30 december 2023

GOTT NYTT ÅR! önskar vi i Lilla hjärtat vänförening till er alla! Ännu ett fantastiskt år har gått. I vår verksamhet har vi hjälp så många barn i vår stödlinje. Vår enastående advokat Advokat Madeleine Onnela har gjort otroliga insatser för flera av dessa barn både i stödlinjens dagliga arbete men även i rätten. Du är guld och gröna skogar värd. Ett stort och innerligt tack till Elisabeth Massi Fritz som vid flera tillfällen i år tagit emot ärenden från oss. Vi är så tacksamma! Sist men inte minst Barnadvokaten som utöver att ta emot barnfall från oss under året, på sin semester utomlands tog emot fall och arbetade med det under sin ferie. Vi är djupt imponerade av dessa advokaters otroliga engagemang och hjälp! Stort tack till alla andra fina advokater i vår advokatpool för det gångna året.

Vår fina förening växer sakta men säkert och vi arbetar 7 dagar i veckan, året runt, för att göra skillnad för individuella barn och deras familjer och för barn i stor, landet över. Vi har fått många fina ansökningsbrev till vår Önskelåda från familjehemsplacerade barn runt om i landet och vi har både uppfyllt deras önskningar och fått följa med dem genom reseskildringar med bilder till Tivoli, High Chaparral, Kolmården, Legoland och mkt mkt mer. Vi har varit i Almedalen och på socionomdagarna, haft fantastiska givande möten med regering och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Samarbetet fortsätter för ett förstärkande av lex Lilla hjärtat. Vi har också haft det otroliga speciella ögonblick då vår magiskt fina ordförande Melinda Jacobs sade ja till sin Martin E-Type Eriksson vid altaret i Vadstena kloster, vilket fick mång av oss att tåra upp av lycka!

Slutligen, och helhjärtat, vill vi tacka alla våra fantastiska följare för att ni finns med oss och intresserar er för dessa viktiga ämnen som är barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt. Vi hoppas att 2024 blir ett stort år för barnrättsäkerhet och att ni fortsätter att följa oss på vår resa.

30 december 2023

Familjehemsskildringar – del 21 – vi har aldrig ångrat att vi blev jourhem

Jag och min man har varit jourhem i fyra år nu och har aldrig ångrat att vi valt göra detta. Vi öppnar vårt hem och delar av vår omsorg och värme. Och när barnen lämnar finns de alltid kvar i vårt hjärta.
Vi har barn i vårt hem under soc utredningstid fram till de hittar en permanent lösning. Ibland har man tur och får reda på en placering några dagar innan barnet kommer och ibland blir det akuta samtal från soc mitt i natten. Ibland hinner vi inte förbereda oss mentalt när det bara är någon timmes varsel till att barnet kommer men vi får göra det bästa av situationen.

Jag har alltid drömt om att bli jourhem men det har inte passat in i vårt liv förrän för fyra år sedan, men jag har i många år sparat leksaker och kläder till små barn. Våra barn är stora nu och vi har massor av plats hemma, bra rutiner och kan ta emot nya placeringar när som helst.

Jag fick säga upp mig från jobbet när vi började ta emot barn för att kunna vara hemma och ta hand om placeringarna och det har jag aldrig ångrat. Den senaste placeringen kom med två poliser mitt i natten så det gäller att vara flexibel. Vi har haft 15 barn hos oss sen vi började och den längsta placeringen varade 11 månader. Jag tycker fler ska bli jourhem och hjälpa barn.

Läs fler familjehemsskildringar här: https://www.lillahjartat.com/familjehemsskildringar/

29 december 2023

Vill du vinna ett eget signerat exemplar av Melinda Jacobs varma barnbok ”Hitta hem”?

Såhär gör du för att delta i tävlingen:

📌 Kommentera under detta inlägg och tagga så många vänner du kan!
📌 Dela Lilla hjärtat vänförenings informationsvideo i dina stories och uppmana dina vänner att följa oss så att kontot kan växa. Videon hittar du som vårt första inlägg här på Instagram 💗

Vinnaren av ett signerat exemplar av Melinda Jacobs barnbok ”Hitta hem” presenteras den 10 januari! Ytterligare tre personer kommer att vinna Lilla hjärtat vänförenings reflex, armband och pin.

Hitta hem är en varm skildring av att bo i familjehem. Boken tar upp många vardagsnära situationer och gör den till en fin bok för alla familjer och den öppnar upp för samtal med barnen. De sista sidorna av boken avslutas med barns rättigheter och var man kan få hjälp om man behöver det.

27 december 2023

Nu är det dags att nominera en barnrättshjälte till Stiftelsen Allmänna Barnhuset! Lilla hjärtat vänföreningen har stolt nominerat vår ordförande Melinda Jacobs till årets barnrättshjälte!

I år går priset till en person som ”genom banbrytande insatser befrämjat barns och ungdomars sociala förhållanden i vårt land med fokus på barns rättigheter när föräldrar har svårigheter”. Vi i LHV vill SÅKLART nominera vår enastående ordförande Melinda Jacobs för henne insatser för barn i utsatthet.

Melinda har sedan hon blivit myndig öppnat sitt hem för barn i samhällsvård både som kontakt- och familjehem. Hon har med sin livserfarenhet som familjehemsmamma skrivit böcker i ämnet riktade både till vuxna och barn, böcker som speglar både barn och vuxnas roll i hur det är att vårda eller bli omhändertagen enligt LVU – lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Hon öppnade ögonen på hela svenska befolkningen genom att gå ut offentligt med sin historia om Lilla hjärtat, Esmeralda och har intensivt arbetat för alla barn och ungas rättigheter genom att starta och driva barnrättsföreningen Lilla hjärtat vänförening. Genom sin otroliga utstrålning, säkra ton och kunnighet har hon satt barnrätt på agendan både hos politiker, i media och i det svenska barnrättslandskapet. Hon har arbetat med både röd och blå regering för att driva fram lagen lex Lilla hjärtat, barnets bästa när vård enligt LVU upphör, samtidigt som hon rår om och säkrar en trygg uppväxt för LVU-placerade barn i sitt hem. Melinda är en sann och stark barnrättshjälte vars arbete inte går att ta miste på. Det är därför vi i Lilla hjärtat vänförening både stolt och helhjärtat nominerar vår ordförande, Melinda Jacobs till årets barnhjälte! Och vi tycker att våra fantastiska följare ska göra det också.
Rösta rosa 💗💗

Stöd Melinda du också – skicka din nominering till mail info@allmannabarnhuset.se senast den 12 januari 2024.

26 december 2023

Jag började mina uppdrag som avlösare till en flicka med ett syndrom när jag var gravid med mitt första barn. Jag hade hand om flickan från hon var 2 år till hon var 21 år och fick ett eget boende. Jag började som avlösare, senare hette det kontaktfamilj. Hon var hos oss en helg i månaden. Det har berikat mina barn som fått växa upp med insikten om att vi alla är olika och de har tyckt om henne som hon var, vilket var viktigt för mig också. Självklart har det givit stöd och avlastning till hennes familj och även givit flickan möjligheten att lära känna andra personer utanför familjen. Idag besöker vi henne på hennes boende en gång i kvartalet för att behålla kontakten, vilket uppskattas av familjen och boendet (och känns självklart för oss också).

Jag har alltid varit intresserad av barn med särskilda behov, så trots mitt arbete med barn och ungdomar i 35 år så valde jag att göra detta vid sidan av mitt ordinarie arbete. Då det tidigare uppdraget avslutades naturligt (eget särskilt boende) så kontaktade jag min kommun för att anmäla mitt intresse för något uppdrag. Ganska snart fick jag höra att en pojke med en diagnos var tillgänglig för en insats. Han var 5 år och jag var hans första avlösare. Det började i lekparker, sedan biobesök och till slut gymträning. Vi har också gått många promenader och gjort utflykter (två söndagar i månaden). Då vi träffade personer på allmänna platserna presenterade han mig som ”sin Maria”, ungefär som att alla hade en egen sådan. Så gulligt!

Jag var hos honom och familjen i 10 år, tills han var 15 år. Då hette det ledsagare. Han skulle börja gymnasiet och ville ha helgerna fria till att träffa nya vänner, vilket var fullt förståeligt för mig istället för att ha en ”extramamma”. Vi gjorde ett fint avslut med fika hemma hos familjen. Jag hade gjort ett fotocollage till honom och fick en fin present av familjen.

Dessa uppdrag har givit mig (och delvis min familj) så mycket! Att få känna sig behövd och viktig som person/relation och kunna ge tillbaka ger så otroligt mycket. Att ha funnits för dessa barn/ungdomar och deras familjer går inte att mäta i pengar, det är inte därför man gör det. Att ha funnits i deras liv under så lång tid är en ynnest. Flickan har inte mycket tal men pojken sade flera gånger till mig att jag kändes som en i familjen. Det var fint att höra. Han mindes inte hur det var innan jag kom in i hans liv, 5 år gammal.

Läs fler skildringar här: https://www.lillahjartat.com/familjehemsskildringar/

24 december 2023

God Jul och Gott Nytt År önskar alla vi i Lilla hjärtat vänföreningsteamet!

Vi vill tacka alla våra fantastiska följare för att ni är med oss och intresserar er för viktiga ämnen som barns rätt till en trygg uppväxt. Vi hoppas att vi alla får en riktigt fin, vit – i dubbel bemärkelse – jul och att ni följer med oss även nästa år!

Ta hand om varandra över jul och nyår! 🎄❤️

21 december 2023

Swisha en julgåva till vår fina förening. Tillsammans arbetar vi för alla barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt.

💗 Hemsida: www.lillahjartat.com
💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO

19 december 2023

Har du jobbigt hemma över jul? Vet du någon i din närhet eller där du bor som har det jobbigt? Blir det värre över högtider? På Lilla hjärtat vänförenings sida, hjälp att få, finns information om de många organisationer som hjälper barn, unga och även vuxna. Misstänker du att någon är i fara, gör en orosanmälan! Är faran akut, ringer du 112. Ingen ska behöva känna sig otrygg över högtider. Hjälp de omkring dig att få en lugn, trygg, vit Jul.

Vid akut fara 112

Alkohollinjen 020 84 44 48
Anhöriglinjen 0200 239 500
Anonyma Alkoholister 08 720 38 42
Anonyma Narkomaner 07701 11 38 00
Barnfrid 013 28 10 00
BRIS 116 111
Brottsofferjouren 116 006
Föräldralinjen 020 85 20 00
Hjälplinjen 0771 22 00 60
Jourhavande medmänniska 08 702 16 80
Kvinnofridslinjen 020 50 50 50
Polisen 114 14
Självmordslinjen 90 101
Ätstörningslinjen 020 20 80 18

17 december 2023

Alla barn har rätt till en trygg Vit jul. Många barn får aldrig uppleva det som är självklart för dem allra flesta – det som kan vara årets höjdpunkt – en trygg jul med kärlek och glädje. För barn som har det jobbigt hemma kan julen istället vara något som skapar både obehag och oro. Alla barn ska ha rätt till en trygg jul med nyktra vuxna, glada minnen, värme och kärlek. Tillsammans kan vi hjälpas åt att hjälpa och förändra normen att dricka alkohol under julhelgen. Genom att du som vuxen tar ställning för Vit jul och avstår att dricka alkohol under julhelgen hjälper du till att förändra normen att julen behöver innehålla alkohol. Inspirera andra att vara nyktra och ge barnen den trygga vita jul de har rätt till. En Vit jul för alla barns rätt till trygghet 💕

16 december 2023

Grattis till vinnarna! Grattis till lindavmnilsson som vinner Magelene Thiger och Sandra Brunnströms bok Hedda och Vera flyttar, och till grattis till de fem vinnarna av Lilla hjärtatarmband emma_aka_doris, bellajac9, Susanne Södergren, Louise Annelo Steiner och Annica Natanaelsson Fd Pettersson. För er som har vunnit önskar vi att ni skickar er adress samt länk till hej@lillahjartat.com så att vi kan skicka er vinst till er.

Tack alla för att ni deltog i vår tävling!

Vi önskar er alla en riktigt fin Jul och Gott Nytt År!

16 december 2023

Är du på jakt efter den perfekta julklappen?
Ge bort ett gåvobrev!
En gåva som visar omtanke och hjälper Lilla hjärtat vänförenings arbete för barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt.

Klicka hem vårt gåvobrev från https://www.lillahjartat.com/gavobrev/
Tack för ditt stöd! ❤

💗 Hemsida: www.lillahjartat.com
💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO

15 december 2023

Är din julklappshopping inte klar? Perfekt! Köp en julklapp som visar omtanke i vår fina vänbutik! Genom att köpa något i vår webbutik hjälper Lilla hjärtat vänförenings arbete för barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt.
Ta en titt här: https://www.lillahjartat.com/butik
💗 Hemsida: www.lillahjartat.com
💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO

13 december 2023

Är din julklappshopping inte klar? Perfekt! Köp en julklapp som visar omtanke i vår fina vänbutik! Genom att köpa något i vår webbutik hjälper Lilla hjärtat vänförenings arbete för barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt.

💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO

10 december 2023

Hjälp oss att hjälpa. Engagera dig och ditt företag för barnens bästa, för barns rättigheter och hjälp oss att hjälpa utsatta barn i Sverige. Donera till vår fina förening och bli ett lill💗vänföretag. Genom att donera till oss som företag hjälper ni oss att hjälpa fler – djupgående. LHV arbetar för varaktig effekt genom att stärka barns rättssäkerhet, inte minst genom lex Lilla hjärtat. Behovet av stöd och hjälp är enormt. Ert företag kan genom oss göra verklig skillnadför människor som står med problem i:
– sitt uppdrag som familjehem
– förhållande till socialtjänsten
– eller som står med juridiska spörsmål
Vi har stöttat och hjälpt vårdnadshavare, familjehem, barn och unga med allt från goda råd, information angående deras problemställning, problemlösningar, familjehemskonsultering, hjälp från socionomer och beteendevetare samt med juridisk hjälp, helt ideellt. För att säkerställa att det arbete vi gör har en långtgående och varaktig effekt ser vi även till att svensk lagstiftning säkrar upp barns rättssäkerhet – lex Lilla hjärtat – Barnets bästa när vård enligt LVU upphör. I samarbete med regeringen kommer vi att arbeta igenom än fler åtgärder under 2024 för barnens bästa – under och efter LVU. Din donation ger fler barn hopp om en bättre uppväxt.
LHV är certifierad av Svensk Insamlingskontroll och erbjuder säkra betalningar med Payson.
Läs mer om hur du och ditt företag blir ett lill💗vänföretag här: lillahjartat.com/for-foretag/
💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
🌸Innehavare av 90-KONTO

9 december 2023

Pepparkakans dag!
Cirka var femte barn har vuxit upp med minst en förälder som har alkoholproblem. Under högtider såsom julen ökar alkoholkonsumtionen och barn blir extra utsatta. Vi vuxen måste våga stå upp mot dryckeskulturen genom att stå fast vid att barn och alkohol inte hör ihop.
Vi i Lilla hjärtat vänförening hoppas att ni alla, likt oss, väljer en vit jul, för barnens skull ❤

9 december 2023
Hjälp oss att hjälpa. Visa ditt stöd för alla barns rättigheter genom att hjälp utsatta barn och vårt arbete för att förändra det svenska rättslandskapet för alla barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt. Ge ett bidrag till Lilla hjärtat vänförening och bli en del i vårt arbete att hjälpa barn och unga i utsatthet.

Vi i Lilla hjärtat vänförening arbetar för att det som hände Lilla hjärtat, Esmeralda, aldrig ska få hända något annat barn igen. Vi samarbetar med både svensk och norsk regering för att stärka barns rättigheter samtidigt som vi hjälper på individnivå i vår stödlinje dit alla kan söka med frågor rörande rättigheter för barn, vårdnadshavare och familjehem.

Sommaren 2022 blev lex Lilla hjärtat lag, en milstolpe för oss i LHV och för det svenska barnrättslandskapet. Vi arbetar vidare för fler lagartiklar till denna lag samtidigt.

Kunskap om barns rättigheter och att aktivt använda sig av de lagar och direktiv som finns torde vara en självklarhet men vi ser ofta i de barnfall vi får till oss att vi är långt ifrån i hamn med att få alla vuxna att ta sitt vuxenansvar när det kommer till just barns rättigheter. 

Så länge det finns barn i landet i utsatthet som behöver vår hjälp, har vi inte nått vårt mål, att få alla att sätta barnen i första rum, tillämpa barnperspektiv i alla beslut som rör barn, och att alltid ta sitt ansvar för att se till att alla barn har en trygg och rättssäker uppväxt.


Alla barn är alla vuxnas ansvar!


7 december 2023

Vi får många frågor till föreningen om vad som händer med barnen i Gällivare när ärendet har granskats? Dessvärre blir svaret på den frågan – ingenting! De blir kvar i precis samma situation där de blivit lämnade och ges ingen möjlighet till ny prövning eller upprättelse.

Både Lilla hjärtat vänförening och närstående till placerade har stundtals goda skäl att anmäla missförhållanden gällande socialtjänsten handläggning av ärenden. Nästan alla anmälningar som görs från oss handlar om barn som flyttas snabbt, mot sin vilja, ofta utan att ha fått komma till tals eller fått möjlighet till ett eget ombud. Det är dock alltför sällan det leder till granskning.

Vad händer då när det blir en granskning och det riktas kritik mot kommunen? Kommunen blir ålagd av IVO att rätta till de brister som uppmärksammats för att liknande inte ska kunna ske igen. Att bristerna utretts och fastställts av Ivo kan därmed leda till att färre barn drabbas av liknande beslut och brister i framtiden, men allt för ofta kan vi se att kommunerna inte lyckas komma tillrätta med bristerna. Just detta fastslår IVO så sent som i sin rapport från juni i år och skriver:

”Kommuners socialnämnder uppvisar flera allvarliga brister kring delaktighet och dokumentation vid omplacering av barn. Detta visar Ivos granskning av 26 socialnämnder där nästan alla de granskade kommunerna brister.”

Barnen då? Vad händer med dem efter att IVO slagit fast att de flyttats utan rätt prövning, utan att få komma till tals och i vissa fall med risk för sina liv? Det händer absolut ingenting. Barnen lämnas kvar i den situation de befinner sig och det finns inte några krav på att kommunerna ska följa upp hur de mår. LHV menar att det behövs ett lagstadgat krav på uppföljning av barn där LVU upphör samt möjlighet för barnen att få sina rättigheter tillgodosedda. Vi menar att varje kommun dessutom måste avkrävas att utvecklingsansvariga kontinuerligt bevakar brister som IVO rapporterar och granskar den egna socialtjänstens sätt att arbeta samt åtgärdar eventuella brister. Detta så att inte fler barn råkar illa ut på liknande sätt, vilket tyvärr är fallet i idag.

7 december 2023

Ivos granskning av Gällivare kommuns förfarande kring två LVU-placerade barn är här efter ett års väntan. I den ger Ivo Gällivare kommun svidande kritik, bland annat för att kommunens socialnämnd på flera punkter brutit mot svensk lag och grundläggande principer i Barnkonventionen i handhavandet av de två barnen. Utredningen slår bland annat fast att barnen inte fick vara delaktiga i besluten som rörde dem och de fick ingen information om viktiga beslut som togs. Barnen, som motsatte sig flytten från familjehemmen, fick heller inget offentligt biträde fast att de uttryckligen bett om det och trots att Lilla hjärtat vänförening bistod med ett sådant. Vi i Lilla hjärtat ser kontinuerligt att barn flyttas på detta vis utan att Ivo tar anmälningar om det till sig för utredning.

Ivo skriver även i sin utredning att myndigheten mottagit uppgifter om förekomst av jäv i kommunen vid beslut tagna kring barnen. Idag är de två moderata politikerna som demonstrerat i LVU-kritiska demonstrationer tjänstlediga, och de två handläggarna som genomfört de hastiga hemflyttarna av barnen har fått nya uppdrag som ledamöter för Moderaterna i Gällivares socialnämnd.

6 december 2023

NYHET – Välkommen till Lilla hjärtat vänförenings ”fråga oss”-sida. Här kan alla, små som stora, skriva och fråga allmänna frågor till oss. Vi svarar på alla frågor som rör vår förenings verksamhetsområden. Du kan vara anonym! Ställ en fråga i vårt formulär och se svaret på din fråga inom några dagar. Svaren ges av LHVs familjehemskunniga, beteendevetare, advokater och socionomer.

Fråga oss en fråga här
 

3 december 2023

JULTÄVLING! Tävla om att vinna Madelene Thiger och Sandra Brunnströms fina bok om Hedda och Vera flyttar. Ytterligare fem personer kommer att vinna ett Lilla hjärtat vänföreningsarmband! För att delta i tävlingen behöver du skriva en rad om varför just du ska vinna samt dela detta inlägg. Vinnare dras den 14e december. Lycka till!

2 december 2023

Förväntningarnas månad är här. I december byggs barnens förväntningar upp inför den stundande julen med den mysiga tv-kalendern, små chokladbitar som gömmer sig bakom dagliga kalenderluckor, pepparkaksbaksbak i skolan, stjärnor och stakar som tindrar i var och vartannat fönster och kanske de där första små vita flingorna som vi bara hoppas på ska ligga kvar till den 24e.
Vad många barn också hoppas på är att även deras föräldrar ska hålla julen vit, någonting som många barn aldrig får uppleva. Det finns flera tusen barn i landet som inte njuter av lucköppnandet och pepparkaksbaket utan blir påminda om att den fasansfulla julen närmar sig, kantad av fylla och bråk. Julveckan, den högtiden där Systembolaget säljer som allra mest alkohol och i många hem med barn dricks det alldeles för mycket. De som drabbas hårdast i familjer där det dricks mycket alkohol är barnen, densamme som julen borde vara till för. Tänk på att julen är för barnen och vartenda barn förtjänar en stillsam, fin och vit jul. Med stabila och trygga vuxna. Vi vuxna är ansvariga för att barns rätt till trygghet ska tillvaratas året runt. Var extra uppmärksamma på barn som verkar vara stressade inför julhelgen. Vi fortsätter också att tillsammans sprida budskapet till alla vuxna om en vit jul för alla barns bästa.
Alla barn är alla vuxnas ansvar!

1 december 2023

För nästan två år sedan när Selma var 5 år, blev hon och hennes bror Sam omhändertagna med en akut LVU av socialtjänsten. Det yngsta syskonet får föräldrarna dock behålla. Hemförhållandena för dem var så skadliga att de utgjorde akut fara för deras liv och hälsa. De flyttades till olika familjehem och föräldrarna dömdes för de brott de begått mot sina barn. Selma flyttades långt bort till ett familjehem som gjort allt de kunde för att hon ska ha det bra.

Hos dem har hon funnit trygghet, stabilitet och goda möjligheter att läka mentalt från allt hon varit med om. Här har hon vågat berätta vad hon har varit med om och nya detaljer har framkommit med tiden om allt det svåra hon bär med sig. Även om Selma saknar sina syskon kan det kännas svårt att prata med dem för det blir en påminnelse om förr. Syskonen som bott i olika familjehem har träffats regelbundet och det har varit en stor glädje för dem. Selmas har utvecklats väl i sitt familjehem och har funnit nya vänner och hobbys.

I våras byttes hennes handläggare ut. Den nya handläggaren river upp alla gamla beslut kring syskonen och som första beslut ska Selma vara med på bilder som ska skickas hem till de biologiska föräldrarna. Det vill Selma inte alls vara med på och det slutar med att hon vägrar vara med på några bilder alls. Även det syskon som bor hos de biologiska familjen ska skicka bilder till Selma men när de kommer vägrar hon att titta på dem. Hon säger om yngsta syskonet att: “nu är han inte bebis längre och då får de lov att slå honom”.

Selmas biologiska föräldrar får allt mer inflytande över Selmas liv i familjehemmet och vad hon får och inte får göra. Till Selma säger handläggaren att: “barn placeras kort eller längre tid i ett familjehem men de får aldrig stanna för alltid”. Handläggaren säger även till Selma att den gamla handläggaren gjort fel och fattat fel beslut och att de nya besluten gäller oavsett vad Selma själv känner och tycker. Det är de biologiska föräldrarna som ska bestämma vad hon ska och inte ska göra för det är föräldrarnas rätt. På BUP påbörjas en traumabehandling för Selma där man anser behovet vara stort, men behandlingen avslutar handläggaren redan efter första tillfället för handläggaren ser inget behov av detta.

Selma får veta att ett av hennes syskon blivit flyttade från sitt familjehem till ett nytt hem i samma stad som de biologiska föräldrarna bor i. Selma får stora problem med att sova och i skolan är hon stressad och stökig, något lärarna noterar. Nu tvingas hon till umgängen med det flyttade syskonet via facetime trots att hon säger att hon absolut inte vill. I det första samtalet via facetime är de biologiska föräldrar med trots att Selma blivit lovad att det inte skulle ske. Selma blir väldigt ledsen och arg. Familjehemmet tar upp detta med handläggaren men handläggaren slår ifrån sig och menar att det är syskonets nya familjehem som kommit överens om det med de biologiska föräldrarna. Selma mår jättedåligt.

Under nästa samtal säger syskonet att de nu ska ha umgängen tillsammans i hemstaden. Selma reagerar väldigt starkt med oro, rädsla och ilska. Hon river sönder sina nagelband och uttrycker att hon aldrig mer vill prata med sitt syskon. Familjehemmet försöker förklara att det inte är något syskonet kan råda eller styra över.

Så är det dags för Selma att åka på umgänge med syskonet som blivit flyttat till samma stad som de biologiska föräldrarna. Kvällen innan kan hon inte komma till ro i sin säng och det tar lång tid innan hon kan somna. På morgonen är hon helt apatisk och ligger kvar i sängen och tittar tomt framför sig, svarar inte på tilltal och familjehemsföräldrarna får klä på henne samt borsta hennes tänder som på ett litet barn. Sista pausen i bilen innan de är framme kräks hon. Umgänget genomförs.

Kort därefter hör handläggaren av sig och berättar för familjehemmet att deras besök på BUPs trauma bedömning, som var beställt av socialtjänsten, ses som samarbetssvårigheter och därför har socialtjänsten inte längre något förtroende för dem. En flytt av Selma ska ske inom kort, utan överslussning och förberedelser. Familjehemmets familjehemsföretag får inte förbereda henne på flytten. De ska bara invänta knackningar på dörren ett bestämt datum. Det nya familjehemmet bor i samma stad som Selmas biologiska föräldrar och har kopplingar till både den nya handläggaren, socialnämnd och kommunfullmäktige.
_____________________
Så kommer dagen när flytten ska genomföras. Selma blir förtvivlad när hon inser vem som knackar på dörren och inser att hon nu står inför en flytt. Under mer än fyra timmars tid pågår processen att försöka få Selma att frivilligt sätta sig i bilen hon gråter och protesterar . Handläggarna tar en paus och åker iväg, undertiden ber Selma om att få ringa Barnrättsbyrån som hon har haft kontakt med, eftersom Selma inte känt att hennes handläggare lyssnar på henne. Barnrättsbyrån gör allt de kan för att få socialtjänsten att ge Selma en företrädare. Trots det nekas hon ett ombud av socialtjänsten. De kan tyvärr inte göra något för att hjälpa henne, det finns ingen möjlighet för något ombud att kliva in och föra hennes talan om inte vårdnadshavare eller socialnämnden ger sitt godkännande. Selma är precis lika rättslös som hennes bror var några veckor tidigare. När handläggarna återvänder fortsätter kampen. Efter fyra timmar är Selma så trött att hon ger upp. Hon kliver motvilligt in i bilen och vinkar uppgivet hejdå, med ett löfte om att hon snart ska få prata med familjehemmet igen. Familjehemmet får möjlighet till ett par samtal med Selma men då man anser att hon är allt för ledsen och saknar familjen mycket mellan samtalen så beslutar man att dra in möjlighet till kontakt helt. Efter detta finns väldigt lite information om Selma.

Hon har ganska snart flyttas hem till sin familj. Föräldrarna medverkar senare i en tidningsartikel mot LVU och beskriver då Selma som aggressiv och utagerande, hennes bror beskrivs som tyst och sluten. De menar att det är placeringarna i familjehemmen som skadat barnen. Vi menar att det finns många andra förklaringar till barnens reaktioner.

Selma var 7 år när hon flyttades. Hon var fullt kapabel att säga vad hon tyckte och kände, och det gjorde hon. Tyvärr saknade både hon och hennes bror, precis som många andra barn i samhällsvård, rätt att själva begära prövning av de beslut som fattades kring dem.

Läs om Selma här
Läs om Selmas bror Sam här

30 november 2023

Onsdag den 29 november 2023 presenterade statsministern och socialtjänstministern att en utredning inleds som ska titta på en utveckling av Lex Lilla Hjärtat, vilket gläder oss i föreningen. Utredningen ska bl.a. titta på möjligheten att ställa krav på minst 1 års uppföljning efter att LVU-vård upphör samt krav på drogtester. Nu hoppas vi att detta kommer på plats snart så att inte fler barn behöver gå samma öde tillmötes.

Alla barn behöver stabila vuxna och en långsiktig trygghet. Det ska inte enbart eftersträvas förändring när det uppmärksammas stora brister, såsom Lilla hjärtat tragiska öde, utan dessa frågor behöver alltid förbli viktiga och prioriterade. Trots att Sverige idag är är ett av de främsta välfärdsländerna far fortfarande många barn illa. Regeringen lägger fram en förstärkt satsning på det förebyggande arbete och tidiga insatser för att stötta familjer och barn. I första hand ska målet vara att barn ska kunna få möjlighet att vara kvar i sina familjer, varför regeringen nu satsar på att tillföra medel till bland annat tidigt föräldrastöd. När insatser som sådan inte blir tillräckliga och barn ändå riskerar att fara väldigt illa behöver samhället kunna agera skyndsamt för barnet skydd. Lilla hjärtats tragiska öde berörde hela svenska folket och regeringen vill nu agera och säkerställa att barns rättigheter ska säkras, att ytterligare förändringar sker för att det som hände Lilla hjärtat inte ska upprepas.

 
Barn kan inte vänta på att förändring sker utan det arbetet behöver påbörjas här och nu. De förslag som blev av den utredning som tillsattes den 29 april 2020 räcker inte för att tillförsäkra barn rätten till trygghet och säkerhet. De lagförändringar som kom genom Lex Lilla hjärtat behöver nu stärkas ytterligare. Detta för att barn röster ska kunna höras och ska kunna sättas i främsta rummet. Regeringen menar att barnet som rättighetsbärare är ett prioriterat område och att de särskilt ser till den utsatt grupp av barn som är omhändertagna med stöd av LVU. Regeringen planerar därför för att avsätta en utredning som syftar till att barnen ska få sina behov tillgodosedda och stärka rättssäkerheten i LVU-processer. Regeringen vill utreda:

– Ökad sakkunskap i barnärenden.
Det finns behov av att stärka rättssäkerheten i LVU-processen för att säkra barns möjligheter att få sina rättigheter tillgodosedda. Därför finns det behov av att se över ökad sakkunskap i socialtjänstens och domstolarnas handläggning av barnärenden.

– Trygga återföreningar.
Barn ska inte behöva återgå till en miljö som är präglad av psykiska ohälsa, våld och hedersförtryck etc. Regeringen avser därför att göra en kartläggning och analysera socialnämndens förutsättningar att göra dessa bedömningar.

– Förlängd uppföljningstid efter vårdens upphörande
Idag är uppföljningstiden när ett barn flyttat hem endast sex månader vilket kan anses vara en för kort tid för att kunna säkerställa barnets rätt till trygghet efter att vården upphört. Samhället ska kunna ta större ansvar efter vård enligt LVU upphört och säkerställa att barn som flyttas tillbaka hem kommer till en trygg situation. Regeringen vill därför utreda om uppföljningsansvaret ska vara minst 12 månader.

– Obligatoriska drogtester
För att säkerställa barn rätt till en trygg hemmiljö vill regeringen utreda möjligheten att begära drogtester i de fall missbruk varit ett skäl för omhändertagande. Vidare vill man se över möjligheten att utreda eventuell vägran om drogtest och att det ska ha samma innebörd som ett positivt drogtest.

– Utöka möjligheterna att använda LVU:
Regeringen avser analysera och ta fram förslag på utökade möjligheter att använda LVU för barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck, utsätts för våld i hemmet, eller växer upp i hem med en nära koppling till organiserad brottslighet eller annan allvarlig kriminalitet.

Vård enligt LVU handlar om rättigheter för barn som barn som far illa att kunna få vård. Därför vill regeringen utreda att i vissa fall ge åklagare rätt att besluta om omedelbar LVU för att stoppa kriminellt beteende. Det långsiktiga målet är däremot att färre barn ska omhändertas genom tidigare och mer förebyggande insatser.

27 november 2023

Händer det extra mycket just nu eller är vi inne i en våg där vi oftare uppmärksammar felaktigt hanterade barnärenden? Kampanjer mot socialtjänsten pågår och blir uppmärksammat på sociala medier samtidigt som media uppmärksammar allvarligt felhanterade barnärenden. Allvarliga ärenden som troligen just nu är på allas läppar är bland andra Gällivare-barnen som efter LVU-placering abrupt har flyttats hem till sin biologiska mamma mot sin vilja efter stora anti-socialtjänsten-kampanjer som visat sig kan ha påverkat ansvariga i kommunen. Även tre LVU-placerade barn i Älvsbyn flyttas hastigt hem till sina biologiska föräldrar trots uttryckt oro och vädjan från barnen, familjehemmen och tidigare skolpersonal. Barnen hinner bo en månad innan föräldrarna häktas, pappan misstänkt för sexuella övergrepp på barnen och mamman för underlåtelse. Vidare har vi tre barn i Västsverige som misstänks ha hållits inlåsta i källarutrymmen och misshandlats av sina vårdnadshavare i 10-års tid, där har socialtjänsten länge uttryckt att de känner en oro för föräldrarnas förmåga att tillgodose barnens behov. Även två vårdnadshavare i Eslöv misstänks ha vanvårdat en sexårig flicka i en syskonskara om 6 syskon genom att dels inte tillgodosett henne mat och vatten samt haft henne fastspänd i ett babyskydd inlåst i en tvättstuga. Flickan hade i stort sett helt uteblivit från förskolan och skolan, BVC-möten och tandläkarkallelser.

Magstarka ärenden men vi kan inte låta bli att undra om vi är på väg åt rätt håll där vi blir uppmärksammade om att varje instans och myndighet är viktig för barnens bästa och att alla vi vuxna bär ett gemensamt ansvar. Att ärenden som dessa uppmärksammas tror vi kan bidra till att alla instanser som arbetar med barn är mer noggranna i framtiden för att liknande inte ska upprepas. Alla instanser som arbetar med barn spelar en avgörande roll för alla barn och behöver skyddas mot alla former av maktkampanjer som talar emot landets skyddsnät. De brister som blottläggs genom dessa barnfall hoppas vi även blir underlag till ny lagstiftning för att täcka upp det som idag brister. Vi kommer alltid förlita oss på den svenska lagstiftningen med barnkonventionen inkluderad och tror att om den efterföljs av alla instanser som arbetar med barn så kommer vi tillsammans bidra till att liknande fall inte händer igen. Ingenting som rör barn som far illa får någonsin bli slentrian eller normaliserat – allt sådant ska alltid anmälas och utredas.

26 november 2023

20 augusti 2022 publicerade vi Sams rop på hjälp. Ingen lyssnade. Idag, mer än ett år senare, uppmärksammar media den påverkningskampanj mot socialtjänsten som bidrog att Sam och hans syster, trots fällande dom mot deras mamma, skickades hem till henne igen.

Snälla hjälp mig!

Sam ber om hjälp i brevet till socialnämnden. Han berättar att den nya handläggaren inte lyssnar på honom och få önskar tillbaka sin gamla. Han ber om att få stanna i familjehemmet där han trivs. Brevet till socialnämnden är skrivet på rutat papper med spretig handstil. Det förblir obesvarat. Sams familjehem gör allt för att hans rättigheter ska tas tillvara och för att de som bestämmer ska lyssna på honom. De har lovat att stå vid Sams sida. Deras hem är hans trygga plats.

För ett och ett halvt år sedan omhändertogs Sam efter att han tagit mod till sig och bett sin lärare om hjälp. Hans mamma döms för misshandel av honom. Umgängena har varit svåra då Sam är rädd. I familjehemmet är han trygg, har vänner, spelar fotboll och får hjälp att bearbeta sina trauman. Sam gör framsteg i skolan, han trivs och känner tillit personalen. Sam har funnit en trygg hamn. Sam sover varje natt hos sina familjehemsföräldrar av rädsla att bli kidnappad och förd utomlands. Sam har själv gjort upp nödplaner med skolans personal så att han kan fly om föräldrarna dyker upp. Inget av detta spelar någon roll för Sams nya handläggare. Efter två korta träffar beslutar hon att han ska flytta.

Familjehemmet får veta samma vecka som Sam under ett möte blivit lovad att få bo kvar. De får inte berätta om flytten för Sam förrän två timmar innan socialtjänsten knackar på deras dörr för att hämta honom. Sam har inte fått träffa det nya hemmet och han kommer knappt hinna packa. Än mindre förstå. Oavsett hur bra det nya familjehemmet är kommer detta förfarande besanna hans rädslor och lämna djupa spår. Han ska flyttas från ett familjehem som bara fått goda vitsord under alla år. Ingen utredning har gjorts och ingen har fått komma till tals. Han ska bara flyttas.

Flytt av barn ska göras när det är fara för liv, hälsa och utveckling och det ska alltid föregås av en utredning. Enligt lag ska Sam få sina behov och förhållanden utredda, komma till tals, få information om vad som kommer hända och hjälp att förstå. Alla inblandade instanser vet vad pojken bär på i sin tunga ryggsäck, men vad spelar det för roll när man flyttar barn som schackpjäser utan rättigheter?

Läs om Sam här

25 november 2023

I augusti 2022 publicerade Lilla hjärtat vänförening ”Sams” brev som han skrev till socialnämnden i Gällivare när han precis fått veta att han skulle flyttas från sitt familjehem. Sam hade varit familjehemsplacerad en tid då hans mamma dömts för misshandel av honom och ett av hans yngre syster. Båda barnen hade vittnat till skola, socialtjänst och familjehem under sina placeringar om hur våldet gått till, hur länge det varat och hur det sett ut. Sams och hans systers familjehem sökte kontakt med oss i LHV när barnen fick en ny handläggare. Det var något fel med handläggarens sätt att bemöta barnen och vi tog in vittnesmål samt stöttade familjerna i att kontakta socialtjänst- och nämnd samt Ivo med det som uppdagats. Båda barnen kände sig otrygga med den nya handläggaren som inte alls verkade vilja ta del av vad de berättade för henne. Två timmar innan socialtjänsten kom för att hämta Sam fick han information om att han skulle flyttas. Han gjorde då ett sista försök att bli hörd och vädjade ännu en gång om hjälp i ännu ett brev. Han bad om att slippa flyttas och han bad om ett ombud, ett brev som återigen föll på döva öron i hans hemkommun. Då hade vi under ett par veckors tid, tillsammans med hans familjehem, försökt få hans röst hörd.

Domaren som dömt i målet mot barnens mamma, berättar i en intervju med SVT att det är ovanligt att få fällande domar gällande misshandel av barn, men att fallet med syskonen från Gällivare var annorlunda då det fanns ”väldigt bra bevisning”. Sam och hans syster har enligt svensk lag en rad rättigheter som kommunens anställda vid hemflytten helt förbisåg. Istället för att låta barnen komma till tals, intervjua berörda runt barnen, och ta in den information som fanns om misshandel, flyttades barnen snabbt från sina familjehem. Enligt svensk lag får barn endast flyttas akut om en hemsituation bedöms allvarlig med risk för liv och hälsa, något socialnämnden inte tog i beaktande när de med två timmars varsel skulle flytta Sam från sitt trygga familjehem. Sams lillasyster flyttades kort därefter helt utan förberedelse och när detta skedde inleddes en granskning av Ivo. Granskningen har pågått under mer än ett års tid och förväntas bli klar snart.

Läs om Sam här

24 november 2023

Ingen ville lyssna på de två barnen i Gällivare när besluten om att riva upp deras familjehemsplacering skulle fattas. Lilla hjärtat vänförening blev kontaktad av båda familjehemmen som hade hand om barnen. Vi varskodde socialtjänst och nämnd samt Ivo om de interna beslutsleden och felaktigheterna i handhavandet av barnen, men ingen agerade. Efter alla försök vi gjort för att hjälpa barnen publicerade vi slutligen berättelsen om det äldre barnet, Sam, på våra sociala medier. Läs inlägget här: https://www.lillahjartat.com/sam/ Johanna Stålhandske, vice ordförande i LHV säger till SVT Nyheter att:
– När ingen var intresserad av att lyssna ville vi göra allt för att deras röst skulle bli hörd. Därför valde vi att gå ut med ett anonymt inlägg.

Ett och ett halvt år har gått och nu har kommunens ansvariga börjat att agera, Ivo ska starta en utredning om fallet och media blottlägger nu hur tre centrala politiker i kommunen rev upp besluten om de båda LVU-placerade barnen och skickade hem dem till sin mamma som var dömd för misshandel av dem båda. Barnen, som under flera år, konsekvent vittnat mot sin förälder, blev berövade sin trygghet i sina hem och fick sina rättigheter åsidosatta. Likt barnen i Älvsbyn flyttades de tillbaka utan utslussning, utan att bli hörda, till sin förövare. Återigen har vuxnas agendor gått före barns rättigheter och beslut togs helt i avsaknad av ett barnperspektiv i två fall som rörde just barn.

Så sent som igår skrev GP om Bris undersökning av implementering i Sveriges kommuner, där det visar sig att knappt hälften av kommunerna har någon strategi för att implementera barnkonventionen i sina verksamheter. LHV hoppas nu att arbetet för att detta arbete görs i alla kommuner påbörjas genast. Inga fler barn ska behöva utsättas för rättslöshet i ett land med lagar som är stiftade för deras bästa.

23 november 2023

Barnfallet i Gällivare, ett fall där två barn abrupt återförenats med sina biologiska föräldrar mot sin vilja utan att få sin talan hörd. Barnen placerades i familjehem efter att deras mamma dömts för misshandel av dem. Båda barnen har till nära, myndigheter och skola återkommande – över lång tid – uttryckt sina åsikter om att inte återförenas med sina föräldrar, något som Gällivare kommun inte beaktat. Sommaren 2022 vände sig barnens familjehem till Lilla hjärtat vänförening för hjälp, men trots alla försök till kommunikation med ansvariga handläggare och socialnämnd flyttas barnen.

Tyvärr har barn i Sverige mycket begränsad tillgång till rättskipning för de fall de inte håller med om sin placering eller inte får en önskad placering utredd som familjehem. Barn har rättigheter som regleras i nationella lagar, men även i internationella konventioner, bland andra i Föräldrabalken och barnkonventionen. En särskild viktig artikel i barnkonventionen är artikel 3 där det framgår att det i första hand vid alla beslut som rör barn ska beaktas vad som bedöms vara barnets bästa. I praktiken ges inte barn obegränsade möjligheter till att kunna överklaga beslut som rör dem vilket framkommer tydligt av det faktum att barnet nästan alltid behöver ha sin vårdnadshavares godkännande för att framföra ett klagomål, en ställföreträdare eller annan juridisk konstruktion. Särskilt begränsade är barns rättigheter när de är under 15 år gamla. Ett moment 22 när förövaren är den som är vårdnadshavare till de vars röster den har ansvar för.

Till barnkonventionen finns tre tilläggsprotokoll varav den tredje ger barn möjlighet att lämna in klagomål till FN:s barnrättskommitté som i sin tur granskar ärendet. Protokollet om individuell klagorätt är ratificerat av närmare 50 stater, bland annat Finland, Danmark och Tyskland. Sverige är dock inte en av de länderna. Detta innebär dessvärre att barn i Sverige inte har möjlighet att vända sig någonstans när de anser att deras fri- eller rättigheter enligt barnkonventionen har överskridits. Vi i Lilla hjärtat vänförening anser att det är av största vikt att det tredje tilläggsprotokollet ratificeras i Sverige omgående för barnets status som rättssubjekt, viktig för barnen vars rättigheter stärks och befästs genom att de själva kan driva fall utan att behöva tillåtelse av sina vårdnadshavare, viktig för att ge barn upprättelse vars rättigheter inte blivit tillgodosedda. Med det tredje tilläggsprotokollet skulle barnkonventionen kunna få genomslag i verkligheten.

Hör advokat Madeleine Onnela från Advokatbyrå Onnela berätta om svårigheter för barn att få sin lagstadgade rättighet att höras i fall som berör dem själva och vad det kan resultera i. Lilla hjärtat vänförening i stolt arbete med advokat Onnela.

21 november 2023

Idag är det internationella barnkonventionsdagen – Universal Children’s Day – den stora internationella barndagen! FN:s internationella barnkonventionsdag firas för att samhället ska uppmärksamma barns och ungas behov och rättigheter. Barnkonventionen är en viktig lag för oss alla, inte minst för barn och unga eftersom den föreskriver att man alltid ska se till barnets bästa, låta dem vara delaktiga i alla beslut kring dem och få komma till tals i frågor som rör dem.

19 november 2023

Önskelådan – Det har kommit ett önskebrev från familjehemsmamma Elise:

Hej!
Jag & min man blev familjehem för 8 år sedan åt ett syskonpar som idag är i övre tonåren. Det var vårt första uppdrag. Idag har den store flyttat och fått egen lägenhet samt pluggar på Högskola. Strax efter hans flytt i juni 2022 så ringde Socialen och frågade om vi kunde tänkas ta emot deras mindre syskon som är strax över 10 år gamla, då dom tyvärr fått flytta runt en massa (5 familjer på 7 år) pga. olika omständigheter! Barnen har anpassat sig relativt bra. Vi försöker att stötta dom på bästa sätt. Storasyster gör ett bra jobb med sina småsyskon, men vissa dagar tycker hon att det är det jobbigt att nu behöva dela oss vuxna med sina yngre syskon. De har ju inte levt tillsammans på länge och tyvärr säger hon att hon inte har riktiga ”syskonkänslor” för dem, vilket inte är så konstigt! Det kommer att komma med tiden. Vi försöker på bästa sätt att hjälpa dom i detta, men att vi göra saker tillsammans är inte alltid lätt då dom alla är på olika nivåer pga. av diagnoser. Det är svårt att hitta något alla tycker är kul. Vi vill att barnen ska få en så bra framtid som möjligt och stöttar så gott vi kan. Det är verkligen 3 helt underbara barn som kämpar med olika trauman. Vi skrattar, gråter och skriker tillsammans!

Igår på nyårsafton så satt vi och pratade om 2023 och vi frågade vad dom hade önskat gällande nöje/upplevelse så sa dom yngre Kolmården och tonåringen Liseberg och den yngste vill så gärna flyga. Vi vill så gärna göra något tillsammans 🙏 Jag hoppas på att någons dröm kanske kan gå i uppfyllelse & kan förgylla deras dag! Vi kommer göra ALLT vi bara kan för att dessa barn ska få växa upp i ett tryggt och kärleksfullt hem!

Vi ALLA önskar Er ett gott nytt år!
Hoppas att vi hörs!
Mvh
Elise & Kristoffer

Vilken fantastiskt fin önskan tycker vi i Lilla hjärtat vänförening, och bistod med glädje! Läs hela familjens berättelse här

12 november 2023

Fars dag! Grattis till alla biologiska-, adoptiv-, regnbåge-, plus-, bonus-, plast- och familjehemspappor på Fars Dag! Det finns så många sätt att vara pappa. Faderskap sitter i hjärtat och i ens handlingar, och idag firar vi alla pappor lite extra mycket i Lilla hjärtats vänförening. Fira den person som fyller rollen som pappa i ditt liv!

12 november 2023

Socionomdagarna är till ände. Två dagar fyllda av intressanta och inspirerande föreläsningar där Lilla hjärtat vänförening deltog i så många föreläsningarna som berörde frågor om barn som vi möjligen kunde. Det är fantastiskt att vara omgiven av människor som delar vår övertygelse om att göra skillnad. Socionomdagarna har varit fyllda av spännande diskussioner och möten med kollegor som delar vår passion för att skapa en mer positiv och inkluderande värld. Vi har lyssnat till politiker, poliser, socialtjänstarbetare, domare, och många fler! En viktig del i vårt arbete är att ständigt följa samtiden och ta del av andras kunskaper för att vi ska kunna arbetet metodiskt och rättssäkert. Vi lämnar de här dagarna med en känsla av hoppfullhet inför framtiden och att vi alla som jobbar med barn har barnens bästa som mål. Under dagarna fick vi höra hur vi, beroende på vilken profession vi står för, tolkar frågor rörande barn olika, en viktig påminnelse om hur olika perspektiv ska fogas samman i arbetet kring barn – och för djupare förståelse för varandra. Vi har delat idéer och insikter som kommer att vägleda oss när vi fortsätter vårt arbete som samhällsförändrare. Vi alla utgör en del i det närverk som förändrar samhället och dagarna har påmint oss om varför vi älskar det vi gör och varför vi är en del av denna fantastiska gemenskap. Tillfällen som gavs på socionomdagarna är unika, där stora frågor diskuterades och den ökade kunskapen kan bidra till att bryggor byggs och förstärks mellan alla olika instanser – för alla våra barns bästa.

11 november 2023

Att få kärlek, mat och hjälp med läxorna av sina föräldrar är självklarheter för de allra flesta barn, men för många unga är verkligheten inte sådan. Så är det för huvudpersonerna i journalisten Madelene Thigers debutbok Hedda och Vera flyttar, som hon gjort tillsammans med illustratören Sandra Brunnström. Huvudpersoner i boken är Hedda och Vera, som växer upp i en familj där föräldraskapet brister. Systrarna får klara sig mycket på egen hand, vilket gör att socialtjänsten, eller plingplongtanterna som systrarna kallar dem, kommer på besök med jämna mellanrum. Och en dag kommer de för att ta Hedda och Vera med sig.

Lilla hjärtat vänförening har pratat med Madelene Thiger.

Berätta, hur fick du idéen till boken?
– Min syster är familjehemsmamma så jag har på nära håll sett hur viktigt det är för barn med trygga och kärleksfulla familjehem. För ett år sedan gick jag en kurs i barnboksskrivande och insåg då hur få barnböcker det finns om familjehem. Jag lyfte detta med syrran, som sa att det hon saknade var en barnbok skriven utifrån ett barnperspektiv, en bok att kunna läsa och prata om tillsammans med barn. Så jag bestämde mig för att skriva den här boken.

Hur gick du tillväga?
– Jag gjorde en hel del research innan jag satte igång med skrivandet. Jag pratade bland annat med barnpsykologer, familjehemskonsulter och utredare på socialtjänsten. Men viktigast av allt var nog mina samtal med unga vuxna som varit familjehemsplacerade under uppväxten, just eftersom jag valt att låta barnen och deras tankar och känslor vara i fokus i min bok.

Vad är din förhoppning med boken?
– Drivkraften genom hela skrivandet av boken har varit att skapa förändring och förbättring. För vi behöver sätta utsatta barn högre upp på agendan – prata mer, nå ut till fler och framförallt agera. De senaste åren har det hänt en hel del, bland annat har barnrätten förstärkts. Men det är ändå inte tillräckligt. Omkring 19 000 barn i Sverige var år 2022 placerade i familjehem. Det är väldigt många barn. Och ändå är behovet så mycket större. Idag måste barn bo kvar i dysfunktionella hem eftersom de inte finns tillräckligt med jour- och familjehem. Jag hoppas att boken ska väcka tanken hos fler vuxna, att våga ta steget att ta emot barn i sitt hem. Men framförallt hoppas jag att boken ska nå ut till så många som möjligt och läsas på förskolor och skolor, i familjehem, ja överallt där det finns barn. För om ett enda barn genom boken inser att det finns hjälp att få, och får den hjälpen, ja då är det värt allt arbete som jag och Sandra har lagt ner.

Boken innehåller flera diskussionsfrågor, för att inspirera och engagera till samtal mellan små och stora lyssnare och läsare.
– Ja, jag vill att boken ska väcka frågor och funderingar. Och samtal. För vi vuxna måste överlag lyssna mer på barn, ta dem på allvar och våga och orka ställa följdfrågor. För barn är barn och det är vi vuxna som har ansvaret att se till att de får vara barn.

Boken avslutas med att Hedda och Vera blir omhändertagna av socialtjänsten. Blir det en uppföljning?
– Målet är att det ska bli en trilogi. Nu har vi ju precis avslutat första delen, men i tankarna är jag redan med dem i familjehemmet.

Läs mer av Sara Palmkvist här: www.ordateljen.net 

11 november 2023

Boktips! – HEDDA OCH VERA FLYTTAR skriven av Madelene Thiger. Hedda och Veras föräldrar är nästan aldrig hemma. Plingplongtanterna tränger sig in i lägenheten och ställer en massa jobbiga frågor: Vem lagar mat, vem hjälper systrarna med läxorna och vem nattar dem när mamma och pappa inte är där? De jobbiga frågorna gör ont i Heddas mage – vad ska hon göra nu?

Hedda och Vera flyttar är en varm och omtänksam bok, beskriven ur ett barns perspektiv. Vi får följa med i syskonen Hedda och Veras liv, där inslag i vardagen kläs med barns ord när vuxna termer inte finns att tillgå. Den fina dynamiken syskonen emellan för historien framåt in i de känslor som flickorna får när plingplongtanterna gör intrång i deras liv. Med ett fantastiskt formspråk sätter illustratören Sandra Brunnström accent på författare Madelene Thigers gripande narrativ. Tilltalande illustrationer sätter färg på bokens känslosamma berättelse och speglar både hur två syskon lever sitt liv i frånvaro av goda vårdnadshavare och hur ett hem solkas ned i brist på vuxen närvaro. Dikotomin mellan det barnsliga och det vuxna är slående både i författarskapet och formspråket. Stora känslor hos de små flickorna färgar sidorna som berättar om hur livet för barn i vanvård kan se ut, hur stor roll en vuxen utanför familjen kan ha för otrygga barn och hur mycket barn skyddar sina föräldrar i alla situationer. Föräldrars mående dikterar flickorna liv så pass att det inte bara dominerar hemmalivet utan även sätter spår i deras skolliv.

Hedda och Vera flyttar visar hur otroligt smärtsamt det är att bli omhändertagna men hur viktigt det är att vuxna tar sitt ansvar och anmäler missförhållanden. Som liten är det inte lätt att förstå, att den ohållbara hemsituation man lever i, inte är rätt och riktigt, och att storasyster inte ska behöva vara den förälder ens föräldrar inte mäktar med att vara. Boken öppnar upp om samtal som är viktiga både för vuxna och för barn. Genom historien om Hedda och Vera finns nyanser som är riktade till oss vuxna läsare, om ansvarstagande och om hur vårt beteende dikterar liven för våra barn. För barnen berättas det tydligt om deras rättigheter, att de har rätt till trygga säkra hem, fria från vanvård och bråk. De har rätt till yttre hjälp när vårdnadshavare inte klarar av att skilja sitt eget mående från sina ansvar.

Omkring 35 000 barn i Sverige kan av någon anledning inte bo tillsammans med sina föräldrar, varav cirka 19 200 blivit placerade i familjehem år 2022. Genom att synliggöra dessa barn med sin bok vill Madelene Thiger sätta utsatta barn högt upp på agendan tillsammans med barns rättigheter. Hon vill inspirera fler vuxna att våga öppna sina hem för omhändertagna barn och nå ut med sitt budskap i förskolor och skolor:
– För om ett enda barn genom boken inser att det finns hjälp att få, och får den hjälpen, ja då är det värt allt arbete som jag och Sandra har lagt ner, säger Madelene

Boken avslutas med flera diskussionsfrågor som är ämnade att inspirera och engagera till samtal mellan de som läser och de som lyssnar. Hur kan se om någon mår dåligt eller varför berättade Hedda inte om hur det är ställt hemma? Genom att samtala om ämnen lär vi oss, och barn sitter ofta på stora frågor som bara vi vuxna kan svara på. Genom att lyssna på barnens tankar, lär vi oss vuxna hur världen ser ut för de yngre, perspektiv vi kanske inte alltid är uppmärksamma på.

Författare: Madelene Thiger
Illustratör: Sandra Brunnström
Ålder: 6-9
Utgivningsår: 2023
Förlag: Idus förlag
Ämne: Berättelser om hem och familj

9 november 2023

Då var det dags för årets socionomdagar och vi i Lilla hjärtat vänförening är på plats och deltar. Vi är här för att finna inspiration, förkovra oss och knyta nya kontakter. Schemat är fullspäckat med fantastiska föreläsningar om socialtjänsten, det sociala uppdraget, barnets bästa, leva med NPF, hedernormer, umgängen, hur man arbetar mot gängkriminalitet, stärka barnens rättigheter i familjerättsliga konflikter, sekretess, stöd till anhöriga, hot våld och desinformation, stresshantering och mycket mycket mer. Vi har alla bokat in oss på så många föreläsningar som möjligt och tar del av så många utställningar på mässan som möjligt i pauserna. Det känns väldigt viktigt och värdefullt att få ta del av socionomdagarna för att hålla oss både au jour och ta del av ämnena som i år är satta agendan. Det känns både värdefullt och viktigt att få ta del av all information om yrket, alla delområden som knyter an till socialtjänsten, dess tjänstemän, brukare samt de lagar och riktlinjer som styr svensk samhällsvård.

8 november 2023

Ett varmt tack till Nanne för gårdagens öppenhjärtiga och mycket ärliga kväll på Rival. Du lyfte så många olika perspektiv och en mångfald av tunga frågor i en gripande show som bjöd på både tårar, skratt och hopp. Att samla människor kring sig och barnrättsföreningar som du gjorde igår är ett storartat fantastiskt initiativ, tack!

Showen på Rival tog Nanne upp många viktiga ämnen och perspektiv som berörde NPF, beroende, medberoende, umgänge, psykisk ohälsa, suicid, skola och socialtjänst. Under sin show berättade hon med stort mod om barnets upplevelse och även den vuxna kvinnas upplevelse av ett leva i en värld som präglas av beroende och medberoende. Hon gav en vacker och levande bild av barnets kärlek och barnets utsatthet, de vuxnas problematik samt hur den drabbar barnet. Hon lyfte även hur många vuxna med tung problematik även har älskvärda och fina sidor som barnet önskar få mer av. Vi behöver fler starka röster för barnrätt, för utanförskap, för psykisk ohälsa och medberoende.

Tack Nanne!
 

7 november 2023

Samhällsvården mår inte bra. Detta livsviktiga och livsavgörande system som ska ta hand om barn och unga har sedan många årtionden haft återkommande strukturella problem. Igår överlämnades utredning “Barn och unga i samhällets vård” till socialtjänstministern och den belyser många av samhällsvårdens brister samt en rad åtgärder som måste till för att landets barn och unga ska kunna få rätt vård. Vi i Lilla hjärtat vänförening instämmer med utredaren Carina Ohlsson när hon skriver: “Vänta inte på att utredningen ska bli färdiga reformförslag, gör något redan idag”.

Genom de barnfall vi får till oss i LHV ser vi återkommande problem inom samhällsvården som drabbar barn, unga, familjehem och vårdnadshavare från landets alla hörn. Vi ser även att många som arbetar inom svenska samhällsvård gör enastående insatser för barn och unga, och som för en kamp likt sisyfus mot rådande lagstiftning och strukturella problem. Problemen som finns inom svensk samhällsvård blir ständigt fler och mer komplexa, medan man i andra änden ställer samhällsvården inför hårdare och större besparingskrav för varje år som går. “Genom att brista i vården av landets barn, [skriver utredaren], skapar vi fler otrygga invånare som har mkt större risk att hamna i utanförskap, kriminalitet, drabbas av psykisk ohälsa och allt där till”. Gamla sanningar, återupprepade. Vi i Lilla hjärtat instämmer helt i utredningens slutsats att den svenska samhälls- och familjehemsvården behöver genomgå en reform. Samhället och dess invånare kommer att tjäna på att vi arbetar förebyggande och satsar på våra mest utsatta barn och unga. “Deras liv och röster behöver betyda mycket, mycket mer än i dag,” utredaren Carina Ohlsson.

Samhällsvården behövs, samhällsvården är livsviktig. Den måste få kosta och den måste få den uppmärksamhet från vuxna som krävs för att säkerställa att landets barn och unga får den hjälp de behöver. Vi bygger med brutna löften och undermålig vård trasiga vuxna i alla de små som varje dag sviks. Med trasiga vuxna säkrar vi en mörk framtid. Ett dysfunktionellt samhälle utan fungerande samhällsvård ger konsekvenser, konsekvenser vi idag ser från årtionden av försumlighet. Kontentan av utredningen kan summeras i två slutsatser: vuxna har inte tagit sitt vuxenansvar att göra sitt bästa för att värna om barn och unga, och barnperspektivet har i stort uteblivit i beslut tagna om och för barn.

Vi i föreningen tänker på alla de barn och unga vi mött genom åren vars liv kantats av felaktiga beslut, individer som blivit lidande av bristande handhavande och okunskap om befintlig lagstiftning för barn. Barns rättigheter måste stärkas! Vänta inte på att utredningen ska bli färdiga reformförslag, gör något redan idag.

4 november 2023

Varsamma flytta för barn och unga. Lilla hjärtat vänförening värnar om att alla barn ska kunna tillförsäkras sina rättigheter på ett betryggande sätt. Familjehemsplaceringar kan vara en viktig och nödvändig insats för barn som saknar förutsättningar hemifrån. Vi får ta del av många svåra situationer och där barn i allra högsta grad påverkas av vuxnas bestämmande. Vi ser hur barn återkommande tvingas genomgå abrupta omplaceringar, där de hastigt bryts upp från deras trygghet. Vi vill se att arbetet med trygga övergångar med barnet i fokus förstärks. Därför söker vi nu familjehem och jourhem som vill dela med sig av goda erfarenheter vid olika övergångar som de erfarit och hur de upplever att barnets behov och rättigheter varit i fokus. Hör av dig med din berättelse till hej@lillahjartat.com eller kontakta oss på Facebook eller Instagram /lillahjärtatvänföreningen

Tack!

28 okt 2023

Här presenteras ytterligare punkter som Lilla hjärtat vänförening tog upp vid mötet med socialtjänstministern i förra veckan. Lilla hjärtat vänförening anser att ett starkare barnrättsperspektiv i enighet med Barnkonventionen tydligt ska implementeras i socialtjänstens praktiker, genom:
 
• att barn ges utökad rätt till ett juridiskt ombud vid LVU-vård, såsom vid avvägning om och inför omplaceringar, inför vårdens upphörande och inför beslut om umgängesbegränsningar
• att placerade barn får rätt till ett oberoende barnombud som följer vården och har rätt till insyn hos samtliga inblandade myndigheter och vårdgivare

𝙇𝙞𝙡𝙡𝙖 𝙝𝙟𝙖̈𝙧𝙩𝙖𝙩 𝙫𝙖̈𝙣𝙛𝙤̈𝙧𝙚𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙣𝙨𝙚𝙧 𝙖𝙩𝙩, 𝙚𝙩𝙩 𝙟𝙪𝙧𝙞𝙙𝙞𝙨𝙠𝙩 𝙤𝙢𝙗𝙪𝙙 𝙨𝙠𝙖 𝙠𝙪𝙣𝙣𝙖 𝙫𝙖̈𝙘𝙠𝙖 𝙩𝙖𝙡𝙖𝙣 𝙤𝙢 𝙗𝙖𝙧𝙣𝙨 𝙪𝙢𝙜𝙖̈𝙣𝙜𝙚 𝙢𝙚𝙙 𝙣𝙖̈𝙧𝙨𝙩𝙖̊𝙚𝙣𝙙𝙚, 𝙨𝙖̊𝙨𝙤𝙢 𝙢𝙤𝙧 𝙤𝙘𝙝 𝙛𝙖𝙧𝙛𝙤̈𝙧𝙖̈𝙡𝙙𝙧𝙖𝙧, 𝙩𝙞𝙙𝙞𝙜𝙖𝙧𝙚 𝙛𝙖𝙢𝙞𝙡𝙟𝙚𝙝𝙚𝙢 𝙨𝙖𝙢𝙩 𝙨𝙮𝙨𝙠𝙤𝙣 𝙥𝙖̊ 𝙪𝙥𝙥𝙙𝙧𝙖𝙜 𝙖𝙫 𝙗𝙖𝙧𝙣𝙚𝙩.

Det är mycket viktigt att barn får ombud som står utanför både socialtjänst, familjehem och juridik, som i utredningen ”Barns möjligheter att utkräva sina rättigheter” kallas ombud från civilsamhället.

𝙇𝙞𝙡𝙡𝙖 𝙝𝙟𝙖̈𝙧𝙩𝙖𝙩 𝙫𝙖̈𝙣𝙛𝙤̈𝙧𝙚𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙫𝙞𝙡𝙡 𝙪𝙣𝙙𝙚𝙧𝙨𝙩𝙧𝙮𝙠𝙖 𝙫𝙞𝙠𝙩𝙚𝙣 𝙖𝙫 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙖 𝙤𝙢𝙗𝙪𝙙, 𝙥𝙖̊ 𝙨𝙖𝙢𝙢𝙖 𝙨𝙖̈𝙩𝙩 𝙨𝙤𝙢 𝙚𝙣 𝙜𝙤𝙙 𝙢𝙖𝙣, 𝙝𝙖𝙧 𝙩𝙞𝙡𝙡𝙜𝙖̊𝙣𝙜 𝙩𝙞𝙡𝙡 𝙞𝙣𝙨𝙮𝙣 𝙞 𝙖𝙡𝙡𝙩 𝙨𝙤𝙢 𝙜𝙖̈𝙡𝙡𝙚𝙧 𝙗𝙖𝙧𝙣𝙚𝙩. 𝘿𝙚𝙩 𝙗𝙚𝙝𝙤̈𝙫𝙚𝙧 𝙖̈𝙫𝙚𝙣 𝙨𝙖̈𝙠𝙚𝙧𝙨𝙩𝙖̈𝙡𝙡𝙖𝙨 𝙖𝙩𝙩 𝙤𝙢𝙗𝙪𝙙𝙚𝙣 𝙝𝙖𝙧 𝙧𝙖̈𝙩𝙩 𝙠𝙤𝙢𝙥𝙚𝙩𝙚𝙣𝙨 𝙤𝙘𝙝 𝙨𝙤𝙢 𝙨𝙖̈𝙠𝙚𝙧𝙨𝙩𝙖̈𝙡𝙡𝙚𝙧 𝙖𝙩𝙩 𝙗𝙖𝙧𝙣𝙚𝙩 𝙛𝙖̊𝙧 𝙧𝙖̈𝙩𝙩 𝙝𝙟𝙖̈𝙡𝙥 𝙤𝙘𝙝 𝙨𝙩𝙤̈𝙙.


27 okt 2023

Sommaren är snart till ände men ingen av oss som verkar i Lilla hjärtat vänförening tog något sommaruppehåll. Varför? Barns och familjehems behov av hjälp tar varken lov eller ferie. Jag heter Anna och är grafiker och webmaster för Lilla hjärtat och fick inleda sommaren med att göra vårt tryckmaterial till Almedalsveckan som gick av stapeln i slutet på juni. Mitt arbetsliv har kantats av många fina guldkanter, men att få formge Lilla hjärtats material just till Almedalsveckan – och dessutom delta i allt fint resultat det gav – är absolut ett av mitt arbetslivs glädjepunkter. En strid ström av barn och unga som ville rita och läsa på temat barnkonventionen och barnrätt strömmade till vårt tält och deltog i våra aktiviteter, och just barn och unga är målgruppen för föreningens verksamhet. De flesta av barnen öppnade upp om sina förhoppningar och önskningar inför ämnet “enligt barnkonventionen har jag rätt att…” där de själva fick fylla i vad de tyckte var viktigast. Bland alla dessa barn stack dock ett barn ut, som höll en front uppe. Bakom fanns en gömd historia som inte fick bli sagd. Jag har inte kunnat sluta tänka på detta och för mig resonerar den känslan djupt. Vi som vuxna måste våga se det andra vuxna inte vill att vi ska få se, det deras barn bär på och behöver hjälp med. Likt mitt arbetslivs guldkanter har min livsbana flera gånger stått på randen av mörka djup, djup min själ inte helt läkt ifrån men som skapat en intensiv önskan att få hjälpa andra som befinner sig i behov av hjälp och stöd – någon som träder in och hjälper fast att de omkring dem gör allt för att dölja det som inte får ses. När jag om kvällskvistarna sitter och pärlar armband för Lilla hjärtat webbshops räkning tänker jag på det ljus föreningen ger för de många som söker hjälp av oss, och som får hjälp av Lex Lilla hjärtat. Jag tänker på de fina medarbetare jag har i föreningen och vilken glädje det ger mig att få vara med, hjälpa till och föra barnrättskampen ännu en bit på vägen mot ett bättre samhälle för barn att växa upp i. Våga se det osedda! Det är många som vill bli sedda men som inte vågar eller får säga till.

25 okt 2023

Här presenterar vi två av de punkter som Lilla hjärtat vänförening tog upp vid mötet med socialtjänstministern i förra veckan.

• att IVO får utökade resurser för att med större frekvens än idag kunna granska socialtjänstens handläggning i barnärenden
• att alla socialtjänster åläggs att bedriva ett kvalitetsarbete innebärande en skyldighet att lära av IVOs granskningar och JOs utlåtanden samt att granska sin verksamhet och där
uppmärksammade brister och åtgärder ska rapporteras till IVO

IVO har endast möjlighet att granska ett litet antal av de anmälningar som inkommer. Åtgärder gällande de brister som uppmärksammas riktas endast mot den granskade kommunen. Det är även tydligt att IVO, JO och Socialstyrelsen upprepade gånger pekar ut tydliga brister som kommunerna inte lyckas komma till rätta med. LHV önskar ett tätare samarbete mellan kommuner där det sker ett utbyte av såväl framgångsrika åtgärder som blottlagda brister. Kommunerna ska ta ansvar genom att lära av varandras arbete och säkerställa verksamheterna kontinuerligt uppdateras utifrån de utlåtanden och granskningar som sker nationellt.

22 okt 2023

Den 17 oktober träffade Lilla Hjärtat vänförening och Advokat Madeleine Onnela socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Vi överlämnade vårt kompendium med några utvalda punkter av förändrings- och förbättringsarbeten som vi ser behöver ske snarast för att barn som vårdas av samhället ska få sina rättigheter till en trygg och rättssäker uppväxt tillgodosedda.
Camilla framförde att barn i högre grad ska bli egna rättighetsbärare och att barnets bästa alltid ska vara ledande i frågor som rör omhändertagande av barn. Hänsynen till barnets bästa ska väga mycket tyngre i lagstiftningen än den gör i dag. LHV vill bland annat se att skyddet stärks ytterligare för de barn som omhändertagits enligt LVU på grund av missbruk i hemmiljön. Det behov av att utreda förutsättningarna för obligatoriska drogtester av föräldrar och vårdnadshavare vid umgänge och vid vårdens upphörande. Vi lyfte även behovet av utökade tillsyner för att i högre grad än vad som görs idag kunna säkerställa att gällande lagstiftning efterföljs och tillämpas enlighet dess intentioner.

I kommande inlägg kommer vi att presentera mer om de punkter vi lyfte vid detta besöket, det några delar av det förändringsarbete som kommer ge barn och unga i samhällsvård en tryggare barndom. Vi tackar för ett fint besök med många viktiga diskussioner där vi hade möjlighet att utbyta erfarenhet och information.

20 okt 2023

LILLA HJÄRTAT VÄNFÖRENING VÄDJAR TILL ÄLVSBYNS KOMMUN – LÅT BARNETS BÄSTA KOMMA FÖRST. PT publicerade en artikel kring det brev som familjehemmet skickat till Peter Lundberg, ordförande i socialutskottet, och som hänvisade till hur lagstiftningen gällande vård enligt LVU och dess upphörande är utformat. I brevet vädjade familjehemmet om att nämnden skulle tillförsäkra barnens behov av en rättssäker handläggning och trygg utsluss från familjehemmen.

Brevet författades av familjehemmet med stöd av Lilla hjärtats Stödlinje, en verksamhet där familjehem kan söka råd och stöd i situationer där barn riskerar fara illa. Det har gjorts uttalanden i media om att man från nämndens sida önskar att Peter Lundberg låtit dem ta del av detta brev då det hade uppmärksammat nämnden på de felaktiga beslut som var på väg att fattas. Med rätt kunskap kunde nämnden förhindrat att barnen flyttades utan att man följt gällande lagstiftning för när vård enligt LVU ska upphöra. Med rätt information hade nämnden kunnat uppmärksamma bristen på barnperspektiv och att barnens rätt till delaktighet i processen förbisetts. Ansvaret för den bristande rättssäkerheten och kompetensen i kommunen vilar dock på alla inblandade.

Lilla hjärtat vänförenings målsättning är alltid att socialtjänst, socialnämnder, biologiska föräldrar och familjehem tillsammans ska kunna arbeta för barnens bästa så att barnets rätt i enlighet med Barnkonventionen och gällande lagstiftning tillförsäkras. Lilla hjärtat vänförenings team av socionomer, beteendevetare, familjehem och advokater vill nu åter vädja till nämnden.

Kommunens fokus måste ligga på att trygga alla tre barnen och säkerställa att de och familjehemmen får stöd och vård. Två av barnen återförenades efter polisens ingripande med sina familjehem och befinner sig nu i en trygg och välbekant miljö. Ett av barnen förvägrades dock detta. Hens vårdgivare på barn- och ungdomspsykiatrin (bup) rekommenderade att familjehemsmamma och barn initialt skulle få landa på ett HVB-hem där de skulle få tillgång till läkare och psykologer.

På väg att hämta barnet lades detta förslag fram till socialtjänsten som då valde att avbryta familjehemmets hämtning av barnet och placerade hen i ett jourhem. Detta trots att barnet fått information om att familjehemmet var på väg och även pratat i telefon med familjehemmet gällande den stundande återföreningen.

Familjehemmet fick återvända hem utan barn. Trots flera försök till kommunikation med ansvariga på socialtjänsten är barnet kvar i jourhemmet utan kontakt med sitt familjehem och utan tillgång till den sjukvård hen är i stort behov av. En orosanmälan från barnets kontakter på bup har lämnats in till socialtjänsten men beslutet om jourhemsplacering står fast. Lilla hjärtat vänförening ställer sig tvivlande till hur den snabba vändningen i fråga om återplaceringen i familjehemmet utgått ifrån barnets bästa. Barnets bästa är den bärande principen i FN:s konvention om barnets rättigheter och ska i första hand beaktas vid alla åtgärder som rör barnet. Svensk lag stadgar dessutom att barnets bästa inte bara ska beaktas, utan vara avgörande.

Vi ifrågasätter starkt hur det kan vara till barnets bästa att inte få återförenas med det familjehem som barnet bott hos i två års tid.

Barnet behöver tillförsäkras adekvat stöd och trygghet utifrån vad hen utsatts för. Särskilt med tanke på vad föräldrarna misstänks ha utsatt barnen för innan de omhändertogs och möjligtvis under tiden de nu varit utan skydd. Att låta ett av barnen bo i jourhem och utan kontakt med vare sig bup eller sitt tidigare familjehem, innebär stora påfrestningar och en mycket allvarlig risk för hens hälsa och utveckling, precis det som vård enligt LVU är tänkt att skydda barn från.

Det anses inte varit en orimlig begäran som familjehemmet framförde och de hade dessutom stöd för sin begäran. Ansvariga på kommunen talade mycket om det stora stöd barnen skulle erbjudas vid hemflytten till föräldrarna och man bör tillse att det behovet nu utvidgats ytterligare.

Lilla hjärtat arbetar dagligen med dessa frågor och anser att barn inte ska flyttas utan möjlighet till stöd, varken till eller från familjehem. När familjehemmet efterfrågade hjälp och stöd så borde det i ett akut skede tillgodosetts.

Det är beklagligt att kommunikationen inte sköts på ett mer ansvarsfullt sätt från kommunens sida. Vi har förståelse för att alla befann sig i en mycket pressad situation när barnen omhändertogs, nu vilar ett tungt ansvar på kommunen att återförena barnet med sitt familjehem. Barnet har rätt till sina viktiga vuxna och det behovet torde vara prioriterat att tillgodose.

Nu vädjar vi till socialnämnden att snarast se till att även detta barn får landa tryggt i sitt familjehem och att alla tre barn och deras familjehem erbjuds rätt stöd och hjälp i läkningsprocessen.

15 okt 2023

Vi vuxna formar våra barn utefter våra egna handlingar. Hur vi samspelar mellan oss vuxna och med våra barn, och andras barn är avgörande för våra barns utveckling. Det är i hur vi agerar och kommunicerar som vi sätter ton för vilken person ett barn kommer att bli. Genom att leka, mata, trösta och stötta lär vi de små att känna och agera. Genom hur vi är, tänker och prioriterar visar vi den vikt vi sätter på hur de runt omkring oss mår. Närhet, kontakt och berörelse visar barnet att trygghet och kärlek ska vara en naturlig del av deras liv.
När en förälder inte representerar en bra vuxenförebild signalerar vi till barnet osäkerhet och därigenom formas barnet. Vi måste låta barnet succesivt förstå och uttrycka sina känslor och behov. I detta är det viktigt att vi samtidigt tar hand om våra egna känslor och behov för att kunna bemöta en ung, oerfaren individ att handskas med detta på rätt sätt. Utan trygga vuxna riskerar barn att utveckla skadefulla beteendemönster och psykisk ohälsa. Risken finns att kriminalitet, drogmissbruk och andra självskadebeteenden hägrar i barnets framtid. Det är därför familjehem många gånger är en livsviktig del av ett barns liv, för de barn och unga vars föräldrars agerande och livsmönster utgör ohållbara levnadsförhållanden.

Ett omhändertagande kan göra skillnaden för nuvarande och nästkommande generationer. Den hjälp ett barn får genom ett hem ifrån sitt hem kan stärka och bygga upp barnet till en trygg, vuxen individ, som lär sina barn rätt från fel genom sina handlingar.

11 okt 2023

Idag! Lilla Hjärtat vänförening debattartikel i Göteborgs-Posten.

Det är inget annat än en rättsskandal att barnen i Älvsbyn flyttades tillbaka hem utan att barnen ens hade fått komma till tals och utan att det gjorts barnutredningar för vart och ett av barnen, skriver bland andra Melinda Jacobs, Lilla Hjärtat vänföreningen.
Fallet i Älvsbyn blottlägger omfattande strukturella brister, som vi vet finns landet över. Vi kommer aldrig kunna förvänta oss, att alla vuxna ska ha förmågan att sätta barns rättigheter och välmående i första rummet. Däremot måste vi kunna utkräva att professioner som socialnämnden som är ytterst ansvarig för myndighetsutövning, tillvaratar barns rättigheter. Barn ska aldrig tvingas bo med sina förövare.

Tack vare Lex Lilla hjärtat finns det i dag bättre skydd för barn vars LVU-vård ska upphöra, men det förutsätter att lagstiftningen efterföljs, något som inte gjordes i fallet med Älvsbynbarnen. I stället utsattes de tre barnen för stora risker när de flyttades hem, dessutom helt utan att få utöva sina rättigheter, det vill säga att få komma till tals om sina egna situationer. Utifrån utebliven barnutredning har socialnämnden heller inte kunnat bedöma huruvida de omständigheter som föranledde vården faktiskt förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt. I de fall vi får in till Lilla hjärtat vänförenings stödlinje från familjehem runt om i Sverige, ser vi återkommande hur beslut om flytt av barn behandlas tämligen lättvindigt, helt med avsaknad av barnperspektiv och där barnen sällan får komma till tals.

Barn som flyttas mellan familjehem omfattas inte av Lex Lilla hjärtat och saknar därmed helt möjlighet att motsätta sig en flytt, om de inte har en vårdnadshavare, som vill och vågar överklaga beslutet för att barnen ska få ett eget ombud och möjlighet till prövning i förvaltningsrätten. Lex Lilla Hjärtat gäller däremot vid flytt från familjehem tillbaka till föräldrar, men då måste lagen också tillämpas och här finns fortfarande stora brister. Flyttar sker häpnadsväckande snabbt, ofta helt utan att barn och familjehem får förbereda sig. Älvsbynbarnen hade tre dagar på sig att packa och flytta från sina familjehem för att sedan helt skäras av från dem de bott hos under tre år. Barnen hade såsom barn gör, rotat sig och knutit an till sina familjehem, funnit trygghet, skaffat vänner, gått i skolan – allt bortryckt i ett ögonblick.

Vi vänder oss starkt emot att dessa snabba flyttar över huvud taget sker, och det är en rättsskandal att det skedde utan att det ens gjorts barnutredningar för vart och ett av Älvsbynbarnen. Vi i Lilla hjärtat vänförening anser, att alla flyttar där det inte föreligger direkt fara för hälsa, liv och utveckling, alltid ska föregås av prövning med rätt till ombud. Detta för att stärka rättssäkerheten. Avgörande gällande barn i samhällsvård måste alltid vara barnens behov, barnens rättigheter och barns bästa. Vuxnas agendor får inte gå före barns rätt till en trygg och rättssäker uppväxt.

I flera år skyddades Älvsbynbarnen, och deras vittnesmål hörsammades av deras handläggare, men när det kom in nya beslutsfattare så var det ingen om lyssnade på vittnesmålen mot pappan längre. Ett otroligt svek mot barnen, som vågat öppna upp och berätta. I stället för att skyddas och bli lyssnade på, återplacerades de hos personen de hade vittnat emot. Utgången kan vara förödande, och det är upp till oss vuxna att säkerställa att liknande inte händer igen. Men då behöver även det svenska skyddsnätet bli mer noggrant och rättssäkert – med barnperspektivet i fokus. Det visar sig nu även att ett av barnen förvägras en återplacering i sitt familjehem. Enligt uppgifter skedde detta när familjehemmet agerade efter Bup:s rekommendationer och bad om extra stöd för barnet den första tiden efter den stundande återföreningen. Socialnämnden måste ändra sitt beslut för att inte orsaka ännu större skada hos barnet. Räcker inte den skada som redan tillfogats?

Ett tungt ansvar läggs nu på de familjehem som får dessa barn att vårda, och det måste till ett stort stöd från myndigheter för de ska kunna börja läka. Socialtjänsten och LVU-ärenden har länge befunnit sig i ett skört och ifrågasatt läge. Det som nu skett i Älvsbyn har med största sannolikhet skadat allmänhetens förtroende för socialtjänsten för en oöverskådlig tid, något många barn kommer att få lida för. Okunskap och maktspel i Älvsbyn utlöste en kedjereaktion där ansvariga vuxna förbisåg barnens rättigheter och barnperspektivet för dessa tre barn. Framtiden får utvisa vilka fel som är begångna, men en sak kan med säkerhet konstateras: I alla fall som gäller barn i samhällets vård som far illa så är det aldrig barnens fel, men ändå är det barnen som traumatiseras och får ärr för livet på grund av samhällets vuxna.
Alla vuxna är ansvarsbärare, alla barn är rättighetsbärare.

Lilla hjärtat vänförening
Melinda Jacobs, ordförande
Madeleine Onnela, advokat, Advokatbyrån Onnela AB
Susanne Åkerlund, socionom
Maria Lindqvist, socionom
Fanny Håkman, beteendevetare

8 okt 2023

Den sociala barna­vården har hittills lyckats i sitt historiska uppdrag som samhälls­skydd, men den mår inte bra, skriver Claes Levin legitimerad psykolog och filosofie doktor i socialt arbete i Svenska Dagbladet. Vi i Lilla hjärtat vänförening ser just detta dagligen i vårt arbete. Samtidigt får man också betänka att ingenting är perfekt, och hade det mot all sannolikhet varit perfekt, då hade vi som förening inte behövt finnas. Egentligen är det just vad vi i LHV arbetar för, att den sociala barnvården ska bli så nära perfekt att vår verksamhet inte ska behöva finnas längre, men vägen dit är lång, och vi är beredda att vara med, hela vägen.
Svensk social vård av barn och unga haltar efter samhällets utveckling. Samtidigt den sociala vården av barn och unga står på god grund byggd av alla de som arbetar för den fram till dagens datum, är det mycket som inte längre fungerar, som inte är tidsanpassat. Precis som vården, ändrar sig de sociala problemen för barn, det vill säga vilka uttryck de tar. Våra politiker tenderar att springa efter dessa yttringar och försöka korrigera effekten av dessa uttryck, men i grunden handlar det i mångt och mycket om mentalt välmående för både barn och de som vårdar dem. Hade varje vuxen haft psykisk och fysisk hälsa i topp, innan de medvetet valde att starta familj, hade den sociala barnvården haft en arbetsbörda blott en bråkdel av den omfattning som vi har idag. Så som det ser ut idag haltar både psykisk och fysik hälsa hos många sociala instanser. Skolsystemet producerar allt fler unga utan färdig utbildning. Vården får prioritera bort allt fler för att hinna med allt mindre och det gäller tyvärr även psykiatrin. Kvar står vuxna vars liv inte fungerar, vars liv rent av kan kantas av kaos och misär, där barn tvingas bli vittnen inte bara till vad vuxna misslyckats med i samhället, men även på hemmaplan. Det vore naivt att tro att en vuxen ska kunna klara av att leva ett balanserat bra liv för att lära detta vidare till sina barn, om inte samhället och de som har ansvaret för dem ser till att myndigheter kan, och tar sitt ansvar. Utan att erbjuda hjälp för de åkommor vuxna drabbas av, finns det ingen bot eller hjälp för det deras barn kan komma att bli del av. Utan att erbjuda hjälp för det barnen bevittnar och blir del av – i och ur hemmet – fallerar den sociala barnvården.

Idag har kanterna i detta pussel som är svensk social barnvård sedan länge vittrat bort. Istället för att tala i termer som “bra vård”, talar vi i bästa fall om “godtagbar vård”. I många landsting är det vård som är “ett minne blott”. Vad hjälper krafttag mot exempelvis kriminalitet om samhällstillståndet som skapat denna yttring av ohälsosamt leverne får kvarstå? Föga.

Vi i Lilla hjärtat vill ännu en gång lyfta fram förslag på bättring som inte slår särskilt högt när man vill jaga röster och popularitet bland väljare såsom långsiktiga lösningar, förebyggande arbete, resursförstärkning och kompetenshöjning. Bredare front av myndigheter som hjälper, stöttar och säkrar upp långsiktigt arbete för alla de som inte mår bra. Det måste få kosta pengar. Det kommer att ge resultat för generationer framöver, och tillslut radera behovet av vår fina förening. Barns trygghet, välmående och uppväxter är grunden till ett välfungerande samhälle. Det är grunden till att säkra framtiden samhälle och barn, fritt från behovet av LVU och tvångsvård.

6 okt 2023

Älvsbynbarnen är återförenade med sina familjehem som inte fått träffa dem på två månader. Veckor av oro och ovisshet för familjehemmen är över och barnen har nu möjlighet att påbörja läkning av det som orsakats dem.

Trots att det inte var socialtjänsten som agerade för att skydda barnen så hoppas vi i Lilla hjärtat vänförening att ansvarig socialtjänst nu ser till att barnen får den vård och de insatser som behövs för att bearbeta bland annat de två snabba flyttarna och tiden där mellan.
Ett av familjehemmen som tagit hjälp av Lilla hjärtats stödlinje under den här svåra tiden säger idag;
”Nu vill vi tillsammans med er lyfta bristerna som ledde till den här fruktansvärda situationen för barnen. Vi behöver försäkra oss om att det kommer något gott ur detta och att det inte ska få ske fler barn i framtiden.”
LHV är så stolta över klokskap och omtanke familjehemmen visat och vi är så lättade att barnen nu är i säkerhet. Vi fortsätter vårt arbete med att belysa de brister som drabbade barnen i Älvsbyn. Dessa brister drabbar dessvärre placerade barn i Sverige alldeles för ofta.

Lilla hjärtat vänförening önskar barnen och deras familjehem lugn och ro med gott om tid att få umgås och läka.

UPPDATERING; Ett av syskonen ska inte ha fått återvända till sitt familjehem utan istället placerats i ett jourhem. Enligt uppgifter i Piteå Tidning ska det röra sig om att familjehemmet haft önskemål om att placeringen skulle göras med möjlighet till mer hjälp och stöd. Vi hoppas att situationen snabbt kan redas ut av ansvariga så att barnet kan återvända till den familj där hen bott under drygt två år.

4 okt 2023

Nu kommer nya rubriker (artikel i @dagens_nyheter 3/10) om att socialnämnden missat en pågående utredning gällande grovt barnpornografibrott i familjen när beslut togs om att barnen skulle flyttas hem.
Barnen i familjen har under många år vittnat om våld och övergrepp som skett mot dem i deras hem, men likväl flyttades de i närtid tillbaka. Socialutskottets ordförande säger att han inte hade fått information om pågående brottsutredning när utskottet beslutade att avsluta barnens LVU-placering. Vi i Lilla hjärtat vänförening vill understryka att det är här vårt system brister. Såsom socialutskottets ordförande själv säger:
– Jag är bara en vanlig fritidspolitiker […]. Han är inte ensam. Detta gäller samtliga i socialnämnder och deras socialutskott, landet över. Det är här i socialnämndens socialutskott det yttersta ansvaret för barns liv, levnadsförhållanden och välmående ligger. Det är deras skyldighet att se till att samtliga dokument om ett barnfall finns på plats innan man tar ett beslut rörande barns liv och framtid. Det är här det borde finnas kompetens att kunna se var sanningen ligger eller inte i den samlade dokumentation som rör ett barn, information som bland annat kommer från socialtjänsten.

– För mig är barnperspektivet viktigt, fortsätter socialutskottets ordförande att säga, men varken han eller konsulten som ledde den externa utredningen hade träffat eller pratat med de tre barnen innan beslutet togs att skicka hem barnen till sina föräldrar igen.

LHV har tidigare skrivit om problematiken av ett system som lutar sig mot socialnämnder som utgörs av fritidspolitiker, hur avsaknaden av utbildning och specialkompetens påverkar alla de barns liv de får på sitt arbetsbord. Socialtjänstens anställda har flerårig utbildning men de som ska utvärdera deras arbete och ta beslut grundat på dessa utredningar har några dagars kurs på ämnet att luta sig tillbaka på. Konsekvensen blev i detta fall att dessa tre barn skickades hem till sina föräldrar trots att de äldsta syskonen under lång tid vittnat om våld och övergrepp. Vi i Lilla hjärtat vänföreningen kan inte förstå varför man gör insatser för barnen utan att använda sig av alla de lagar och föreskrifter som finns för barn, och utan att ha barnperspektivet som ledstjärna i fall som handlar om just barn. Okunskap kan aldrig vara ett försvar för att begå fel handling. Att inte ta reda på mer fakta innan man tar ett beslut är inte heller ursäkt för det som skett. Älvsbyns kommun och socialnämnd är inte ensamma i att ta beslut på detta sätt, även om det är just denna kommun som media granskar just idag. Vi i LHV ser alldeles för ofta hur dessa snabba flyttar grundade på ofullständiga utredningar drabbar barn hårt, i hela landet. Socialnämnder måste granska det material de får på sitt bord och börja kräva extra utredningar när det behövs.

Vuxna är ansvarsbärare. Alla vuxnas handlingar har konsekvenser. Barn är rättighetsbärare och ska behandlas som sådana. Vi måste alla våga ta vårt ansvar!


1 okt 2023

Samhällsutvecklingen ser mörkt ut nu! Det kan vara svårt att känna hopp, men vi är säkra på att vi med gemensamma krafter kan vända detta! Med stora satsningar på barn och unga får vi en ljus framtid, men nedskärningar i välfärdens skola, barnomsorg, sjukvård, socialtjänst mm måste upphöra och vändas till storskaliga satsningar. För de besparingar man gjort på skola och välfärd i decennier betalar vi nu med grov kriminalitet, psykisk ohälsa och mord.

Våra makthavare, oavsett vem som sitter i regeringen, måste inse värdet i att satsa på barnen för att bygga trygga, ansvarstagande medborgare. Satsa på välfärden, det är den enda vägen framåt.

Behandla barn som värdefulla rättighetsbärare så växer de upp till kloka ansvarsbärare.

Vill du oss att växa så att vi kan nå ut bredare, så att vi kan hjälpa flera?

Du kan följa oss, dela våra inlägg, prata om oss med dina vänner och kollegor, välja att swisha ett bidrag, bli månadsgivare, handla i vår webbshop eller beställa ett gåvobrev.

Hjälp oss sprida vårt budskap så att föreningen kan växa.


27 sept 2023

Det har kommit in en önskan till Lilla hjärtat vänförenings önskelåda! 💗
Familjehemsmamma Matilda skrev till Lilla hjärtat vänförenings önskelåda med önskan om att få göra något tillsammans med hela familjen. Deras lilla prinsessa kom till dem akut från ett annat familjehem med svårigheter de tillsammans har arbetat med och varje dag utvecklas deras lilla tjej allt mer. Hon har massor av spring och hopp i sina små ben och ett besök på Liseberg med sitt familjehem tror Matilda skulle göra henne så glad. Och hela familjen! Något fint att göra tillsammans att minnas hela livet. Såklart att Matildas familj ska få åka till Liseberg tillsammans tyckte vi i Lilla hjärtat vänförening och bistod med glädje! Läs om lilla prinsessans äventyr till Göteborg och Liseberg här

Vill du hjälpa fler barn att uppfylla sina önskningar så kan du välja att swisha ett bidrag, bli månadsgivare, handla i vår webbshop, beställa ett gåvobrev eller hjälp oss med att dela våra inlägg och följa oss så att föreningen kan växa 🎈

22 sept 2023

ANSÖKNINGSBREV till Lilla hjärtat vänförenings Önskelåda

Hejsan!

Vi är ett ganska nyblivet familjehem, vi har länge haft önskan att bli det men inte haft lediga rum då vi själva har 6 barn totalt. I början av juli fick vi akut ta emot en liten tjej från ett annat familjehem. Våran lilla prinsessa bedömdes som väldigt svårt med känslor, sent tal, dålig motorik, utvecklingsförsenad och eventuell misstanke om autism. Vi har själva flera barn med autism och ADHD så detta var i så fall inget nytt för oss. Men denna lilla tjej har kanske ”bara” haft det svårt och en trasig start i livet bevisligen både hos sina bioföräldrar och en lite dålig matchning med första familjehemmet troligtvis.

Denna lilla underbara tjej utvecklas varje dag, pratar massor, springer, hoppar studsmatta och myser med oss och sina nya syskon. Våran lilla sessa har nu hunnit fylla 3 år och landat i vår familj och nu väntar vi på en logopedutredning och även en psykologisk utredning för att hjälpa henne vidare i livet. Då vi är en familj på totalt 9 personer inklusive prinsessan så förstår jag att min önskan är stor men önska kan man ju alltid. Och att kunna göra något roligt alla i familjen nu i dessa trista tider med mat och elrpiser som skenar så hade det vart så kul att få gå på Liseberg i sommar med kidsen stora som små. Det är något som alla älskar och kan vara delaktiga i på lika villkor och vi hoppas att lillan ska älska Liseberg lika mycket som sina “syskon”. Efter att vi vart på Skara sommarland i somras så förstod vi att lilla sessan har aldrig upplevt såna aktiviteter och hon njöt av varje sekund.

Denna lilla tjej älskar fart och fläkt och vi skulle så gärna vilja ge alla barnen denna upplevelsen då oavsett hur roligt uppdraget är så är det även tufft vissa stunder. Och våra egna barn har fått komma lite i skymundan medans sessan behövt oss för att kunna landa och fungera ihop med oss. Dock tycker alla det är så roligt så vi jobbar även på att se om vi kan hjälpa fler barn på sikt via jouruppdrag.

Med vänlig hälsning, Matilda

Självklart uppfyllde Lilla hjärtat familjens önskan 💗 Läs om deras resa på lördag!


17 sept 2023

FAMILJEHEMSSKILDRING – Jag är 14 år och är vårdnads överflyttad. Jag har inte bott hemma på cirka fem år. Min pappa är gängmedlem och mamma är missbrukare.

Jag har mina små syskon som också är vårdnadsöverflyttade i två andra familjehem. De har inte kommit lika långt i förståelsen som jag har gjort.
Jag har försökt tala om för de och berätta att de är trygga och att vi har det bäst. Jag finns här och försöker stötta dem i allt.








13 sept 2023

Barnen i Älvsby kommun – fick aldrig utöva in rätt att bli hörda
Ingen kan ha undgått rubrikerna gällande Älvsbyn socialtjänst i tidningarna på senare tid. Fokus ligger dessvärre på vad de vuxna gjort, tyckt och sagt. Sällan lyfts de drabbade barnens perspektiv, hur hårt de har drabbats av att deras rättigheter förbisetts. Fokus ligger på föräldrarna, deras upplevelser och åsikter, konsulter och anställdas arbetssätt, chefers agerande, nämndemän och deras tankar om vad som skett. En advokat står och sonika hävdar att misshandel och ofredande av barn “händer i de bästa familjer” och att barnen inte är trovärdiga eftersom “barn kan vräka ur sig vad som helst”. Vi i Lilla hjärtat vänförening delar inte den uppfattningen. Det är stor skillnad på vad barn slänger ur sig och vad de faktiskt berättar. Det ligger i en kompetent yrkesutövare arbete att skilja på utåtagerande och sanning.

Vi vet även att det är mycket svårt att dömas i svensk domstol, alldeles särskilt på barns vittnesmål. Oavsett vad som skett när barnen omhändertogs och varför det varit fullständig umgängesbegränsing vet vi inte i dagsläget. Förhoppningsvis kommer granskning av IVO att ge mer klarhet i detta men det kommer att ta tid. Det vi vet med säkerhet är att tre barn utan att fått utöva sin lagliga rätt att uttrycka sina åsikter abrupt flyttats från de väl fungerande boenden där de bott under lång tid. Vi vet att kommunen valt att bortse från Lex Lilla hjärtat som är svensk lag stiftad för att skydda långvarigt placerad barn.
Barnkonventionen och Föräldrabalken påkallar att barns röster ska höras och vara en del i alla de beslut som tas om och kring dem, men dessa barn har varken konsult eller sittande nämnd tagit sig tid att lyssna på. Nämnden beslutar att barnen ska hem utan att låta hemflyttningen ske stegvis vilket är och ska göras för barnens bästa. Inte ens Ann Bergström som är barnens ombud har blivit kontaktad innan beslutet om att LVU-vården ska upphöra:

– Det är väldigt olyckligt att inte barnen har fått komma till tals, säger hon.

De här tre syskonen är tillsynes laglösa i ett land som på papper har en rik lagstiftning – för barn. Lilla hjärtat vänförening undrar varför man har så bråttom med så ingripande åtgärder som en flytt när det inte finns en akut risk för barnen där de befinner sig. Älvsbybarnen flyttas som schackpjäser av vuxna som mest verkar se till sina egna intressen. Vuxna människor är ansvarsbärare för att barns rättigheter ska tillgodoses. Älvsby är ännu en kommun som i all hast försöker städa upp efter sig självt, och helt glömmer av barns rättigheter och barnperspektivet.


6 september 2023

Genom att lyssna till barn och ungas röster får vi en bättre blid av hur de själva upplever att deras rättigheter tillgodoses och hur det fungerar i vardagen. Vi får lära oss vad de tycker är viktigast. Under Almedalsveckan fanns vi på barnrättstorget och erbjöd barn att komma och rita hos oss på temat barnkonventionen. Många tankar och funderingar kom fram under timmarna barn satt och rita hos oss. Allt från att ha tak över huvudet, mat på bordet, till hur skönt det är att få vila och roligt att leka med vänner togs upp av barnen. Trygghet, gemenskap och ett liv fritt från våld tycker barnen är väldigt viktigt. Vi hade också en kille som tyckte att det var viktigt för honom att få vara Batman. Vi önskar alla olika men rättigheter gäller oss alla oavsett vem man!
Barn och unga är alla fantastiska, kreativt tänkande individer som alla har rättigheter vi vuxna måste ta tillvara på, beakta och se till att de används i när det behövs.

3 september 2023

Tävlingen om Klaraböckerna är avslutat! Tack till alla som deltagit och skickat in bidrag till tävlingen genom att beskriva sina erfarenheter av Barnkonventionen. Grattis till de tre vinnarna melina_ibrain, Inger Sederlund och emiladolfsson! Ni kommer att bli kontaktade av Lilla hjärtat vänförening under dagen. Även grattis till Mia Persson, Niklas Turesson, fiolina86, Kristin Astersson och christinadove som vinner varsin Lilla hjärtat-pin!

Vi kommer att sammanställa bidragen och presentera dessa över våra sociala medier och hemsida under hösten. Igen stort tack till alla som har deltagit och ett extra tack till Eva Edberg som ställde upp med sina fina böcker om Klara.
Bokförlaget Idus på 20% rabatt på Klaraböckerna med rabattkoden KLARA https://idusforlag.se/ fram till den 10 september.

31 augusti 2023

Med signalpolitik bygger vi inga starka barn och unga eller samhälle fritt från ungdomskriminalitet. ”Våra organisationer kommer oförtrutet fortsätta att arbeta för professionsutvecklingen inom det breda socionomfältet. Grundstenen är en bred generalistutbildning som leder till socionomexamen. Därutöver behövs inrättas en rad fördjupande specialistutbildningar på magister/masternivå, till exempel med inriktning mot familjerätt, socialt arbete med äldre, funktionsnedsättning, barn och unga och missbruk.

Förbundet för socionomutbildningarna i Sverige tar nu ett initiativ att under kommande läsår kartlägga befintliga vidareutbildningar vid landets lärosäten. Våra organisationer fortsätter att konstruktivt medverka till socionomers professionsutveckling på bred front och ser fram emot en fortsatt bred dialog med yrkesverksamma, studenter och ansvariga politiker.” Detta skriver de sex skribenterna till texten “Satsa p å socionomers vidareutbildningar istället för signalpolitik”.

Denna mycket läsvärda text finner du här


31 augusti 2023

FAMILJEHEMSSKILDRINGAR – del 8. Den 5 januari 2021 stod en polisbil utanför vår dörren med en rädd liten flicka på 9 år. Flickan i berättelsen kallar vi för Ellie. Ellie hade under 5 månaders tid bott på ett särskilt boende med sina syskon efter att hennes mamma och pappa valt sin egen vardag framför att lappa ihop familjen med stöd av socialtjänsten. Ellie hade färdats långt i polisbilen för att komma till oss.

Vid första mötet med mig och min man utanför huset håller hon huvudet långt nedsänkt och lyfter inte blicken för att titta på mig. Jag ser en rädd och arg tjej, i förstora gummistövlar, för små kläder och en svag doft av urin när jag närmar sig henne. I handen håller hon de ägodelar hon lyckats plocka med sig när polisen hämtade henne och hon tvingades skiljas från sina två syskon.
– Hej! Vi har väntat på dig. Jag förstår att du inte vill prata med mig just nu men jag ska visa dig in till ditt rum. När du är redo kan vi pratas vid. Jag är här. Inne i huset står två kvinnor från socialtjänsten och vår konsulent.

Ellie stampar och sparkar i marken medans hon går in i huset. Innanför dörren kastar hon frustande av sig gummistövlarna och jag visar in henne sitt rum. Hon ställer sig i mitten av sitt alldeles första egna rum och ser alla sakerna. Jag ser att hon försiktigt höjer blicken mot ett stort paket. Ett sagohus för My little ponnies. Hon plockar fram det på mattan, fortfarande med ytterkläderna på sig.

– Vill du ha hjälp att bygga det?
Ellie nickar men jag ser också att hon letar efter något.
– Du har rest långt. Vill du gå på toaletten innan vi börjar bygga?
Ellie nickar och jag visar henne badrummet.

– Jag väntar på dig utanför dörren, så får du kalla på mig om du behöver hjälp.
Efter en stund kommer Ellie ut från toaletten. Och vi går in på hennes rum. Vi sätter oss på mattan.
– Vill du att jag stannar här hos dig och hjälper dig bygga?

Ellie nickar och vi sätter sakta igång. Jag frågar om bitarna, involverar henne i att klä hästarna och sätta dit enkel bitar. Stund för stund höjer hon blicken. Hon hör de andra rösterna utanför rummet. Det är många vuxna här idag. Men de behöver vi inte bry oss om. Hon fortsätter bygga och när det är färdigt blir hon sittandes.
– Vill du leka en stund själv eller ska jag vara med?

Ellie ber att få vara ifred. Och jag tryggar henne med att jag finns utanför rummet i köket när hon behöver mig. När resten av alla vuxna försvinner iväg i sina bilar, dukar vi upp fika vid bordet. Ellie smyger sakta ut ur sitt rum, hungrig och sugen på saft. Sakta fortsätter vi lära känna en rädd liten 9-åring. Vi märker att hon saknar bordsskick och det mer tydligt nu har smutsig hon är. Efter fika försvinner hon in på sitt rum igen. Senare under kvällen är hon mer mottaglig för samtal. Hon äter med god aptit spagetti och köttfärssås. Hon tittar på barnprogram på tvn och vi ser att hon börjar bli trött.

– Ellie, jag ser att du är trött. Det har varit en händelsefull dag för dig. Kom ska jag visa dig var du hittar din pyjamas, tandborste, nya underkläder etc… Hon blänger starkt på mig och frustar högt när hon följer efter mig till hennes rum. Det är tydligt att hon är trött men orolig över natten. Hon vill inte byta om och jag har tidigare under dagen inte gjort någon sak av att hon luktar lite urin. Hon tittar irriterat på sina nya kläder eftersom hon inte fått med sig sina egna.
– Jag vet att det inte är dina vanliga kläder men vi måste byta om inför kvällen och ta på oss rena kläder. Så jag hinner tvätta upp dina kläder under natten. Du kan få tillbaka dem när du vaknar imorgon. Hon är frustrerad men byter motvilligt om. Borstar tänderna och hår. Duschningen sparar vi till morgonbestyren. En nervös och ledsen tjej kryper ner i sin nya säng, hållandes hårt i sin snuttekudde. Vi läser en bok tillsammans och jag frågar om hon vill att jag ska stanna kvar hos henne. Ellie nickar och jag sätter mig i fåtöljen redo att vaka över henne under natten. Följt av mardrömmar och saknad av syskon och sina föräldrar. Detta är vårt första dygn tillsammans.

Ellie har under 9 års tid försummats av sin mamma pga. hennes mammas schizofreni. Hon och hennes äldre syskon har levt i symbios i ett strängt hem där de endast fått röra sig i hemmet utifrån mammas humör och hur mammans hjärnspöken visat sig. Fram tills Ellie var 9 år har hon ätit välling och mycket flytande föda. Socialtjänsten har sedan hon var två år fått in orosanmälningar men hon tillsammans med sina syskon har fallit mellan stolarna pga mycket byten av personal på socialtjänsten. Ellie var omedveten om de socialkoderna i samhället, lekkamrater, riktig skolgång samt att hennes mamma lät inte hennes växa till en egen individ.

Nu har det snart gått två och halvt år sedan Ellie kom till oss. Och den tysta och frustande flickan har vuxit upp till en supertonåring med superkrafter som hon inte ens förstod att hon hade. Att hennes ASD som låg långt gömt under ytan, äntligen har krupit ur sitt skal. Att hon förstår att det inte är fel på henne hjärna utan att hon har hittat byggstenar för att förstå omgivningen och använder sitt fotografiska minne som en superkraft. Detta är början av vår berättelse kring en utav våra tre stjärnor. Tack för att ni driver frågorna och kämpar för de som inte får ha någon egen röst!

25 augusti 20236

“Vi kan aldrig kämpa nog för barns rättigheter” skriver en kvinna som svar på ett inlägg i en barnrättsgrupp. Med något års intervall vaknar en ny grupp människor upp till en realitet de inte tidigare varit varse om: barns rättigheter räknas i svenska myndigheter inte som lika mycket värda som vuxnas. Vuxnas behov, önskemål och krav går före barns. Om och om igen trumfar vuxnas agenda över barns rättigheter och barnperspektivet. Barnens röster förbises varpå vi som svenskar vaknar upp till nya rubriker om barn som går bort i händerna på de som ska vårda dem. Tintin är det senaste mediala exemplet på ett barn vars rättigheter inte tillgodosågs. Vår barnrättsförening Lilla hjärtat bildades på grund av barnfallet Lilla hjärtat – Esmeralda. En mening som “Vi kan aldrig kämpa nog för barns rättigheter” ska inte behöva yttras i ett land där jämlikhet är ett honnörsord. Men när vi pratar om barn är jämlikhet tyvärr bara just det, ett honnörsord. Lagstiftning som hade kunnat rädda både Tintin, Lilla hjärtat och många andra utsatta barn finns redan på plats men de vuxnas agendor gick före då och nu. Är det jämlikhet? Idag är det jämställdhetens dag, en dag som påminner oss i Lilla hjärtat vänförening om att barns rättigheter inte är jämställda med de vuxnas. Idag minns vi alla de barn vars liv släckts och alla de barndomar som trasats sönder för att vuxna inte följer och använder sig av den lagstiftning vi har.

25 augusti 2023

En påminnelse till oss alla – vi får inte glömma den viktiga betydelsen av det sociala perspektivet för att förstå individers livssammanhang. Jonas Lindblom, docent i sociologi vid Mälarsdalens högskola, skriver i sin debattartikel i Socionomen om vikten av att inte låta det sociala perspektivet bli en förlorad kunskap. Vi i Lilla hjärtat vänförening vill framhålla att varje yrkeskår har sin speciella inriktning, men det får inte betyda att man inte ser HELHETEN. Människor är både kropp, själ och en del av sin omgivning. Olika professioners förmåga till samverkan kring individer utgör en betydande och livsviktig faktor för alla människors rätt till en god tillvaro. En stor eloge till alla er socionomer och sociala ambassadörer och den viktiga kompetens ni bidrar med.

Läs hela artikeln “Debatt: Låt inte det sociala perspektivet bli en förlorad kunskap” i Socionomen här
 

24 augusti 2023

Vad väger ett barns ord? Det är Almedalsveckan och barnrättstorget slår upp portarna med ett öppningsmingel där bland andra inspirerande Isabel debatterar. Hon är bara 17 år. Hon berättar hur hon tillslut hamnade rätt men vägen dit var brokig och under sin debatt frågar hon sig rakt ut varför ingen lyssnade på henne! Varför var det ingen som frågade vad hon önskade eller om vad som gjorde henne trygg. Varför hänvisade samhället till att hon bara var ett barn när hon faktiskt kunde uttrycka sig? Lilla hjärtat föreningen känner så igen Isabels frågor då vi får ta del av flera liknande historier där systemet inte lyssnar på vad barnen känner och önskar. Barn har enligt lag rätten att bli hörda men varför är det trots detta så sällsynt?

Ett av ärendena vi fått ta del av handlar om ett par någonstans i Sverige, som levde ett lugnt familjeliv med villa, barn och hästar, som bestämde sig för att ansöka om att bli familjehem. Snart därefter flyttade Leila, 10 år, hem till dem. Informationen om Leilas problematik var bristfällig men familjen fick ganska snart erfara den när Leila gick upp i affekt, fick otaliga utbrott, gav sig på både familjehemsföräldrarna och saker i hemmet med slag och sparkar. Ångesten som hon led av kunde göra så att hon gömde sig i huset, skrek oavbrutet eller matvägrade.

Leilas första år i familjehemmet kantades av otaliga utbrott och en allmänt kaotisk vardag som slet otroligt på både familjehemmet och henne. Efter en tid började Leila medicineras och hon fick större kontroll över sina känslor och sin ångest. Hon gjorde en stor positiv utveckling och började att må mycket bättre och utbrotten kom mer sällan. Hon spenderade en stor del av sin fritid med att spela fotboll och hon hade flera vänner i och utanför fotbollsklubben. Hon var omtyckt och trivdes bra med livet. Skolan fungerade också bra och hon pratade om framtidsdrömmar och hur hon önskade ta körkort med familjehemspappan i framtiden.

Det fanns en kontinuitet och ett samspel mellan familjehemmet och socialtjänsten, som var väldigt viktig, då Leila stundtals kunde försöka spela ut dem mot varandra. När socialtjänsthandläggaren ersattes av en ny handläggare upplevde familjen att detta vände och de involverades inte i den kontakten som Leila hade med den nya handläggaren. En dag när Leila fick ett massivt utbrott där hon blev arg och slog och skrek omkring sig, så kom plötsligt socialtjänsten hem till familjen, som inte förstod alls vad som var på gång. Det visade sig senare att Leila hade, som så många gånger förut, i affekt skickat ett sms till sin socialtjänsthandläggare. Hon skrev att hon inte önskade bo kvar och att hon blivit slagen av familjehemsmamman varpå socialtjänsthandläggaren åkte och hämtade upp henne omgående. Detta skedde helt utan att socialtjänsten ens försökt ta kontakt med familjehemsföräldrarna för att höra deras version.

Än idag kämpar familjen och Leila om att få återförenas. Hon har flyttat otaliga gånger och bor nu på HVB-hem. Allt Leila ber om är att få komma hem till familjehemmet igen. Familjehemsföräldrarna själva vädjar om att få tillbaka Leila hem till sitt trygga hem. Tyvärr är det ingen som lyssnar. Ingen beaktar Leilas anknytning och trygghet eller hennes egen önskan om att få komma tillbaka. Familjehemsföräldrarna har blivit exkluderade runt all information rörande Leila. Den enda kontakten de har med henne är genom hennes egen mobiltelefon, som hon inte alltid har tillgång till. Det här är någonting som socialtjänsten avrått dem till med de vägrar svika det barn som de älskar som om det vore deras eget.

Fallet är tyvärr inte unikt. Ett annat familjehem tog emot Dante, 9 år, med svår aggressionsproblematik. Likt Leilas familjehem slet de dagligen med att försöka få Dante till rätta och hitta sätt som förenklade vardagen för både honom och sig själva. Både i skolan och i hemmet hade Dante ett anmärkningsvärt beteende och kunde ofta ta till våld när han blev upprörd. Familjen efterfrågade adekvat utbildning hos socialtjänsten för att kunna tillmötesgå Dantes behov och för att ha verktyg att använda när han blev aggressiv och oresonlig. Socialtjänsten såg förfrågningarna som ett misslyckande, att familjen indirekt menade att de inte kunde ta hand om Dante och tillgodose hans behov. Så var inte fallet. Familjehemmets engagemang och insatser bidrog med tiden till att vardagen fungerade så mycket bättre för Dante både i skolan och hemma, där utbrotten och slagsmålen blev färre.

Men plötsligt en dag fick familjen veta att Dante skulle flyttas till en familj som var bättre rustad att hand om barn med NPF-diagnoser. Ingen lyssnade på familjehemmet eller Dante som vädjade om att han skulle få bo kvar. Ärendet fick å Dantes vägnar prövning i förvaltningsrätten, men trots hans egna ord tillsammans med familjehemmets och skolans vittnesmål förlorade han ärendet mot socialtjänsten. Dante flyttades under stora protester och våldsutbrott till det nya familjehemmet som stod ut i tre månader innan de sade upp uppdraget och Dante flyttades till ett HVB-hem. Han var vid tidpunkten 11 år gammal och mådde så pass dåligt på HVB-hemmet att socialtjänsten ansåg att enda lösningen var att flytta honom till sin biologiska familj där han tidigare varit våldsutsatt av sina föräldrar. Det ursprungliga familjehemmet stod hela tiden med öppna armar och ville ta emot Dante igen men ingen lyssnade på vare sig familjehemmet eller Dante och hans behov av trygghet och kärlek.

Det är anmärkningsvärt att barn som skapat trygghet i ett familjehem hastigt slits ifrån sina familjehemsföräldrar och placeras på institution. Barnens egna ord blir ingenting värda och ingen resonerar omkring traumat som kan uppstå när barn slits bort från trygghet, kärlek och det hem där vardagen äntligen har börjat att fungera för dessa barn. Det är svårt att tala om regelrätta solskenshistorier när det kommer till omhändertagna barn, men fall där barnen till slut ges rätt till sina viktiga anknytningar och den trygghet de byggt upp i ett familjehem får betraktas som sådana. ”Fallet Sofie” som är välkänt i media visar hur en flicka på 13 år plötsligt flyttades mot sin vilja från sitt trygga familjehem till ett HVB-hem. Familjen kämpade länge för att få tillbaka Sofie och slutligen avgjordes ärendet i rätten där Sofie fick flytta hem igen till sina familjehemsföräldrar. En lättnad och revansch för både Sofie och familjehemsföräldrarna, men vägen dit sätter sina spår när barn som Sofie hastigt tas ifrån sin trygghet och får flytta mellan familjehem och institutioner. Barn omhändertas för att deras ursprungssituation är ohållbar och placeras många gånger i familjehem som både älskar dem, och gör allt för att de ska må bra och utvecklas väl. Likväl rycks dessa placerade barn upp ur väl fungerade placeringar utan hänsyn till vad ett avbrott gör för barnets fortsatta utveckling. Vi i Lilla hjärtat vänförening vill se en ändring i detta förfarande som allt för ofta förekommer då socialtjänsten flyttar runt placerade barn från en placering till den nästa, stundom tillsynes utan orsak. Nylig presenterad rapport gjord av Socialstyrelsen visar att barn som varit placerade under större delen av sin barndom blivit omplacerade i snitt minst tio gånger. Exempel finns på barn som bytt placering 30 gånger eller mer, ett omänskligt förfarande av en ung individ vars möjlighet till goda anknytningar och sunda livsmönster helt omintetgörs. Ett omhändertagande av en ung individ är för dennes bästa, låt dennes vård även speglas detta genom hela placeringstiden.

Text av Fanny – Lilla hjärtat Lilla Hjärtat vänförening

24 augusti 2023

ÄNTLIGEN! En milstolpe i svensk historia gällande barns rättigheter. Utredningen föreslår idag förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen SOU 2023:40

Utredningen om barns möjligheter att utkräva sina rättigheter har tagit ställning till om Sverige bör ratificera det tredje tilläggsprotokollet till barnkonventionen om en individuell klagomåls-mekanism, föreslagit åtgärder som säkerställer barns möjligheter att klaga och utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen i svensk lag-stiftning samt sett över möjligheterna att staten bidrar till att etablera barnombud inom civilsamhällesorganisationer!

Som vi ska kämpa! Vi ska sluta upp bakom dessa förslagen och ser fram emot möjligheten att få hjälpa barn och unga att få sina röster hörda och rättigheter tillgodosedda.

18 augusti 2023

Vuxna är ansvarsbärare – Mot bakgrund av uppmärksammade brister inom den sociala barn- och ungdomsvården beslutade regeringen 2020 att ge IVO i uppdrag att förstärka tillsynen av socialtjänstens handläggning av barn och unga. En redovisning av regeringsuppdraget kom 2023. Tillsynen avsågs vara som ett led i arbetet att stärka tryggheten för placerade barn och unga. De iakttagna bristerna beskrivs vara i linje med brister som redan tidigare uppmärksammats av IVO. Den sammantagna bilden av tillsynen illustrerar att det finns en utbredd okunskap eller oförmåga i många kommuner om de skyldigheter som följer av lagstiftningen (IVO, 2023). Att det upplevs finnas avsaknad av kompetens nog att tillförsäkra att alla barn får sina rättigheter tillgodosedda är något som vi i Lilla hjärtat vänförening får till oss återkommande. Vi i Lilla hjärtat vänförening jobbar för att säkerställa alla små och unga hjärtans rätt till en trygg och rättssäker uppväxt. Vi får in många gripande beskrivningar på när samhällets yttersta skyddsnät för våra små brustit. Det är vuxnas ansvar som ansvarsbärare att på alla plan tillförsäkra att rättslandskapet förändras på så sätt att det kommer gagna alla barn. Nätverk, barn, familjehem och professionella vittnar idag om många svårigheter och utmaningar inom familjehemsvården.

Det finns en självklarhet hos de allra flesta att barn har rättigheter och att de ska tillgodoses. De iakttagelser som görs i förhållande till socialtjänstens arbete och utifrån de fall som LHV kommer i kontakt med är det dock påfallande att socialtjänstens arbete fortfarande är haltande och bristfälligt. Detta gör sig särskilt tydligt utifrån ett barnrättsperspektiv och i förhållande till hur barnets rättigheter tillgodoses. Vi ser här oroväckande skiljaktigheter i kvalité och rättssäkerhet. Socialtjänsten ska vara ett skyddsnät för alla barn och unga och då behöver det ges förutsättningar till landets socialtjänster att kunna tillse att arbetet går i linje med svensk lagstiftning samt att uppmärksammade brister inte blir en återkommande normalitet.

13 augusti 2023

TÄVLING! – VINN EN BOK OM KLARA!
Lilla hjärtat vänförening vill inspirera till att fler får kunskap om barnkonventionen!
Skriv ner dina tankar eller erfarenhet av Barnkonventionen. Skicka din text till hej@lillahjartat.com som bidrag för att vinna en av Eva Edbergs böcker om Klara. Texterna som kommer in kommer vi att anonymisera och använda på våra sociala medier som inspiration för att få fler vuxna att engagera sig i barns rättigheter och barnkonventionen. Vi kommer att lotta ut Eva Edbergs tre böcker om Klara och 5 Lilla hjärtat vänpins till tävlingens vinnare. Tagga vänner som har tankar och berättelser om barnkonventionen så att så många som möjligt kan delta i tävlingen och sprida information om barnkonventionen.

Tävlingen avslutas 3/9

I stolt samarbete med: Eva Edberg författare

Böckerna om Klara hittar du i en bokhandel nära dig eller online.

9 augusti 2023

Familjehemmens vittnesmål
Socialdepartementet 2023-08-04

Lilla hjärtat var inbjuden till mötet på socialdepartementet av de familjer vi stöttat. På plats fanns representant från Lilla hjärtat vänförenings Stödlinjen, Socionomteamet samt advokat Onnela från Lilla hjärtat vänförenings advokatpool. Mötets centrala del var familjehemmens vittnesmål om hur rättslöst ett barn i Sverige kan vara idag. Tillsammans gav vi Lilla hjärtat vänförenings perspektiv på lagstiftning och praxis gällande barn och familjehems rättigheter.

Barnrätt är sammanlänkat med alla delar av samhället. Arbetet är både komplext och mångfasetterat. Stefan Ek, politiskt sakkunnig på socialdepartementet, kunde bekräfta att de ser samma verklighet och berätta om ett mycket intensivt och intressant förändringsarbete som sker på socialdepartementet, bland annat om att göra barn till rättighetsbärare, förbättra socionomutbildningarna och se över möjligheterna till barndomstolar. Lilla hjärtat vänförening lyfte särskilt barnets behov av kompetenta ombud, rätt att få behålla sina viktiga relationer och få möjlighet att klaga på beslut.

Vi vill tacka alla de familjehem och anhöriga som varje dag står upp för barns behov och rättigheter. Idag vill särskilt tacka Anne och de familjehem hon samlat till mötet på socialdepartementet. De berättade sina historier om hur det kan se ut när vår lagstiftning inte tillämpas av myndigheterna eller brister. Tack för att ni uppbådade styrkan att berätta för Stefan Ek på socialdepartementet om när barnets behov av trygghet förbises och viktiga relationer hastigt klipps av när barn flyttas.

6 augusti 2023

Familjehem kommer i alla varianter. Sambo, gifta, ensamstående, singla. Oavsett form gör familjehem en fantastisk insats för barn och unga, och samhället i stort. Det finns många barn i landet som står i kö till att få ett hem utanför sitt eget hem. Alternativet är HVB-hem som i många fall inte lämpar sig för barn och unga, framförallt inte i yngre åldrar.

Familjehem öppnar inte bara dörren för utsatta barn och unga, utan i många fall även för deras vårdnadshavande och närstående. En positiv, kärleksfull och handkraftig insats kan göra hela skillnaden, inte bara i den omhändertagnes liv, utan för en hel familj. Familjehemmets egen familj behöver vara inkluderad i processen och även de som finns i det placerade barnets direkta närhet. Man kan kanske säga att ett familjehem både bli bonusföräldrar och bonusfamilj. Goda relationer och god kommunikation under rådande omständigheter är ett måste. Som familjehem skapar man både en tillvaro och en framtid för en ung placerad person.

Vi i Lilla hjärtat vänföreningen har kommit i kontakt med många familjehem, placerade, släkt och vänner till placerade och vårdnadshavare som har sina barn placerade i familjehem. De gemensamma nämnarna för dem alla är att de vill bli hörda, få komma till tals och få stöd i den roll de representerar i det pussel som läggs kring ett placerat barn. Detta är inte alltid att alla pusselbitar hittar sin plats, men centrum för det är den otroliga insats ett familjehem gör. Utan dem hade otaliga barn levt i missförhållanden och utsatthet.


30 juli 2023

Utbildning, handledning och stöd. Kajsas föräldrar hade träffats i unga år men gick skilda vägar när Kajsa var liten. Genom åren bodde Kajsa tidvis hos sin mor och tidvis hos sin far. Modern var narkotikamissbrukare och fadern var alkoholist. I båda hemmen utsattes Kajsa för försummelse och våld. Både skolan och andra gjorde många anmälningar till socialtjänsten men det blev aldrig någon skillnad, inte förrän Kajsa var 14 år gammal och hennes mamma dog i en överdos. Först då agerade socialtjänsten och beslöt att Kajsa skulle placeras i familjehem. 

Min man och jag utreddes av den placerande kommunen och blev godkända. Kommunen uppgav att de tidigare använt sig av en specifik utredningsmetod där en intervju med psykolog ingick, men att de frångått den metoden då de sett att sammanbrott i vården kunde ske trots psykologutlåtanden med bedömningar om stabilitet. Vi erbjöds inte heller någon utbildning inför vår nya uppgift som familjehem. Däremot fick vi veta att det ingick att vi skulle närvara på vissa utbildningsdagar per år. På de fyra år vi var familjehem erbjöds vi och närvarade vid två utbildningstillfällen på vardera två dagar. Utbildningarna bestod av föreläsningar om barns anknytning, om erfarenhet av att växa upp med föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning och en föreläsning av en erfaren familjehemsmamma. 

När Kajsa kom till oss hade hon haft en problematisk skolfrånvaro i flera år, men varit helt hemmasittande det senaste läsåret. Socialtjänsten beslöt tillsammans med skolan att Kajsa skulle gå om ett läsår och att jag skulle få vara hemma på heltid de första månaderna. Kommunen beviljade oss också en extern handledare den första tiden. Handledaren träffade mig en gång i veckan på samtal, men efter att handledaren meddelat att hon skulle byta tjänst så upphörde det stödet. 

Redan från början uppstod konflikter och svårigheter. Det fungerade inte för Kajsa att vara i skolan. Hon tolkade andra negativt, fick utbrott och skolkade från skolan och gick hem. Efter många skolmöten fick Kajsa till slut börja i en särskild undervisningsgrupp. Det gick bättre, men inte helt bra. Utbrotten fortsatte och hon kunde bli både hotfull och våldsam. Det sades att Kajsa inte orkade hela skoldagar. Hon fick en anpassad studiegång som innebar att hon endast var i skolan på förmiddagar. Eftermiddagarna fick vi lösa själva, vilket vi gjorde genom att Kajsa fick vara hos en bekant till familjen som hade en hästgård. Kajsa älskade hästar och trivdes med att ta hand om djuren och sköta alla stallgöromål. Det var egentligen bara i den miljön som Kajsa fungerade utan att det blev konflikter och svårigheter. 

Hemmavid uppstod allt större svårigheter. Kajsa knöt an till mig, men hade svårt för min man som i sin tur hade svårt för Kajsa. Det innebar att det till slut blev allvarliga påfrestningar på vårt äktenskap. Ofta fann jag mig stå mitt emellan Kajsa och min man, där jag tyckte att maken skulle förstå mer än vad han förmådde göra. Han hade svårt för att hantera Kajsas utåtagerande beteenden och förväntade sig mer av henne än vad hon klarade av. 

Det var nu som det stöd vi hade behövt som familjehem lyste med sin frånvaro. Vi hade fått beskedet att familjehemssekreteraren var långtidssjukskriven och ingen ersättare sattes in. Den enda som vi hade kontakt med var Kajsas socialsekreterare och den kontakten handlade mest om ansökningar om bidrag till större utgifter för Kajsa, eller andra praktiska saker som att vi behövde en fullmakt för att kunna hämta ut Kajsas recept på apoteket. Hon började nämligen med ADHD-medicin efter att ha utretts och konstaterats ha den diagnosen. 

Under de fyra år vi var familjehem för Kajsa, besökte hennes socialsekreterare vårt hem vid ett tillfälle. Under dessa år såg vi inte någon förnyad vårdplan och inte heller någon fler genomförandeplan än de som vi fick ta del av när hon först placerades hos oss. Socialsekreteraren träffade Kajsa fler gånger än den gången hon var hemma hos oss. Det gjorde hon uppskattningsvis en gång i halvåret genom att besöka Kajsa när hon var hos en släkting och hälsade på. Det var nämligen närmare rent geografiskt för socialsekreteraren att ta sig till släktingen. Jag minns att Kajsa berättade efteråt att hon inte förstod varför hon måste träffa socialsekreteraren och hon ville aldrig svara på hennes många frågor. 

Efter att Kajsa bott hos oss i två år ställdes jag inför att behöva välja mellan henne och maken. Jag valde Kajsa. Det gjorde jag för att hon var barn. Maken kunde klara sig, men vem hade Kajsa om inte jag fanns för henne? Kajsa och jag flyttade till en egen lägenhet och lugnet lade sig i vår lilla familj. Det var en återhämtningens tid där vi fungerade tillsammans och konflikterna var hanterbara. Kajsa och jag kom närmare varandra och jag fick se Kajsa utvecklas och må så bra som hon kunde. Kajsa hade nu börjat på en resursskola med kunskaper om ADHD, vilket hjälpte väldigt mycket. 

Ett år senare beslutade jag och maken att vi skulle flytta ihop igen och nu ville maken ha stöd från socialtjänsten. Han tog själv kontakt med placeringskommunen och efterfrågade stöd. Efter en tid fick vi avslag på vår ”ansökan”. Då gav vi upp och tänkte att det här får vi reda upp själva. Vi kämpade på tills Kajsa fyllde 18 år och hon flyttade ifrån oss till ett internat. 

Nu kanske läsaren undrar hur det gick för Kajsa. Det gick bra till slut. Kajsa fortsatte att utvecklas på internatet, men efter sina gymnasiestudier blev hon lämnad åt att själv fatta beslut om sin framtid, vilket hon inte alls var mogen för. Av den anledningen blev Kajsa hemlös och jag fick på nytt göra en insats för att hjälpa henne i en förnyad kontakt med socialtjänsten för att hon skulle få hjälp med ett boende. Idag bor hon i eget boende, klarar sig själv och har ett arbete. 

Jag har valt att beskriva min erfarenhet av att vara familjehem för att jag vill belysa de brister som finns gällande den samhällsvård som socialtjänsten ska ansvara för. Vi fick inte det stöd och den utbildning vi skulle ha behövt för att kunna stå starka tillsammans i vårt uppdrag. Och vi är långt ifrån ensamma. Många familjehem har erfarenheter av bristande stöd och hjälp i sina många gånger svåra och komplicerade uppdrag. 

Den dagen som vi sade upp uppdraget som familjehem påtalade jag för Kajsas socialsekreterare att vi upplevt bristande stöd bortsett från den första tiden. Socialsekreteraren var inte intresserad av att lyssna på det örat utan gick i försvar genom att hävda att hon minsann funnits tillgänglig på telefonen och att det bara hade varit för oss att lyfta luren och ringa henne. 

Om socialtjänsten hade varit mer proaktiva och stödjande genom hela placeringen hade jag och maken inte behövt flytta ifrån varandra under en period. Vi hade också med största sannolikhet orkat stå kvar i vårt uppdrag längre, vilket hade varit det bästa för Kajsa. Nu gick det bra till slut ändå, men jag är övertygad om att det hade kunnat bespara Kajsa erfarenheten av att drabbas av depression och behöva bli inlagd på psykiatrin en period. 

 

26 juli 2023

Alla barn är alla vuxnas ansvar! Alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Vi vuxna är ansvarsbärare, vilket innebär ett ansvar att se till att barn får sina rättigheter tillgodosedda och att alltid agera för barnets bästa. Barns trygghet är vuxnas ansvar och vi behöver alla hjälpas åt att se barnen och agera när de far illa. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Även om stödet är litet gör det stor skillnad för barnet.

23 juli 2023

Barns rättigheter först, alltid. Vi vuxna är ansvarsbärare och barn är rättighetsbärare. Det är varje vuxens uppgift att se till att barn får sina rättigheter tillgodosedda. Det offentliga måste ta hand om sina yngre invånare, och ansvaret är extra stort när ett barn omhändertas och får vård borta från sina vårdnadshavare. Vi måste bli ett land där vi med säkerhet kan veta att ett barn som blivit omhändertaget får det bättre i sin placering än därifrån de kom. Landet har alldeles för få familje- och jourhem och alternativen till dessa är bland annat HVB-hem. Förra året placerades nästan 20 000 barn i familje- och jourhem och då heter det samtidigt att för varje familjehemsplats står ett tiotal barn och väntar. Att hitta hem till omhändertagna barn är svårt, än svårare att finna bra matchningar mellan barnet och familjehemmet för att placeringen ska fungera. En av fyra placeringar slutar i ett sammanbrott, det vill säga ett oplanerat avbrott i placeringen. Vi i Lilla hjärtat vänförening ser allt oftare att barn av olika anledningar rycks upp från sina placeringar och flyttas runt ett flertal gånger mellan familjehem och HVB-hem. I detta är det sällan vi ser att barnets bästa satts i första rum. Inte heller har omhändertagna barn rätt till ett ombud som kan föra deras talan och säkerställa att deras rättigheter blir bejakade. Vi i Lilla hjärtat vänförening kommer arbeta vidare för att stärka barns rättigheter, i och ur samhällsvården. Vi kommer även arbeta för att familje- och jourhems rättigheter stärks för att fler ska våga ta steget att ta hand om ett omhändertaget barn.

Barns rättigheter först, alltid. Lasse Lundberg


19 juli 2023

”Barnet bör icke tagas upp varje gång det skriker, på det att det icke bör vänjas vid att genom skrik tilltvinga sig allt vad det åstunda. Barnet bör nämligen från sin spädaste ålder lära sig att bli lydigt och underordna sina önskningar moderns vilja. Sålunda ska barnets uppfostran börja redan från första dagen av dess tillvaro.” – F. A. Cederschiöld, 1873

Förr i tiden var barns liv mycket hårda. Det föddes många barn men många av dem avled i sjukdom, av fattigdom, från våld eller vanvård. Barnen var helt beroende av sina föräldrar. Dödligheten bland vuxna var hög och det var mycket vanligt att ett barn miste en eller båda sina föräldrar innan de var myndiga. Det innebar en stor otrygghet och samhället tog inget eller mycket litet ansvar för barnen. Föräldralösa barn såldes på en slags omvänd auktion till den som begärde lägst ersättning för att ge dem tak över huvudet och mat för dagen. Dessa barn for ofta mycket illa och levde under slavliknande förhållanden.

Barn utsattes ofta för våld och aga. Detta var inte bara tillåtet, det till och med rekommenderades i lagen. De flesta barn tvingades arbeta hårt och det var något som ansågs nödvändigt. Många familjer var helt beroende av barnens inkomster. Små barn arbetade hemma innan de ens börjat skolan och redan i sjuårsåldern var det vanligt att barnen fick började arbeta efter skolan. Vid tolv års ålder arbetade många barn på vuxnas villkor i jordbruket eller industrin, vilket kunde innebära upp till tolv timmars arbetsdag. Allt detta kan vara bra att påminna sig om när vi faller ner i en känsla av maktlöshet. Vi är inte i mål för barns rättigheter men vi har kommit väldigt långt på bara några generationer. Idag kan vi känna tacksamhet för alla de som burit kampen innan oss och vi gläds åt att arbeta för en ännu finare framtid för alla barn.

16 juli 2023

Nu är många av oss mitt i semester och lov, de flesta samlar i lediga tider på fina minnen! Men det finns barn som inte har det bra och de barnens utsatthet tar inte semester eller lov över sommaren. Tvärtom blir den större. Kraven på de vuxna som är ansvarsbärare ökar när kontakt med skola och förskola upphör för sommaren och det är därför extra viktigt för oss vuxna att hålla ögon och öron öppna för att kunna hjälpa de barn och unga som behöver det. Fråga dem hur det är eller lyft luren om du misstänker att något inte står rätt till. Alla små och unga rättighetsbärare har rätt till en trygg och fin sommar. Hjälp oss att hjälpa dem!

På vår hemsida hittar du råd om vägledning om var du kan vända dig om du misstänker att ett barn far illa. Tillsammans gör vi skillnad – alla barn är alla vuxnas ansvar.

5 juli 2023

En person är en person, oavsett ålder. Oavsett ålder har vi alla rättigheter som ska beaktas, tas till vara på och tillgodoses.
– LHV

30 juli 2023

Almedalsveckan 2023 är över och vi är så tacksamma för alla möten, alla fina samarbeten vi har haft, alla fantastiska paneler och föreläsningar, allt! Det har varit intensiva dagar på och kring Barnrättstorget, det gläder oss att se allt engagemang! Denna vecka har vi haft en oändlig ström av barn och unga rättighetsbärare och vuxna ansvarsbärare till vårt tält och vi har fått ta del av många erfarenheter, kompetens, fina tankar och funderingar.
Vi i Lilla hjärtat vänförening vill tacka alla arrangörer, sakkunniga, samarbetspartners samt små som vuxna som valt att delta i Lilla hjärtat vänförenings aktiviteter. Nu fortsätter vårt viktiga arbetet att stödja barn och unga och deras viktiga vuxna i kampen för barns rättigheter 💗

Vi vill skicka ett extra tack till alla som tog emot oss och hjälpte oss under vår första Almedalsvecka:

♥ Maskrosbarn och Linn Nordin för inbjudan av vår ordförande Melinda Jacobs
♥ Eva Edberg författare för hennes fina barn böcker
♥ Maskrosbarns ungdom Isabell för många kloka ord
♥ Vilma Hedlund ansvarig för Barnrättstorget som tålmodigt svarat på frågor inför vårt första år.
♥ Advokat Madeleine Onnela och vårt fina samarbete
♥ socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall för hennes härliga och varma engagemang i barns rättigheter.
♥ Medtryck och otroliga Emma Granström på Medtryck för all fin support
♥ BR Screen – för spons på textiltryck
♥ www.heliumballong.se för spons av helium
♥ Saga 5 år berättade för oss att hon hade lärt sig om Barnkonventionen i sin förskola och tycker att det viktigaste i barnkonventionen är att ”man inte får slåss för det är det värsta jag vet”.

Ta gärna del av eftermaterialet som vi löpande kommer att publicera på vår hemsida: https://www.lillahjartat.com/almedalen-2023/

30 juni 2023

Almedalen 2023 och ännu en fantastisk dag! Vi gör det mesta möjliga av vår tid här i Visby genom att ta del av så många föreläsningar och paneler vi bara kan, knyta band med organisationerna på barnrättstorget och runtomkring. Vi har en aldrig sinande ström av barn, unga och vuxna som kommer till vårt tält på barnrättstorget för att ta del av vårt arbete och våra aktiviteter, bland andra rit- och läshörnan. I strålande sol lästes böcker på teman barnkonventionen och familjehem skrivna av Eva Edberg och Melinda Jacobs, samt våra informationsfoldrar. Idag är vår sista dag här i Almedalen så missa inte chansen att besöka oss!!

Länk till våra aktiviteter i Almedalen här: https://www.lillahjartat.com/almedalen-2023/
Läs om Eva Edbergs Klaraböcker här: https://www.lillahjartat.com/klaras-kalasbra/
Läs om Melinda Jacobs Hitta hem här: https://www.lillahjartat.com/hitta-hem/
 

29 juni 2023

Rit- och läshörnan i vårt tält i Almedalen blir så flitigt besökt! Det är fantastiskt att se alla barn och unga som väljer att delta hos oss. I strålande sol kan man läsa böcker på teman barnkonventionen och familjehem: fina Eva Edberg författare färgstarka böcker om familjehemsplacerade Klara och Melinda Jacobs varma bok om åttaåriga Bella som även hon blir familjehemsplacerad. Enligt barnkonventionen, artikel 17, har alla barn rätt att ha tillgång till information på ett sätt som de förstår via exempelvis böcker, media och internet. I Lilla hjärtat vänföreningen värnar vi om familjevård och böcker i ämnen som riktar sig till barn. Det är som liten och ung viktigt att kunna känna igen sig i, och känna sig delaktig i sin omgivning, med de som finns omkring en och även i den litteratur de som nattar en läser för att man ska somna gott. Och det man inte vet något om, finns det alltid en bok att lära sig ifrån. Och vad vore mer naturligt än att på Barnrättstorget rikta sin verksamhet mot de vi verkar för? Barnen 💗

Länk till våra aktiviteter i Almedalen här: https://www.lillahjartat.com/almedalen-2023/

Läs om Eva Edbergs Klaraböcker här: https://www.lillahjartat.com/klaras-kalasbra/
Läs om Melinda Jacobs Hitta hem här: https://www.lillahjartat.com/hitta-hem/


29 juni 2023

Tack för gårdagen fina Almedalen 2023. Tänk att gårdagen lyckades toppa dagen dessförinnan! En aldrig sinande ström av barn sugna på att rita teckningar i barnkonventionens tecken kom till vårt tält under dagen och äldre som ville samtala med oss om barnrätt, barnkonventionen och familjehem. Vi hann även gå på fler föreläsningar/paneldebatter och vår ordförande Melinda deltog i Maskrosbarns debattpanel ”Barns maktlöshet i kontakt med myndigheter” tillsammans med Maskrosbarns barnrättsjurist Linn Nordin, Göteborgs verksamhetschef Johanna Azar och Isabel Beltran Liden, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, Visions förbundsordförande Veronica Magnusson samt socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli.
Saga 5 år berättade för oss att hon hade lärt sig om Barnkonventionen i sin förskola och tycker att det viktigaste i barnkonventionen är att ”man inte får slåss för det är det värsta jag vet”. Små barn bär på stora och kloka tankar vi vuxna måste värna om och ta vara på.

Länk till våra aktiviteter i Almedalen här: https://www.lillahjartat.com/almedalen-2023/

28 juni 2023

Tack för gårdagen fina Almedalen 2023. Vilken fin dag vi hade. Så många viktiga möten vi har haft med organisationer och människor. Så många glada och intresserade som kommit till vårt tält och pratat med oss om familjehem, barnkonventionen och mycket mycket mer! Alla dessa fina barn som suttit ner hos oss och ritat färgglada teckningar på temat barnkonventionen och delat kloka eftertänksamma tankar med oss om hur livet är och borde se ut. Det värmer så i hjärtat att få dela allt detta med er, våra fina följare! Vi hann dessutom med flera mycket intressanta föreläsningar som vi bär med oss till framtida arbete i föreningen och hoppas kunna omsätta många nya idéer om barnrätt till handling.
Under föreläsningen där Camilla Waltersson Grönvall deltog pratade hon bland annat om hur viktigt det är att barnen ska bli hörda, lyssnade på och få ta plats. Hennes förhoppning är att barn ska få inviga Almedalen nästa år. Vi i Lilla hjärtat delar dessa tankar med henne om att alltid sätta barnen i fokus, i och utanför Almedalen – och visst vore det fint om barnen fick inviga nästa år? Nu hoppas vi att nästkommande dagar blir minst lika fina!

Länk till våra aktiviteter här: https://www.lillahjartat.com/almedalen-2023/
Lilla hjärtat vänförening i stolt samarbete med advokat Madeleine Onnela, Advokat Madeleine Onnela

 

27 juni 2023

DETTA HÄNDER NU! Lilla hjärtat vänförening i Almedalen 2023. Nu har vi börjat vårt arbete med att måla Almedalen rosa för barnrätt och barnkonventionen – alla barns lika rätt till en trygg, kärleksfull och rättssäker uppväxt! Vi bjuder in till samtal om barnkonventionen och barnrätt i vårt tält på barnrättstorget. Barn och unga är välkomna att komma och rita teckningar på ämnen plockade ur barnkonventionen. Vi kommer även delta i debatter, paneler och invigningsmingel. Senare i veckan kan man läsa böcker i vår bokhörna i böcker från bland annat #melindajacobs och Eva Edberg författare på tema barnkonventionen och familjehem. Kom och besök oss! Alla är välkomna!

Länk till våra aktiviteter här.

24 juni 2023

Vi bygger broar – för långvarigt samarbete mellan alla parter. När vi tar oss an familjehem och barn som söker hjälp hos oss gör vi det med omtanke och en djup önskan om att kunna hjälpa barnet och dess närstående så långt det är möjligt. I vår arbetsgrupp finns volontärer med bred livs- och arbetserfarenhet och ett djupt engagemang samt olika professioner som socionomer, familjehem och advokater. Tillsammans överväger vi noga vad som kan hjälpa ärendet framåt. Vi arbetar med komplexa frågor och är alltid medvetna om att mycket få, möjligtvis ingen, i ärendet har hela bilden.

Vårt fokus är barnets bästa och vi är övertygade om att samverkan och samförstånd mellan de vuxna är en av de allra viktigaste parametrarna för en trygg barndom. Vid de fall vi får förfrågan till oss att publicera ett barnfall avväger vi alla för och nackdelar noga med en medial publicering – om och innan vi publicerar. En publicering får inte riskera att skada barnet på kort eller lång sikt. Medial uppmärksamhet får inte riskera splittra de vuxenrelationer som behöver samverka kring barnet – vilket är både myndigheter, det biologiska nätverket och barnets familjehem. Vår förening jobbar med brobyggande och samverkan mellan vuxna så långt det är möjligt. Vi överväger noga vilka vägar vi väljer i varje enskilt fall. Det finns en stor omtanke för barnet och familjehemmet i varje beslut vi tar. Vi avstår inte att skriva om våra ärenden, dela artiklar eller namninsamlingar utav ointresse eller okunskap, det finns väl avvägda och genomtänkta beslut bakom. Besluten innebär att vi ofta jobbar i det tysta, helt utan rubriker trots att vi många gånger skulle vilja stå på barrikaderna och skrika.

Än finns ingen komplett lagstiftning på plats som gör barn till självklara rättighetsbärare och det finns många och stora brister i svensk myndighetsutövning och i lagstiftningen.
Vi är väl medvetna om att många barn far mycket illa på grund av myndighetsutövande vilket drabbar hundratals, troligen tusentals barn runt om i landet varje år. Vi driver en utvecklande opinion och arbetar på alla nivåer, med allt från familjehem till makthavare. Vår förening växer och utvecklas ständigt. Vi gör allt det som vi tror kan påverka lagstiftning och myndighetsutövning på rätt håll. Vi verkar för barnens bästa genom att medla för och mellan de vuxna för att de ska behålla barnperspektivet i fokus i processerna kring barn. Vi har ett inkluderande arbetssätt för att gynna bästa möjliga samverkan kring ett barn.

När det gäller medial uppmärksamhet eller publicitet av barnfall vill vi inte medverka i något som riskerar skada ett barn eller ett familjehem ytterligare.

Läs hela texten här


24 juni 2023

Vi i Lilla hjärtat vänförening vill önska Dig och alla barn en riktigt fin midsommar full av blommor, glädje och god mat! och tack för att just du följer oss och stöttar vårt arbete. Vi vet att du står på barnens sida och att du liksom vi kommer hålla ett extra öga på alla barn under midsommar – och alla andra dagar. Det är ju vi vuxna vuxna som måste agera och slå larm om magkänslan säger att ett barn riskerar att fara illa. Det är vi vuxna som ska finnas där med omtanke och en trygg famn.

”Alla barn är alla vuxnas ansvar”.
– Melinda Jacobs

💌 Mail: info@lillahjartat.com
🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02
❗️ Innehavare av 90-KONTO

22 juni 2023

Kom och måla Almedalen rosa med oss! Lilla hjärtat vänförening är på plats under Almedalsveckan och deltar i Sveriges största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. Vi kommer dela ut rosa ballonger och prata om barnrättsfrågor i vårt tält! 💗
🎪Vi kommer finnas på plats vid Barnrättstorget på Hamnplan, plats 211 (på parkeringen mellan småbåtshamnen och Universitetet).

Vart du än möter oss i Visby är vi redo att lyssna, hämta inspiration och prata om barnens rättigheter. Ingen fråga är för obetydlig och ingen för omfattande. Tillsammans med er för vi debatten framåt om barnens och familjehemmens rättigheter i samhället och vikten av att agera där det behövs. Alla har vi en roll i arbetet för ett jämlikare Sverige, för stora som för små, och det är för de små som Lilla hjärtat vänförening verkar för.

Kom och ställ frågor till oss eller bara för ett trevligt samtal. Vi erbjuder de små att rita teckningar i vårt tält med fokus på Barnkonventionen, för lära och leka samtidigt är ju det bästa som finns! Och så klart följer vi Almedalens miljökod genom att ha valt allt vårt material i bästa möjliga miljöalternativ. Framtiden bygger vi idag med de val vi aktivt gör.

Hoppas att vi ses!


17 juni 2023

Under två fantastiska dagar samlades Lilla hjärtat vänförening i Stockholm för att diskutera nya spännande projekt och framtiden för vår fina förening. Första dagens konferens var inspirerande med massor av engagemang och spännande samtal när olika professioner och livserfarenheter samlades för att utveckla verksamheten. Under dag två var föreningen inbjuden till regeringskansliet för att delta i samtal kring utredningen gällande barn och unga i samhällsvård. Det var glädjande att få ta del av detta arbete och från våra olika perspektiv som socionomer, advokat och familjehem fick möjlighet att belysa de brister vi i det dagliga arbetet ser drabba barn och familjehem.

Vi vill särskilt tacka:
♥ Marta Nannskog för möjligheten till ett givande möte.
♥ Madeleine Onnela och Advokat Madeleine Onnela för ett fantastiskt samarbete
♥ Convendum för fina konferenslokaler, fantastisk service och sponsring
♥ Aifur för fantastiskt god mat och service

Nu laddar vi i föreningen för Almedalsveckan och spännande dagar med viktiga samtal kring barn och deras rättigheter. Hoppas att vi ses där 👋


14 juni 2023

Samhällets karaktär återspeglas i hur det behandlar sina barn.

Barns välmående, trygghet och utveckling måste komma först i alla beslut – så ser det inte ut idag.

Vi i föreningen arbetar varje dag för att detta ska förändras.

💗 Hemsida: www.lillahjartat.com💌 Mail: info@lillahjartat.com🎀 Stöd oss med swish: 123 900 82 02�
🌸 Innehavare av 90-KONTO

11 juni 2023

I en kommun någonstans i Sverige finns ett barn som levt hela sitt liv hos sin ena förälder, en förälder som gjort allt för att barnet ska få trygga övervakade umgängen med den andra föräldern. Detta har föräldern gjort för att skydda barnet från den andre förälderns kriminalitet, missbruk, flera tunga psykiska diagnoser och ett antal drogutlösa psykoser där polis fått hämta upp personen. Efter många och långa utredningar kom socialtjänst och familjerätt fram till att övervakade umgängen var det bästa för barnet och detta fastställdes av tingsrätten. En ganska kort tid efter detta avlider barnets boendeförälder i en olycka. Socialtjänstens verksamhet inom barn och unga samt barnets nya handläggare bedömer mycket snabbt att det inte finns skäl för ett LVU och att den förälder som nyligen ansågs behöva övervakade umgängen nu ska bli boendeförälder på heltid. Beslutet tas mot barnets vilja och trots att det finns tunga skäl för att ett omhändertagande med en nätverksplacering – vilket hade varit det bästa för barnet.
 
Flytten från den avlidne förälderns trygga nätverk i vilken barnet spenderat stor del av sitt liv sker snabbt trots känslosamma protester från barnet och flertalet orosanmälningar från skola och anhöriga. Varken orosanmälningarna, familjerättens tidigare bedömning eller socialtjänstens egen utredning gjord i relativ närtid av en tidigare handläggare har någon inverkan på beslutet. Kommunens socialnämnd som har det yttersta ansvaret för alla barn i kommunen blir kontaktad ett flertal gånger men de väljer att avfärda orosanmälningarna. Kort efter flytten blir socialnämnden informerad av anhöriga att ärendet lyfts till granskning av IVO, men socialnämnden står kvar vid sitt beslut att inte ingripa. Utöver detta informeras nämnden även om att föräldern visar tecken på återfall har agiterad sinnesstämning och ofta missar att lämna barnet i skolan. Frånvaron för barnet blir allt större.
Socialnämnden i varje kommun bär det mycket tunga ansvar att tillförsäkra kompetens i socialtjänstens tjänstemannaled, detta bland annat för att handläggare ska ha förutsättningen att göra en välgrundad bedömning baserad på all information de besitter. Har det verkligen skett i detta fall? Om svaret är ja, blir det obegripligt att barnet flyttats hem till den andra föräldern. Kommunens socialnämnd bär även det tunga ansvaret att granska socialtjänstens beslut, något som i teorin torde göras av människor med kompetens och gedigen utbildning för att på bästa sätt överse viktiga uppgifter som denna. Men vilka är de som sitter i städernas socialnämnder och vilken kompetens har de för detta allvarliga uppdrag?

Varje kommun har ett flertal nämnder. I den kommun LHV granskat finns det 19 olika styrelser, nämnder- och fullmäktige. Personerna som sitter på dessa poster ska bestämma över invecklade fackmannamässiga kunskapsområden. Det demokratiska systemet i kommuner är uppbyggda på så sätt att många beslut delegeras till tjänstemän som är sakkunniga. Andra beslut är belagda med delegationsförbud, t.ex. omedelbara omhändertaganden och ansökan till förvaltningsrätten om LVU-vård. Då ska tjänstemannen från socialtjänsten kunna presentera ett underlag som gör det lätt för lekmän att fatta beslut i ärendet. Frågan är vilka som granskar tjänstemannens utredning och vad kan nämnden tillföra? I kommunen som är utvald här utgörs socialnämnden av tjugotvå ledarmötet och ersättare från olika partier. I de flesta fall sitter in princip samma personer i alla nämnder, styrelser och fullmäktige. Tre fjärdedelar i socialnämnden är mellan 19–25 år gamla och har ingen erfarenhet eller utbildning i socialt arbete i någon form. Endast en av dessa tjugotvå som sitter i denna socialnämnd har gedigen arbetslivserfarenhet inom socialtjänsten, medan resterande ledamöter är personliga assistenter, samordnare, författare, skyddsombud, lågstadielärare, studerar missbruksvård, studerande kåraktiv, projektledare för sitt parti, undersköterska, musiker, nyutexaminerad från samhällsvetenskapliga fakulteten, fitnesskonsulent, behandlingspedagog, journalist, polis, brevbärare. Att sitta i socialnämnden kräver inga som helst förkunskaper utöver att gå kortare kurser eller webbinarier för att få en helhetsbild av uppdraget. Troligtvis skulle ingen i en livsavgörande situation tänka tanken att rådfråga en fitnesskonsulent eller haffa första bästa brevbärare för hjälp i djupbottnade sociala problem kring ens barns liv och framtid, men det är vad kommuners styrande nämnder och fullmäktige faktiskt består av sedan årtionden tillbaka.

Just den här socialnämndens ordförande sitter i 13 styrelser, nämnder- och fullmäktige i sin kommun, som ordförande eller högt upp i styrelse. Hen har även ett heltidsjobb och är i full fart att göra politisk karriär. Personen är dessutom strax över 20 år gammal vilket innebär att det inte finns någon arbetslivserfarenhet att luta sig tillbaka på. Att besitta 13 poster upptar samtliga arbetstimmar i en vanlig arbetsvecka och räknar man in hens heltidsjobb plus intensiva arbete att göra politisk karriär arbetar personen minst dubbla antalet timmar en vanlig arbetsvecka består av. Hur kan detta gå ihop?

Många hävdar att nämnder och fullmäktigen är en del av vårt demokratiska system och att införa en myndighet som med kompetens tar de yttersta besluten om barn och ungas vård vore elitistiskt. Men det måste finnas en mellanväg. Det behövs särskild kompetens och erfarenhet hos dem som är de ytterst ansvariga för barn och ungas liv och hälsa – vilket lekmannapolitiker inte har. På socialnämndernas bord kommer det ena fallet efter det andra, likt det lilla barns som nyss förlorat sin förälder, en förälder som stod för barnets hela liv, trygghet och säkerhet. Visserligen kom barnets fall inte upp på socialnämndens genom socialtjänsten eftersom de inte ansåg att ett LVU var befogat, men orosanmälningar till socialnämnden gjordes från flera håll, utan att någon i nämnden agerade. De flesta fall, likt detta, är komplexa, mångbottnade och har behov av kunniga, insatta människor med specifik utbildning, lång livserfarenhet, tid och intresse. Tyvärr vittnar otaliga socialhandläggare om att socialnämnder bara stämplar ok på lejonparten av alla dokument som läggs under näsan på dem, så länge de inte riskerar kommunens budget. Är detta ett system vi ska luta oss mot i förväntan om social säkerhet?

Barnet, som denna text handlar om, bor numera bor hos sin förälder mot sin egen vilja. Hens skolgång, mående och kontakt med sitt nätverk blir lidande. Hen får inte de insatser som så väl skulle behövas för att bearbeta sorgen av den förälder hen miste. Vad finns det för hjälp när orosanmälningar inte blir hörsammade och när en handläggare bestämt sig för att detta är bästa lösningen?


6 juni 2023

Nu är det dags att tacka alla pedagoger och lärare som hela termin tagit hand om de finaste och viktigaste vi har, barnen. Med ett Gåvobrev från Lilla hjärtat vänförening kan du lämna en fin personlig hälsning samtidigt som du bidrar till att alla barn ska få rätt till en trygg barndom. Välj bland flera fina motiv!

Lilla hjärtat vänförening önskar alla lärare, pedagoger och andra viktiga vuxna en riktigt fin sommar! Tack för er insats 💗

Gåvobrev hittar du här: https://www.lillahjartat.com/gavobrev/

 

4 juni 2023

Tre liv hade kunde ha räddats. Istället fick Matteo 1,5 år sätta livet till. Någonstans under livets resa tappar pojkens pappa fotfästet och istället för att få adekvata insatser och vård från samhället blir hans liv ett mörker som går ut över de han har kring sig. När en person drabbas av svår psykisk ohälsa drabbas även de runtomkring. Att hjälpa denna individ är inte bara att hjälpa en person, utan att hjälpa många individer samtidigt, och att förebygga vad som i detta fall blev ännu ett filicid – ett mord på ett barn begånget av en förälder. Förutom att adekvat vård saknas till de som blivit förövade saknas rätt stöd, hjälp och skydd till de anhöriga. De allra mest sårbara och hjälplösa i detta sammanhang är barnet.

5–6 barn i Sverige går detta öde till mötes varje år, ofta efter ett långdraget förlopp av ohållbara förhållanden i hemmet där en eller båda föräldrarna inte tar, eller kan ta sitt vuxenansvar för sitt barn. Det kan handla om vanvård eller fysiskt och psykiskt våld som barnet utsätts för på grund av förälderns narkotika eller alkoholmissbruk, kriminella leverne, eller psykisk ohälsa, ofta i kombination. Inget av dessa faktorer ursäktar någonsin att en vuxen vanvårdar eller mördar sitt barn, men om samhällets myndigheter, vård och sociala instanser gjort sitt arbete hade allt detta gått att förhindra och förebygga. På detta sätt hade vi skapat fler kapabla, ansvarsbärande vuxna och därmed tryggare barn. Istället blev pappan en oberäknelig individ som skapade osäkerhet i mamman för pojkens välmående och hennes rop på hjälp hörsammades inte av socialtjänsten. Matteo miste sitt liv och mamma är dömd till en livslång sorg och en ofrånkomlig känsla av maktlöshet inför svenska myndigheter. Pappan utgör nu en livslång belastning för vårt system istället för att vara en fungerande del i det. Pojken, Matteo, utgör nu ännu en siffra i den grymma statistik som är döda barn i händerna på sina fäder, ett barn i en lång diger rad av barn som märker svensk historia med sin frånvaro, men närvaro i en statistik som inte borde finnas i ett välfärdsland.

Punktinsatser har förvisso gjorts för att bättra situationen för barnen i Sverige, men eftersom antal barn som dör i händerna på sina föräldrar till och med växt på senare år är detta bevisligen inte nog. Ett dött barn signifierar flera tusentals barn som just nu lever i vanvård i sina egna hem, vanvård som ännu inte gått så långt att de mist sina liv. Till vilken nytta är nya lagar och direktiv när de inte implementeras i behöriga instanser? Till vilken nytta är nya lagar och direktiv när de överlappar varandra och lämnar stort utrymme att tolkas efter behov? Och till vilken nytta är socialtjänst, sjukvård, psykiatri och polis när dessa myndigheter “effektiviserats” och besparats ner till ramverkets yttersta hörn? Längre straff som många åberopar är en lösning, men ett mord som detta begås först efter många års behov av hjälp, hjälp som uteblivit för att personen fallit igenom landets sociala skyddsnät, ett skyddsnät med oändligt stora hål. Ett mord är den slutgiltiga handlingen när allt annat har fallerat. Statistiken över döda barn kommer fortsätta att fyllas precis som idag, och igår, och för 30 år sedan, då vårt samhälle inte är rustat att rädda våra yngsta, värnlösa medborgare från sina egna föräldrar.


30 maj 2023

Kvaliteten på familjehemsvården måste förbättras. Att utsätta barn för separationer som innebär förlust av anknytningspersoner bör undvikas, detta för att det innebär utvecklingsrisker för barn. När socialnämnden ändå måste fatta beslut om att omhänderta ett barn och placera det i familjehem måste nämnden göra sitt yttersta för att vården ska bli stabil. Detta så att barn inte utsätts för ytterligare separationer genom sammanbrott i vården. Barn som farit illa i sin ursprungsfamilj och som familjehemsplaceras uppvisar oftare psykisk ohälsa och beteendeproblem jämfört med andra barn. När vården blir instabil och barn tvingas flytta till flera familjehem visar forskning att det påverkar barnen och ökar risken för psykisk ohälsa såsom depression och ångest samt att det ökar risken för att barnen utvecklar beteendestörningar.

Stabilitet i familjehemsvården är därför oerhört viktigt för att placerade barn ska kunna utvecklas gynnsamt. Frågan blir då vad som behöver förändras för att vården ska bli stabil. Erfarenheten visar att det finns flera skäl till att sammanbrott i vården. Det kan handla om att socialnämnden brister i att göra en ordentlig matchning, dvs. barnet och familjehemmet är alldeles för olika för att det ska kunna bli bra. Bristande matchningar sker ofta på grund av brist på familjehem. En annan anledning till sammanbrott i vården kan vara att socialnämnden bedömer att barnet inte har det tillräckligt bra i familjehemmet eller att myndigheten kommer fram till att familjehemmet har samarbetssvårigheter. Sist men inte minst kan det också bero på att familjehemmet säger upp sitt uppdrag för att de upplever att de inte orkar.

Många av dessa sammanbrott är möjliga att undvika genom flera åtgärder. Dels behövs ett utökat arbete för att rekrytera fler familjehem. Men kvaliteten på familjehemsvården behöver också förbättras. Här vilar ett stort ansvar på socialnämnden att faktiskt ge familjehemmen kvalificerade stödinsatser. Idag är den i många fall undermålig på så sätt att utbildningar inte erbjuds i tillräcklig omfattning och att stödet brister. Det duger inte att familjehemssekreterare väntar på att familjehemmen ska höra av sig och be om stöd. Det duger inte heller att nöja sig med att familjehemmen uttrycker att de inte behöver något stöd. För hur ska socialnämnden kunna säga att de nära följer vården på det sätt som lagen påbjuder om tjänstemän kan luta sig tillbaka med dessa argument? Att nära följa vården måste väl ändå innebära att skapa sig en god bild av hur familjehemsföräldrar utför sitt uppdrag? Om familjehemssekreterare lyser med sin frånvaro, hur kan de då skapa sig den bilden?

Det finns också en inbyggd problematik med att den som är satt att ge stöd också har makten att säga upp familjehem. Många familjehemsföräldrar känner oro för att uttrycka att de har behov av stöd i sina uppdrag. Detta av rädsla för att socialtjänsten ska tycka att de brister. Likadant är familjehemsföräldrar rädda för att uttrycka sina åsikter för att de har en oro för att de ska betraktas som att de har ”samarbetssvårigheter”. Båda dessa bedömningar, om brister och samarbetssvårigheter, leder dessvärre idag opåkallat till beslut om omplaceringar av familjehemsplacerade barn. Det hade kunnat undvikas med rätt förutsättningar.

För att familjehem ska få rätt förutsättningar behöver familjehemssekreterares kompetens öka och deras uppdrag förtydligas. För det krävs inte bara att familjehemssekreterare faktiskt utgör ett nära stöd till familjehemsföräldrar genom utbildning, frekventa besök i familjehemmet och regelbundna samtal med familjehemsföräldrar. Det krävs också att det stöd som ges fokuserar på att bygga relation för att tillit och förtroende för myndigheten ska kunna uppstå. Endast så kan verkligt stöd ges till familjehemmen och endast så kan förutsättningarna skapas för att myndigheten inte ska falla in i omdömen om brister och samarbetssvårigheter hos familjehemmen som i själva verket handlar om att socialnämnden inte gör tillräckligt i sin uppgift att utbilda familjehemmen, nära följa vården och ansvara för att den håller god kvalitet.


 

30 maj 2023

Socialstyrelsens senaste kartläggning av hur vanligt det är att barn som växer upp i familje- eller HVB-hem flyttas under sin placering, visade att barn som placerats under större del av sin uppväxt drabbas hårt av flyttar från hem till hem. Vart tionde barn i denna grupp har tvingats byta placering 10 gånger eller mer under sin uppväxt. 60% av barnen i den här gruppen har bytt placering minst tre gånger och det finns exempel på barn som har bytt placering 30 gånger eller mer. Det behövs en radikal förändring i vården av placerade barn, något som regering, socialtjänster och nämnder behöver ta tag i och verka för. Idag upplever många familjehem att de inte fått den stöd och den hjälp de behöver i sina uppdrag de behövt från socialtjänsten. I SR:s reportage kan man höra följande:
“- Många gånger är det familjehem som väldigt gärna vill att barnen ska få stöd från BUP, ifrån sjukvård med traumabehandling och annat, där de blir nekade de här insatserna och tillslut går familjen på knäna och klarar inte av situationen. De gångerna jag har hört om uppsägningar så har det varit en stor sorg för de familjehemmen som varit inblandade”, säger Johanna Stålhandske, rådgivare i Lilla hjärtat vänförening.

En omständighet som försvårar för barnen är enligt föreningen LHV är att barnen ofta flyttas med kort varsel:
– Vi har sett allt ifrån två timmars förberedelse har barnet fått för en flytt till bara sex timmars umgänge inför en flytt till en helt ny miljö och till en helt ny familj, och jag tycker det känns omänskligt. Det är bara att tänka sig in i situationen om man som vuxen själv skulle få två timmar på sig att packa sina saker och sedan flytta till ett helt nytt hem, med en helt ny familj, med en helt ny arbetsplats, och skaffa helt nya vänner, och sen inte ha möjlighet att hålla kontakt med det man har levt i de senaste åren. Det är nästan helt omöjligt att sätta sig in i en sådan situation. Ändå är det faktiskt det som vi utsätter dessa barn för om och om igen.

Föreningen LHV menar att familjehemmen behöver mer stöd:
– Och sedan måste det finnas en tanke med den här placeringen så att den faktiskt kan fortgå så länge som den behöver göra.“

Hör hela inslaget här


29 maj 2023

Det behövs större insatser från regeringens sida, samt större respekt och omvårdnad av befintliga familjehem från socialtjänstens sida. Varje år LVU-placeras ett stort antal barn i hem utanför sitt hem, och kvalitén på vården för omhändertagna barn måste drastiskt förbättras på alla plan. Idag kan man lyssna på följande reportage på Sveriges Radio:

“För första gången har Socialstyrelsen kartlagt hur vanligt det är att barn som växer upp i familjehem och på HVB-hem tvingas flytta runt mellan olika placeringar under uppväxten. Framförallt de barn som varit placerade under större del av barndomen drabbas. I den gruppen har nästan vart tionde barn bytt placering minst 10 gånger under uppväxten. Marie Berlin är utredare på Socialstyrelsen;
“Alla kan ju förstå var och en att ha tio placeringar under sin uppväxt är väldigt väldigt tufft för barnet och den enskilda.”

Både svenska och internationella studier visar att det är skadligt för barnet att flytta mellan olika placeringar. Trots det fortsätter problematiken. Socialstyrelsen har tittat på barn födda 1990 till 2004 som har varit placerade någon gång under uppväxten. Vart tredje barn har bytt placering tre gånger eller mer. Men bland barn som varit långtidsplacerade under en större del barndomen är siffran högre. 60% av barnen i den här gruppen har bytt placering minst tre gånger och det finns exempel på barn som har bytt placering 30 gånger eller mer. Linn Englund är barnombud på barnrättsorganisationen Maskrosbarn som stöttar barn och unga som har det tufft hemma. Många av dem hon möter far väldigt illa av att flyttas mellan olika placeringar: “Man börjar tänka att; jag är så jobbig att ingen orkar ha mig i det här hemmet, trots att vi ju vet att det är hemsituationen som gör att de är placerade, men att man ändå upplever sig själv om det här problembarnet som bara flyttas runt.”

Marie Berlin på Socialstyrelsen igen: “Vi vill inte ha det såhär, samtidigt vet vi hur svårt det är att få till det, men vi tro ju ändå och jobbar på att vi kommer åh liksom att kunna göra det bättre.””

Hör hela inslaget här. 


28 maj 2023

Mors dag!
Grattis till alla biologiska – adoptiv – regnbåge – bonus – plast – jour – familjehemsmammor på Mors Dag! Det finns så många sätt att vara mamma. Moderskap är en känsla som bor i hjärta och själ. Fira den person som fyller rollen som mamma i ditt liv 💗

Till dig som aldrig haft en mamma att fira, som bara ibland haft en mamma att fira, eller till dig som inte längre har en mamma att fira skickar vi en extra stor kram idag.

27 maj 2023

DAGENS JURIDIK: Samhällets skyddsnät behöver sammanlänkas. Barn ska vara självklara rättighetsbärare genom hela barn- och ungdomen. Barn som fått möjlighet till en trygg barndom där deras behov och rättigheter blir tillgodosedda växer upp till en ny generation vuxna ansvarsbärare. Dagens rättssäkerhet för barn och unga vilar på ett hoplappat nät bestående av olika lagar, och tillämpningen är godtycklig. Barnkonventionen, det senaste tillskottet till barns rättigheter, har i många myndigheter inte implementerats, och myndigheter samt rättsväsende använder lagen när det passar. I detta system far många barn och unga illa.

Barn och unga är beroende av att vi vuxna ser till att de får sina rättigheter tillgodosedda, men överallt i landet larmas det om hög personalomsättning och personalbrist på socialtjänstkontor, skolor och förskolor. Förskole- och skolklasserna är överfulla. Allt fler söker sig till BUP, vars mottagningar har allt längre väntetider. Handläggare inom socialtjänsten går på knäna och lämnar sina tjänster. Kompetens går förlorad och kontinuitet i många viktiga yrken för barn och unga går om intet, barn och unga blir lidande. Samhällsklyftorna ökar när välfärden monteras ner, och tillsammans med omfattande resurs- och kompetensbrist döms allt fler barn till en uppväxt i utanförskap och rättslöshet. Populism råder hos samtliga partier och fokus ligger ofta där media för stunden rapporterar. Partiledare dundrar om krafttag mot gängkriminalitet, men barnens behov av en fungerande välfärd med viktiga förebyggande insatser faller i skymundan. Vårt samhälle lider allt större brist på långsiktiga perspektiv och varaktiga åtgärder.

När ett band av myndigheter är inblandade i ett barns liv såsom socialtjänst, polis, sjukvård, kriminalvård, förskola/skola, BUP, socialnämnd, förvaltningsrätt, tingsrätt, familjerätten, familjehem, HVB- och SiS-hem är det ofta ingen som tar huvudansvar för barnets vård. Utan tillräcklig samordning mellan instanserna, stor personalomsättning, kunskapsbrister och snårig sekretess, riskerar livsnödvändig information att falla mellan stolarna, och barnet får inte den hjälp det behöver. Det finns behov av såväl ett kunskapslyft kring utsatta barns behov och en samordning mellan berörda instanser. För att bygga ett tryggt skyddsnät som kan fånga upp barn, måste berörda aktörer bilda ett sammanlänkat nätverk i stället för att verka som enskilda öar. För detta krävs bland annat dessa åtgärder:

• Inför en bred samordning mellan socialtjänst, polis, domstolar, skola och vård avseende barn som riskerar att fara, eller har farit illa. Anmälningspliktiga aktörer behåller stark sekretess mot allmänheten som skyddar barnen, men sekretessen mellan aktörerna hävs. Samordning av dessa uppgifter bör ske nationellt för att viktig information om barnets situation inte skall gå förlorad vid en flytt till en annan kommun.

• Barn har rätt till en socialtjänst med goda kunskaper och tillräckliga resurser. Vi vill, att socionomutbildning reformeras från en generalistutbildning till en specialistutbildning med ett flertal olika inriktningar, en utbildning som på riktigt förbereder sina studenter för den verklighet de ska verka i. Att arbeta med barn, unga och vuxna i utsatta situationer kräver kunskap, erfarenhet och personlig lämplighet.

• Barn ska bland annat ha rätt att – även i praktiken – bibehålla viktiga personer och relationer i sitt liv. Idag kan vårdnadshavare och socialtjänst allt för lätt skära av barnet från viktiga anknytningar. Kvaliteten på, och vikten av relationer ska vara avgörande, inte släktskap eller vårdnadsfrågor. Detta kräver bland annat ett omfattande kunskapslyft inom socialtjänst och nämnd avseende barns anknytningar och behov.

• Ratificera det tredje tilläggsprotokollet till Barnkonventionen för att barn ska ges klagorätt till FN:s barnrättskommitté. Implementering av Barnkonventionen i samtliga berörda instanser är ett måste.

Vi måste skapa goda förutsättningar till trygga barndomar, där barn får sina behov och rättigheter tillgodosedda. På detta sätt slipper vi få så många trasiga vuxna. Vi är övertygade om att många av de problem som nu lyfts kring barn och deras rättigheter av politier och media är i behov av djupgående och långsiktiga lösningar även om den inte är lika politiskt slagkraftigt.

Skrivet och undertecknat av:
Lilla hjärtat vänföreningen
Advokat Madeleine Onnela, Advokatbyrån Onnela
Melinda Jacobs, LHVs ordförande

21 maj 2023

Boktips! ALLA MINA 30 BARN av THOMAS ARDENFORS – en familjehemspappas dagbok

Alla mina 30 barn (2021) är en fristående uppföljare på En extra plats i hjärtat. Här möter du den där vardagen som de allra flesta familjer i Sverige lever i, men utifrån perspektivet att ha ett barn placerat från socialtjänsten. Saker som är självklara för många familjer, som att åka på utflykt, gå ut och handla i glassbilen, gå på restaurang eller för den skull – att fira påsk, kan vara något mycket exotiskt och spännande för ett barn som ofta kommer från en ofattbar utsatthet. Även denna bok pendlar mellan berättelser som får dig att le men också berättelser som kan få dig att fälla en tår eller två.

Bokens kapitel – där varje kapitel är en fiktiv vecka – bygger på händelser som inträffat hemma hos familjen Ardenfors. Du möter en serie av de barn som bott i huset och dessutom några kapitel där familjens egna barn får berätta hur de upplevt och upplever att familjen lite nu och då utökas med ett helt okänt barn. Avslutningskapitlet är också faktabaserad utifrån ett myndighetsperspektiv där både en rutinerad socialsekreterare med inriktning på barn- och unga samt en enhetschef från en enhet som rekryterar och utbildar jour- och familjehem, delar med sig av sina erfarenheter och funderingar. Thomas berättar:

”Upplägget av den här boken bygger på att jag är en sådan där traditionell människa som fortfarande har pappersalmanacka. Dessa fungerar också till viss del som dagbok och eftersom jag sparar dem år för år, är det ganska lätt att gå tillbaka i tiden och påminnas om vad min familj och jag fått uppleva som jour- och familjehem.

Boken är därför upplagd som en dagbok där varje kapitel är något som händer under en viss vecka under året. När jag kollat igenom mina gamla almanackor påminns jag om att det händer saker närsomhelst under en placering av ett barn. Små saker och stora saker. Självklara saker och mer dramatiska saker. Här skrivs det också om tankar jag själv är bärare av, men inte minst tankar från min fru, Sussi och våra fyra barn. Särskilt glad är jag över att det första barn som placerades hos oss (1994) också valt att dela med sig av sina tankar. Jag hoppas boken leder till att ännu fler förstår vad detta uppdrag kan innebära och – naturligtvis – hoppas jag också att den leder till att ännu fler hushåll i Sverige öppnas upp för utsatta barn. ”

Läs hela boktipset här


18 maj 2023

Idag är den internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi – IDAHOT – för mänskliga rättigheter som omfattar ALLA. Att få känna sig accepterad, älskad och vacker för den man är ska vara en rättighet för alla, oavsett hur man identifierar sig. En stor del av att växa upp är att finna sin plats, finna samhörighet och känna sig önskad, älskad!

Tänk att bli hatad för att älska fel! Många barn som placeras utanför sitt hem är placerade just av denna orsak, föräldrarna godtar inte vem barnet väljer att älska.
Cirka 7,5% av landets unga är HBTQI+. De växer upp i ett samhälle där det strukturellt upprätthålls en syn på vad manligt och kvinnligt är, och inte är. Ett samhälle fostrar sina invånare, det färgar av sig på individnivå. Vad vi som vuxna gör och säger inför våra barn sätter i gengäld ton för vilken typ av samhälle vi har. Att från högsta nivå låta veta att trans- och homofobi inte är ok är att sätta ton för en ljusare, kärleksfullare framtid. Alla diskrimineringar är lätta att komma till rätta med genom utbildning. Att utbilda sin befolkning är en fråga om värdering. Aktiva val både på offentligt och individuellt plan säkrar tryggare generationer av människor som alla låter varandra älska vem de vill, baserat på allas lika värde. Med detta stävjar vi stora delar av den psykiska ohälsa barn och unga drabbas av idag. De ~7,5% av våra barn och unga som finner sin identitet i det HBTQI+ lider två till tre gånger större risk att drabbas av psykisk stress, nedstämdhet, ångest och självmordstankar. Hälften av alla transsexuella personer har försökt ta sitt eget liv!

Denna dag är till för att påminna om nödvändigheten att förse barn och unga med det stöd de behöver. Den negativa trenden av ungas psykiska mående måste brytas. Genom att övervinna fobier och lära våra barn och unga om acceptans hjälper vi våra barn och unga att växa upp starka, älskande, och fria. Låt denna dag påminna om vikten av kunskap, ödmjukhet och jämlikhet.



14 maj 2023

HJÄLP OSS ATT HJÄLPA. Visa ditt stöd och din ståndpunkt – barns rättigheter, först! Vår fina förening verkar för verklig, långsiktig och långvarig förändring. Vi har fått till stånd lagändringar med lex Lilla hjärtat och samarbetet med regeringen för fler lagartiklar fortsätter. Barnrätt och barnens rättigheter är det livsviktiga fundament ett rättssäkert samhälle bygger på. Hjälp oss att hjälpa. Alla barn är alla vuxnas ansvar.

Besök vår webbutik här