje minut älskade Esmeralda
– Melinda Jacobs
26 januari 2023

20 januari 2023
Flera aktörer har länge önskat att barnrättsperspektivet i utredningar och rättsprocesser måste stärkas. Det finns flertalet förslag för att uppfylla barnets rättigheter vid tvister om vårdnad, boende och umgänge. Barnombudsmannen har exempelvis listat de nedanstående punkterna som förslag på hur detta skulle kunna gå till.
· Ge barnet ställning som part i mål och ärenden om vårdnad, boende och umgänge och inför därmed möjlighet för barnet att få ett eget ombud i processen som enbart för barnets talan.
· Inget barn ska mot sin vilja tvingas till umgänge med eller boende hos sin förövare. När det finns uppgifter om våld mot en förälder eller barnet själv måste barnets absoluta rätt till skydd från våld väga tyngst.
· Stärk kompetensen hos domstolarna när det gäller barn och barns rättigheter. Stärk också kompetensen om hur våld påverkar barn.
· Säkerställ barnets delaktighet i hela processen. Barnet ska skyddas i rättsprocessen och inte från processen. Barnet ska skyddas i domstolen och inte från domstolen. Vi har fina lagar i Sverie som ska tillgodoses barns rättigheter men vi behöver förbättra dem ytterligare och framförallt se till så att kunskapen och resurserna finns för att kunna tillämpa dem i praktiken.
När barn far illa som i fallet med #lextintin handlar inte om tillfälligheter eller enskilda felbedömningar utan om fel i vårt rättssystem och myndighetsutövning. Det är inget nytt problem och det är på intet sätt något som legat gömt i dunkel – många, starka röster har stått upp för barnen. Utredningar och rapporter går att stapla i höga torn – papper fyllda med stora och viktiga ord men de kommer aldrig göra skillnad för dem det berör om vi inte driver igenom förändringarna – på riktigt!
På söndag kommer människor i hela Sverige samlas för att sluta upp bakom #lextintin, ett initiativ taget för att sätta stopp för barns utsatthet. Du kan ansluta dig till de fysiska manifestationerna eller delta online!
Följ Lextintin på facebook och instagram, länkar finns i stories. @advokatbyranonnela text i sin helhet hittar du på vår hemsida. Lilla hjärtat vänförening i stolt samarbete med Lex Tintin
13 januari 2023
Tvångsumgänge, med förövare. Enligt barnkonventionen är ett barn sin egen person och sin egna individ. De har rätten att få framföra sina åsikter och bli hörda, och likväl är barn de enda brottsoffer som tvingas till umgänge med sina förövare. Sverige har redan haft ett fall där en kvinna från skyddat boende blev mördad på väg till ett umgänge med sitt barn, av den man hon och barnet skyddades ifrån. I närtid misstänks en 8-årig pojke ha förorsakats av sin pappa vid ett umgänge, en man med dokumenterad bristande omsorgsförmåga av sitt barn. I Lilla hjärtat vänförening har vi haft en pojke som var så rädd för sina föräldrar att man hade väktare under de påtvingade umgängena, umgängen som fick pojken att må fysiskt och psykiskt dåligt. Umgängen med de som dömts för misshandel av honom. Han fick sömnproblem och var livrädd för att bli kidnappad, en rädsla så stor att skolan skapade en utrymningsplan för pojken om föräldrarna skulle dyka upp. Vi har även hjälpt ett barn som varit så rädd för sina föräldrar att socialtjänsten slutligen valde att genomföra umgängen via webbkamera istället för i lokal, webbumgängen där barnet satt dubbelvikt och grät av rädsla för sina föräldrar. Likväl skulle dessa umgängen fortgå.
Kvinnojouren i Lund skriver i sin rapport “Inget kommer att ändras förrän några barn dör”:
I Sverige lever cirka 200 000 barn med upplevelser av våld i nära relation och lever i hem där en närstående vuxen utövar våld. Under 2021 anmäldes 24 310 misshandelsbrott riktade mot barn under 18 år, vilket utgör 30 procent av samtliga misshandelsbrott i landet det året. Mörkertalen är stora och man räknar med att ungefär 80 procent av allt våld aldrig anmäls.
Únizon skriver:
Jämställdhetsmyndighetens granskning ”Uppgifter om våld är inget undantag” av 814 tingsrättsdomar gällande vårdnad, boende och umgänge visar att i 64 procent av fallen framkommer uppgifter om våld och övergrepp. Men domstolarna har i många fall inte vägt in dessa uppgifter i besluten.
I jämställdhetsmyndighetens rapport kan man även läsa om hur domstolar endast genomfört riskbedömningar i 69% av de mål de haft på sitt bord. I de bedömningar som gjorts saknas många gånger ett sammanhang eller systematik för hur de blir utförda. Våld i nära relation avfärdas dessutom många gånger i domstolen på grund av att uppgifterna inte kan styrkas trots att dessa beskrivningskrav inte ens finns. Uppgifter om våld kan bli förbisedda på ett flertal sätt såsom i utredningar som familjerätten lämnar till domstolen och att domstolen väljer att inte hörsamma det våld som beskrivs i utredningarna på grund av att man inte gör någon riskbedömning. Detta drabbar alla de barn som har våld i sin hemmiljö och konsekvensen är att våldet får fortgå. Jämställdhetsmyndighetens rapport lyfter även det faktum att en eller flera parter i mål kan påtala och berättat om våld men att dessa uppgifter senare inte framkommer i domstolen och inte heller om en förälder är dömd för brott. Likt socialtjänsten fokuserar domstolarna i mycket hög grad på det som i standardiserade termer kallas för samarbetssvårigheter istället för uppgifter om våld.
Ett väldokumenterat fall av umgänge är Esmeralda som tvingades till umgängen med sina föräldrar inför sin hemflytt, föräldrar med kriminellt förflutet. Socialtjänst, familjehemsföräldrar och närstående såg hur dåligt hon mådde av dessa umgängen men likväl skulle de fortsätta, dessutom med tätare frekvens och längre tillfällen. Varför är barnets bästa och barnperspektivet så frånvarande i alla dessa beslut om umgänge?
11 januari 2023
Önskelådan: Sonjas resa
Familjehemsmamma Sonja skrev till oss och berättade om alla sina 7 barn, biologiska och ickebiologiska som alla är högt älskade. Några av familjehemsbarnen har haft en extra tuff start i livet och nu har de i familjehemmet fått upptäcka roligheter man kan ha på fritiden såsom att åka karuseller. Sonja ville väldigt gärna ta sin familj på semester till ett lyxigt hotell och få åka karuseller med sina barn. Sonja och hennes man vill väldigt gärna bygga upp en fin minnesbank till barnen med roliga upplevelser att se tillbaka på när de blir stora. Det vill vi i Lilla hjärtat vänförening väldigt gärna hjälpa till med och skickade hela familjen till Gröna Lund.
9 januari 2023
Ännu en kväll och min huvudkudde är fylld av barn i olika åldrar och de vuxna som kämpar för dem. Jag önskar återigen att jag haft ett trollspö eller kanske någon annan magisk kraft som kunde göra allt bra igen. Något som kunde få barnen att bli hörda. Vet barn alltid vad som är deras bästa? Nej, det gör de inte. Inte ens vuxna kan med enkelhet bortse från lojalitet, påverkan, manipulation, rädsla och välja vad som är bäst. Alla föräldrar vet att barn ofta vill annat än vad som är deras bästa. Några av oss vet också – av erfarenhet – att lojaliteten hos barn är stark. Några av oss har sett sina barn krossas under sin lojalitet, men ändå stått kvar och givit nya chanser. Ibland måste vi låta barnen möta sina rädslor och svårigheter. Ibland måste vi till och med uppmana dem att utmana sig själva och gå emot sina rädslor. Andra gånger är det tid att skydda dem med allt vi har. Det finns svåra saker i livet man som människa behöver lära sig hantera och andra saker man aldrig ska behöva bära – särkilt inte som barn.
Jag önskar att jag kunde hänvisa de här barnen och deras anhöriga till ett riktigt duktigt team. Ett team med god kunskap kring barn, ett team med barnets bästa i fokus, ett team som såg lösningar och insatser. Ett team som inte var pressat av varken ekonomi eller arbetsbelastning, som visste att barndomen i den här generationen är hur vi bygger allas vår framtid. Ett team som kunde arbeta tryggt och luta sig mot en fungerande lagstiftning och en domstol med god kännedom om barn och deras behov.
Jag tänker att jag borde skicka ännu ett tröstande sms till den unga pojken på HVB-hem, familjehemmet som miste alla tre syskonen i helgen, farföräldrarna som nekas all möjlighet till kontakt – trots att de är hela hans liv, familjehems storasystern som snart måste säga adjö till den lilla pojken som levt med dem under flera år, barnet som snart ska utvisas, pojken flyttades hem till en förälder dömd för misshandel, familjehemmet som miste sin placering under ett umgänge och aldrig fick säga adjö… Listan är lång. Min huvudkudde är full av barn som behöver bli lyssnade på. Varför är det så svårt för barnen att få sin röst hörd?
8 januari 2023
Vi fick i veckan en donation från Leia 8 år, vars mamma skriver såhär:
Leia 8 år började tillverka änglar och tillsammans med sin mamma (jag) kom vi på att vi skulle sälja dom o skänka en del av summan till att hjälpa barn. Eftersom jag har varit väldigt engagerad i Esmeraldas öde så har det ju inte undgått Leia. Tillsammans bestämde vi att vi skulle skänka till förmån för barn i familjehem.
Vi i Lilla hjärtat vänförening blev så glada över att se ett sådant fantastiskt engagemang och skickar ett extra stort och varmt tack till Leia och hennes mamma 💝💝 Det värmer att se hur folk engagerar sig i dessa viktiga ämnen.
6 januari 2023
Lilla hjärtat vänförening vill tipsa om ett mycket intressant podd – Socialtjänstpodden – som finns där poddar finns.
I det senaste avsnittet lyfter Michael Tärnfelt att dagens socionomutbildningen inte ger den kunskap som krävs för att klara av arbetet. Socionomutbildningen är idag en generalistutbildning som kan leda till ett stor antal tjänster inom ett mycket brett område. Utbildningen bygger på att arbetsgivaren ska fortbilda nyexaminerade och detta fungerar inte menar Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet.
Lilla hjärtat vänförening ser att dagens missförhållanden inom socialtjänsten beskrivs på liknande sätt som de gjorde för 30 år sedan. I Lilla hjärtat vänföreningen ser vi hur dagens missförhållande beskrivs på samma sätt som för 30 år sedan, med andra ord systemfel som funnits i flera årtionden. 1990 skedde ett barnmord som blivit ett av de mest omskrivna barnavårdsfallen i Sverige, “Fallet Michael”. Den då 38-åriga Elisabeth Hällbo förklarar i artikeln från 1990 i SKTF-tidningen, att socialtjänsten brustit på grund av för låg bemanning, många nya handläggare utan rätt erfarenhet, dålig organisation och bristande rutiner:
– Jag upplevde att vår dåvarande chef – hon som senare blev dömd för tjänstefel – kände sig pressad och stressad i sin roll. Jag var inte riktigt nöjd med ledarskapet. De socialsekreterare som arbetade då var duktiga, men många var nya och hade behövt mer handledning, säger Elisabeth Hällbo när hon blickade tillbaka. Då ska man ha i minnet att dagens samhälle belastar socialtjänsten enormt mycket mer idag.
Nästa citat är hämtat från en av IVOs rapporter (IVO, 20200221): ”Kommunerna lyckas inte komma till rätta med bristerna inom den sociala barn- och ungdomsvården och upprätthålla en god kvalitet. Trots omfattande kunskapsstöd, finns handläggare, som saknar nödvändig kunskap för en rättssäker handläggning. [… ] Bristerna innebär att barn och unga riskerar att inte få sina behov av stöd, skydd och hjälp utredda och tillgodosedda. I värsta fall kan det bidra till att barn skadas eller till och med avlider.”
Lilla hjärtat vänförening ser med tillförsikt fram emot att opinionen och debatterna fortsätter framåt. Inte för att skuldbelägga utan för att utveckla. Det finns all anledning att lyfta fram rådande brister i ljuset så att vi kan ändra kurs och skapa en ny framtid för både barn, familjer och yrkesverksamma inom socialtjänsten.
4 januari 2023
Boktips! Rädda Kaninerna, Olivia! av Johanna Bergström, författare, föreläsare, journalist och pedagog.
Rädda Kaninerna, Olivia! handlar om Olivia som går i trädgården och vaktar sina kaniner, eftersom pappa har sagt att räven kan ta dem. Men där finns också Olivias riktiga föräldrar som kommer ibland, tillsammans med tanterna och farbröderna. Då måste Olivia vakta kaninerna extra noga. Annars kanske räven tar dem.
Rädda kaninerna, Olivia! är en bok som handlar om att växa upp i familjehem och att själv få bestämma var man vill bo, och om det viktiga att lyssna till barns tankar och känslor. Boken kommer ut den 27 januari. Boken gör vuxna ämnen pratbara för barn och skapar förutsättningar för barn att förstå hur livet i familjehem kan se ut. Boken vänder sig till barn från fem år och uppåt, men kan med fördel även läsas av vuxna, inte minst yrkesverksamma inom socialtjänsten. Johanna har även skrivit boken “Utan mig har hon ingen”. Läs hela boktipset här.