9 juni 2024
7 juni 2024
6 juni 2024
Minna berättar:
30 maj 2024
29 maj 2024
26 maj 2024
19 maj 2024
15 maj 2024
Fyra år har det gått sedan det första armbandet pärlades till Lilla hjärtat vänförening. Pärlandet började i ett hus långt ut på landet i den skånska myllan och försäljningen tog fart med ljusmanifestationen för Esmeralda. Pärlandet av LHV egna armband har varit helt ideell från första stund och varje krona går till föreningens arbete. Vi är så stolta och glada för att så otroligt många bär Lilla hjärtatvänarmband i hela landet, stora som små. Genom att bära dessa armband påminns de dagligen om att kampen för barns rättigheter fortsätter. För som vår fina ordförande Melinda Jacobs säger: alla barn är alla vuxnas ansvar. Vägarna till förändring börjar med visa sin ståndpunkt och arbeta för att den ska bli verklighet.
12 maj 2024
11 maj 2024
8 maj 2024
5 maj 2024
1 maj 2024
Vi ses på Barnrättstorget i Almedalen 2024!
Välkommen till platsen för barnrättsfrågor i Almedalen – Barnrättstorget! En årlig mötesplats för kunskapsutbyte där flera organisationer belyser barnrättsfrågor ur olika perspektiv. Den 25 till 27 juni är du varmt välkommen till Hamnplan 209 & 210 för att delta i seminarier, samtal och mingel!
I år arrangeras Barnrättstorget av Bufff, ECPAT Sverige, Erikshjälpen, Junis, Lex Tintin, Lilla Hjärtat vänförening, RFSU, Riksförbundet DHB – Mellan två världar, SOS Barnbyar och Stiftelsen Allmänna Barnhuset.
Ta del av programmet för Barnrättstorget i Almedalens officiella program på https://almedalsveckan.info/program
Följ oss på sociala medier!
Facebook: Barnrättstorget
Instagram: Barnrättstorget
Gilla, dela och följ så vi kan nå fler
29 april 2024
mpbackstrom (Instagram):
Tack @lillahjartatvanforening för den fina gåvan!
Nu har vi bokat en helg i Stockholm o Lisa o hela familjen ska gå på Gröna Lund.
Skönt att få något roligt att se fram emot tillsammans med familjen.
Det kommer säkert fler bilder och en uppdatering nångång i maj när vi är på plats.
28 april 2024
Facebook: /barntorg
27 april 2024
Idag är det familjehemmens dag och vi i Lilla hjärtat vänförening vill lyfta upp allt otroligt arbete familjehem gör. Varje timme av trygghet och kärlek gör skillnad i ett barns liv. Vi behöver fler fina familjehem. De flesta familjehem är eniga om att livet som familjehem kan vara väldigt krävande men de är också eniga om att möjligheten att förändra ett barns liv är mer givande än vad kampen är tung. Förhoppningsvis får man finnas med och stötta barnet hela vägen till en trygg vuxen. Men om det inte blir så räknas ändå varje timme av kärlek och trygghet som man gett ett barn!
Lilla hjärtat vänförening arbetar för att lagstiftningen och tillämpningen av den alltid vara för barnets bästa. Vi vill att barnet och de vuxna som känner barnet bäst alltid ska få komma till tals i alla beslut.
Varje timme med en trygg vuxen räknas i ett barns liv. Varje timme och varje barn räknas när vi bygger vår framtid.
Idag hyllar vi alla fina familjehem och hoppas att fler vågar ta steget att bli, familjehem
27 april 2024
Önskelådan – Det har kommit ett önskebrev från familjehemsmamma Fredrika:
FREDRIKAS ANSÖKAN TILL ÖNSKELÅDAN
Hej!
Jag är ensamstående mamma och min familj består av vårdnadöverflyttade Felicia som fyller 6 år till hösten och familjehemssonen Mikael som är 3 år. Felicia bor med mig på heltid och Mikael kommer ca 1 helg i månaden. Felicia flyttade till mig när hon var 5 veckor gammal. Hon har sedan dess bott hos mig och är idag vårdnadöverflyttad. Hösten 2020 tog jag emot en placerad pojke (Mikael) som då var 6 månader gammal. För Felicia blev han en lillebror och de var väldigt tajta. I slutet av sommaren 2022 flyttade han tillbaka till sina biologiska föräldrar, en förlust som Felicia tog hårt och hade lite svårt att förstå att han inte fick bo kvar hos oss. Idag träffar Felicia sin lillebror ca 1 helg i månaden då vi är kontaktfamilj till honom.
En månad efter att lillebror flyttade så gick hennes biologiska mormor bort, den enda från hennes biologiska sida som hon hade en relation till. Samtidigt upphörde kontakten helt med hennes biologiska mamma. Felicia hade ingen relation till sin biologiska mamma men träffade henne tillsammans med sin mormor ungefär 1 gång i månaden. Felicia har ingen biologisk pappa.
Felicia har upplevt så många jobbiga förluster senaste tiden att de hade varit väldigt kul att få fara med henne till Kolmården, för det är det hon önskar mest. Felicia beskriver sin önskan så här: Jag vill fara och se alla djur som finns där mest spännande ska de bli och se giraffer och elefanter. Och så vill ja åka massa karuseller
Mvh Fredrika
Vilken fantastiskt fin önskan tycker vi i Lilla hjärtat vänförening, och bistod med glädje! Läs hela familjens berättelse och resa här.
25 april 2024
Idag skulle du fyllt år.
Du finns i våra hjärtan varje dag och kärleken till dig och alla andra barn som behöver oss är drivkraften i det förändringsarbete som nu pågår. Lilla hjärtat vänförening fortsätter arbeta i ditt minne och för din upprättelse. Vi arbetar dagligen med att stärka barns rätt till ett tryggt liv och att deras behov och rättigheter ska tas till vara av de myndigheter och de lagar som skall värna om dem. Det som hände dig borde aldrig fått ske och det är en lång väg kvar att gå innan alla barn har rätt skydd i vårt samhälle.
Vi minns dig
24 april 2024
Familjehemsskildringar – del 23 – vi har varit kontaktfamilj i över 25 år
Oj var börjar jag? Jag heter Katrin Larsson och har varit kontaktfamilj och kontaktperson i över 25 år nu. Jag kan inte tänka mig något annat. Jag har alltid velat hjälpa andra och tyckt om att jobba med människor men jag har inte haft tiden det krävs att vara familjehem. Det är så givande att få ta hand om unga som behöver stöd i livet genom att finnas där, göra saker tillsammans och finnas till hand när det behövs.
Jag har man och fyra barn och det har alltid känts naturligt för oss att ha extrabarn omkring oss. När vi började som kontaktfamilj var det bara jag och min man. Vår första ungdom var en flicka som precis fyllt 15 år och var gravid. Hon var bara några år yngre än vi var och det kändes både konstigt och väldigt spännande att få följa henne och hennes lilla flicka som kom några månader senare. Hon hade det tufft hemma och flyttade senare till behandlingshem tillsammans med sin dotter. Var de är idag vet jag inte. Vi förlorade kontakten.
Som kontaktfamilj avlastar vi andra familjer som har för mycket på sin tallrik och vi har många gånger fått frågan om inte vi också behöver avlastningsfamilj som har fyra barn, tre hundar, fem kaniner, en undulat och fulltidsjobb men det är så vi lever och det ska vara mycket fart och göra. Vi engagerar oss som familj och det är tufft ibland för vissa ungdomar behöver mer hjälp än andra. Vi har alltid tagit emot tonåringar för det har passat oss bäst.
Kontakten med socialtjänsten har varierat. Det har inte alltid fungerat bra med informationen från dem till oss eller ungdomen men på det stora hela har det gått bra. Ibland ställer ungdomarnas föräldrar enorma krav som inte alls tillhör uppdraget och det är svårt att förklara vad vi förväntas göra och inte. Sånt borde socialtjänsten informera bättre om tycker vi. Jag minns framförallt en pojke som kom till oss under flera år som kom i smutsiga och slitna kläder. Jag ringde hans mamma som tyckte att det fick vi köpa nytt till honom men det ingår ju inte i vad vi ska göra, men det slutade med att vi gjorde det i alla fall. Det var ju synd om pojken. Vi fick reda på senare att barnens pengar gick till annat än barnen i pojkens hem.
Jag tycker fler ska vara kontakthem. Det finns säkert många som har vilja och engagemang men som inte tagit steget ännu. Till dem vill jag säga att det ger så väldigt mycket att få skapa fina relationer och se hur barn växer som personer. Att vara kontaktfamilj har varit bra för hela familjen. Vi fokuserar tillsammans på någon annan några timmar i månaden och det får oss att reflektera över oss själva också, att vilja mer, och att göra mer.
17 april 2024
DET HAR KOMMIT IN EN NY FRÅGA TILL LILLA HJÄRTAT VÄNFÖRENINGS ”FRÅGA OSS!”:
Fråga:
Vad menas med att socialnämnden har en skyldighet att överväga VÖF – vårdnadsöverflytt?
Svar:
När ett barn har varit placerat i ett familjehem under två års tid är socialnämnden skyldig att överväga om det finns skäl att ansöka om en VÖF till familjehemmet hos tingsrätten. Detta övervägande kan även göras tidigare än så, om det finns skäl till detta. Övervägandet ska göras för att förhindra att ett barn som har rotat sig i ett familjehem ska tvingas att lämna det hem det ser som sitt eget. Om en VÖF inte görs ska övervägandet fortsätta göras årsvis.
Har du en fråga att ställa till oss i LHV om barnrätt eller familjehems rättigheter, fyll i vårt formulär på vår hemsida under fliken Hjälp & Stöd, Fråga Oss!
10 april 2024
Barnrättsdagarna 2024 är här och Lilla hjärtat vänförening är på plats. Det bjuds på många intressanta föreläsningar med olika perspektiv på årets tema ”Barnets rättigheter när föräldrar har svårigheter”. En fantastisk palett av eldsjälar finns på plats, alla med samma fokus, att förverkliga barnkonventionen. Föreläsningar, utbildningar och event stärker oss i vårt arbete, och vilket forum ter sig då bättre än att närvara vid Barnrättsdagarna? Här belyser man vad som idag görs för att tillgodo se barns rättigheter och vad som behöver utvecklas för att komma närmare målet att förverkliga barnkonventionen. Alla barn har rätt till att växa upp under trygga förhållanden med goda uppväxtvillkor, men många barn växer upp med anhöriga och föräldrar som lever med psykisk ohälsa, missbruk, kriminalitet, ekonomisk utsatthet, barn till frihetsberövade och barn på skyddade boenden. Barnrättsdagarna tydliggör för oss hur viktigt det är att vårt land har en rik flora av barnrättsföreningar. Civilsamhällets krafter har alltid drivit fram förändring och har drivit viktiga frågor sedan industrialiseringens begynnelse. Den demokratiska kraft och ådra föreningsverksamheter står för, i barnrättslandskapet, går inte att ta miste på. Var vore vi idag, om inte för enastående organisationer såsom exempelvis Allmänna Barnhuset, Rädda barnen, Maskrosbarn, Ecpat, BRIS, BUFFF, och Junis? Tillsammans åstadkommer vi stordåd för barns rättigheter.
3 april 2024
Regeringen beslutade den 9 juni 2022 att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att se över möjligheten att förbättra för Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att utöva tillsyn och ha möjlighet att ingripa när tillsynen visar på brister inom exempelvis socialtjänsten. Idag den 3 april 2024 presenterades utredningen om effektivare tillsyn över Socialtjänsten (S 2022:05). Det vi ser som särskilt betydelsefullt i fråga om barns rätt till en rättssäker handläggning är, att man sett över möjligheterna att förbättra förutsättningarna för inspektionen för vård och omsorg (IVO), att utöva tillsyn och ha möjlighet att ingripa när tillsynen visar på brister inom socialtjänsten. Statens tillsyn syftar till att värna om enskildas rättigheter och där tillsynsmyndigheternas roll i det är att kontrollera att de som blivit föremål för tillsyn följer den lagstiftning som finns. Det är viktigt att tillsynen ger effekt på så sätt att det sker förändringar i de fall de förekommer brister. Det krävs kraftansamling från hela samhället och på alla dess nivåer för att säkerställa att det blir förändringar i rätt riktning, för att vi tillsammans ska kunna skapa en trygg och säker uppväxt för vår barn och unga. Läs om utredningen här.
3 april 2024
Det tredelade föräldraskapet – ansvarsfördelningen. Del 2: Familjehemssekreterarens och barnsekreterarens roller skiljer sig åt och det är viktigt att familjehemmen får stöd från respektive handläggare i de frågor de ansvarar för.
Ansvarsfördelning ser ut ungefär såhär:
Handläggare/socialsekreterare/barnhandläggares ansvarsområden:
– ha kontakt med det placerade barnet och följa vården
– överväga vården var 6:e månad. Det ska göras i ett skriftligt underlag som ska inlämnas till socialnämnden
– ansvara för barnets umgängen med föräldrar och andra närstående samt att presentera underlag för beslut om umgängesbegränsning vid behov
– utreda, om föräldrarna begär vårdens upphörande samt närvara vid förhandling i rätten om socialnämnden inte anser att vården kan upphöra och förälder överklagar
Familjehemssekreterare ansvarsområden:
– stödja familjehemmet
– bevilja extra stödinsatser såsom t.ex. extern handledning eller kontaktfamilj
– ansvara för att familjehemmet får utbildning
– betala ut ersättningar för extra omkostnader
Sinsemellan ska sedan familjehemssekreteraren och barnhandläggaren på bästa sätt samverka i planeringen så att det blir absolut bästa möjliga förutsättningar för barnet. För att det ska ske behöver både familjehemmet och de biologiska föräldrarna få rätt stöd och korrekt handledning i hur man ska mötas kring barnens behov och mående. Det är sällan eller aldrig en bra sak att prata, med eller skriva till en handläggare i affekt. Det är aldrig så akut att få sin mening hörd att man inte har tid att fundera på och få feedback på sina tankar och formuleringar. Be någon som står utan känslomässig laddning i ärendet att hjälpa till, här kan Lilla hjärtat vänförening stödlinje vara behjälpliga.
Sakliga och informativa samtal och mail är grundläggande för en god kommunikation och det ger respektive handläggare bästa möjliga förutsättning att förstå de behov och svårigheter som finns. Tänk kvalitet och saklighet i kommunikationen med respektive handläggare!
Om man som familjehem upplever sig ohörd, trött och sliten är det lätt hänt att känslorna styr i kommunikationen och det blir snabbt missuppfattningar och dålig stämning. LHV brukar därför alltid erbjuda rådgivning inför möten med socialtjänsten och genomläsning av mail som ska skickas. Vi erfar att man kan göra underverk i relationen med socialtjänsten och de biologiska föräldrarna genom att styra om kommunikationen och öppna upp för en samsyn kring barnet. Vi erbjuder oss att ha avkastningssamtal där man som familjehem ges möjlighet att prata av sig eventuella känslor av frustration.
I det tredelade föräldraskapet som råder mellan socialtjänsten, biologiska föräldrar och familjehem finns utrymme för många låsningar och missuppfattningar – särskilt om man inte anstränger sig för att sätta sig in i varandras olika perspektiv, erfarenheter och handlingsutrymme.
Vi tror och hoppas att både familjehem, socialtjänsten och biologiska föräldrar kan få ett bättre samarbete genom en tydlig och lågaffektiv kommunikation kryddat med en stor portion tålamod och förståelse för varandra. Allt för att barnets bästa ska få stå i centrum.
30 mars 2024
Vi önskar alla våra följare en riktigt fin påsk
Tack för allt stöd
Varma hälsningar från
Lilla hjärtat vänförening
26 mars 20241
Manifestation för Nella, Lisa och alla barnen! Den hålls för att vikten av barns rättigheter genom bland annat barnkonventionen, LVU, socialtjänstlagen och utlämningslagen följs och tolkas med ett barnperspektivet i fokus. För barn i Nellas situation, för deras förutsättningar, behov, samt för deras rätt till liv, hälsa, utveckling och stabilitet. Manifestationen hålls på Gustav Adolfs torg i Malmö den 29 mars kl. 12.00 mot utvisningen av 3-åriga Nella till Pakistan.
Manifestationen ska ske med värdighet och lugn.
Läs om manifestationen här.
Skriv på namninsamlingen för Nella här.
Skriv på namninsamlingen för Lisa här.
26 mars 2024
Bettan Byvald, en sann eldsjäl ingen som arbetar med barnrättsfrågor kan ha missat! Vi i Lilla hjärtat vänföreningen gratulerar henne till att hon blivit utsedd av Kungliga Vasaorden till ”Riddare av första klassen – för mångårigt betydande socialt arbete”. Bettan har arbetat som socialarbetaren i nästan 40 år i några av landets mest utsatta områden.
21 mars 2024
Manifestation i Stockholm mot utvisningen av Lisa 9 år, som ska skickas ensam till Albaniens barnhem. Denna manifestation vill lyfta omständigheterna kring Lisas situation och även göra opinionen medveten om att FN:s barnkonventionen sedan 1 januari 2020 är svensk lag. Manifestationen sker på Gustav Adolfs torg och ska ske med värdighet och lugn.
Skriv under namninsamlingen mot Lisas utvisning här.
21 mars 2024
ROCKA SOCKORNA! Idag är det Världslagen för Down syndrom – syftet med dagen är att öka allmänhetens medvetenheten om syndromet. Idag sätter vi i föreningen på oss olikfärgade strumpor för att visa att olika är bra! Genom att ha på oss omaka strumpor hyllar vi att olikheter är berikande och samtidigt slår vi ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Genom att ha omaka strumpor visar vi på ett lekfullt sätt att alla är lika mycket värda. Idén att rocka sockor kommer från att kromosomer ser ut som små kryss precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.
16 mars 2024
DET HAR KOMMIT IN EN NY FRÅGA TILL LILLA HJÄRTAT VÄNFÖRENINGS ”FRÅGA OSS!”:
JOUR-, KONTAKT- OCH FAMILJEHEMSFRÅGA
Fråga:
Vad är skillnaden mellan jourhem, familjehem och kontakthem?
Svar:
Som kontaktfamilj är du en extraresurs för barnet och en avlastning för barnets familj. Du tar emot barnet i ditt hem bestämda helger, lov eller annat enligt överenskommelse. Som jourhem tar du emot barn i ditt hem med kort varsel. Barnen stannar under en kortare period medan deras situation utreds, tills att man hittat ett familjehem som matchar barnets behov. Som familjehem tar du emot barn för boende under en kortare eller längre period. Tanken är att barnet ska ha en trygg familj att bo med till att det som föranledde placeringen har upphört varaktigt över tid och att barnet tryggt kan återvända hem.
Har du en fråga att ställa till oss i LHV om barnrätt eller familjehems rättigheter, fyll i vårt formulär på vår hemsida under fliken Hjälp & Stöd, Fråga Oss!
12 mars 2024
Vi många som förfasas över domar och beslut som helt saknar barnperspektiv. Många av landets lagar är vagt formulerade och står öppna för tolkning. Det finns också mycket i svensk lagstiftning och praxis som står i direkt motsats till varandra, särskilt gällande barns rättigheter. Många gånger fallerar visionen om barnet som rättighetsbärare för att vuxna inte förmår sätta barnets bästa först.
Lisas viktiga vuxna, både biologisk förälder och anknytningsföräldrar, står enade i sin roll som ansvarsbärare och anser att adoption är det bästa för Lisa. Det är nu svensk domstol som väljer att tolka lagstiftningen på ett sätt som nekar Lisa sin trygga anknytning och uppväxtfamilj.
Arbetet med lagstiftning är svår och komplex, men vi kan bättre än såhär!
Se inslaget på TV4 Nyheterna.
10 mars 2024
3 mars 2024
2 mars 2024
28 februari 2024
25 februari 2024
Jag såg en underlig syn på väg att lämna min son på förskolan här om dagen. Först visste jag inte hur jag skulle tyda synen, två matkassar vars innehållet låg spritt i vägrenen. Jag svor mest över att cykelvägen var täckt av glassplitter. Sist jag cyklade förbi glassplitter låg det kvar i över tre månader, innan kommunen kom till skott och sopade undan. Det heter vackert i min lilla stad att årets budget är i balans, något lokalpolitikerna glatt skrev om som något positivt i lokaltidningen. Ja, fast nu finns det nästan ingen städning av gator, papperskorgarna svämmar jämt över. I-landsproblem kanske.
Senare på dagen kom grannen ivrigt pilandes och berättade att småligisterna slagit till igen. ”Små” i sammanhanget är en relativ term. Faktum är att vår lilla stad drabbats av det samhällsproblem som drabbat många städer landet över: vi har fått gäng och gängkonflikter. För tio år sedan var vi en liten lugn stad, men har nu växt med 40%. Vi har bara polisnärvaro på polisstationen sammanlagt 4 timmar i veckan, m.a.o. fritt fram för bus. Den där budgeten gick i balans för att lärare fick sparken och socialtjänsten fick samma pengar avsatta till verksamheten som året innan, och dessförinnan.
Jag tänkte tyst att grannen kanske inte skulle vara så exalterad, för hans brevlåda sprängdes – troligen för skojs skull – på nyår, men skvaller är ju alltid kul att dela med sig av. Det var tydligen en kvinna som blev rånad på vägen hem från mataffären som lämnat spår efter sig över vägrenen och på cykelvägen, nog av knarkare sade grannen. Förra veckan blev en man utsliten ur sin bil här bredvid, knivskuren i processen. Fyra månader innan brann en bil vid kyrkogården ett stenkast bort. Det är 350 meter från oss till koloniområdet där det var skottlossning i höstas i en knarkrelaterad historia och 1000 meter bort vid pizzerian säljs det knark som brukas i vår vackra stadsträdgård. Ingen går ut efter mörker längre. Alla dessa platser cyklar jag förbi på väg till förskolan.
24 februari 2024
Intelligensen, förståndsgåvorna, är medfödda. I ett nyfött barn ligger inget frö varur det automatiskt spirar gott eller ont. Om barnet skall bli en varm, öppen, förtroendefull människa med förmåga till gemenskap eller en känslokall destruktiv ensamvarg, det avgör de som tar emot barnet i världen och lär det vad kärlek är eller också låter bli att visa det vad kärlek är. Ett barn som blir kärleksfullt bemött och som älskar sina föräldrar lär sig av dem en kärleksfull inställning till hela sin omvärld och behåller denna grundinställning livet ut. Vilket är bra, även om han eller hon inte kommer att höra till dem som avgör världens öden. Och skulle han eller hon mot förmodan råka bli en av dem som avgör världens öden, så är det tur for oss alla.
21 februari 2024
Hemsida: www.lillahjartat.com
18 februari 2024
14 februari 2024
11 februari 2024
10 februari 2024
Vi har genom åren fått in många förfrågningar om insamlingar vid högtider från människor runt om i landet och det känns både stort och fint att få sådana efterfrågningar. Engagemanget för barns rätt till trygga uppväxter och det genuina engagemanget för barns rättigheter vi ständigt möter, är så otroligt inspirerande och ger drivkraft för oss i föreningen att arbeta vidare. Vi tar oss också friheten att ta dessa förfrågningar som kvitto på att vi gör något bra och att de otaliga timmar vi alla i föreningen lägger ner på att stärka barnperspektivet i alla samhällsnivåer ger genomslagskraft. Vi är många i detta avlånga land som ser behovet av att hjälpa och som ser det som sitt livsmål att stärka upp där det behövs.
För barnens bästa
Hemsida: www.lillahjartat.com
Mail: info@lillahjartat.com
Stöd oss med swish: 123 900 82 02
Innehavare av 90-KONTO
Gilla, dela och följ så vi kan nå fler
#barnetsbästa #barnensbästa #barnrätt #lexlillahjärtat #familjehemsvård
7 februari 2024
Nella 3 år och Lisa 9 år riskerar utvisning trots LVU och lång anknytning till sina familjehem. Det måste alltid ses som ett misslyckande när barn far illa, oavsett om det beror på brister i lagstiftningen eller i myndighetsutövningen. Lilla hjärtat vänförening är kritisk till att barns rättigheter får stå åt sidan för andra intressen, samtidigt ser vi att frågan är komplex. Om vårdnaden flyttas över till familjehemmet har barnet större möjlighet att få stanna i Sverige, men i Lisas ärende har en vårdnadsöverflytt (VÖF) hittills inte stoppat planerna på att verkställa hennes utvisning. Det strider mot barnets rätt till familjeliv, som är reglerat både i barnkonventionen och i Europakonventionen om man utvisar ett barn vars psykologiska familj består av ett familjehem i Sverige.
Dock finns det flera lagrum, konventioner och framtida risker att beakta för att barns rätt till trygghet ska få komma först. Lilla hjärtat vänförening anser att barn alltid ska ha lika stor rätt till sin psykologiska familj – alltså de som barnet upplever som sina viktiga anhöriga, som det har till sina biologiska föräldrar.
Syftet med VÖF är att ge placerade barn rätt till trygghet och stabilitet. Vi kan se att VÖF inte praktiseras i den omfattning som lagstiftaren avsett, vilket utsätter många barn i familjehemsvård för en stor risk att mista sin familj och sina psykologiska föräldrar. Flera utredningar har slagit fast att den lagstiftning som är avsedd att skydda barnen inte praktiseras i tillräcklig utsträckning. Vi önskar att barnens rättigheter stärks ännu mer, och även att lagstiftningen i större utsträckning implementeras i arbetet med placerade barn. För att placerade barn ska få rätt till stabilitet behöver begreppet rätt till familjeliv utvidgas. Ett barn som omfattas av vår skyddslagstiftning bör inte kunna utvisas om det riskerar fara illa.
4 februari 2024
Vi vuxna är så oändligt viktiga för de som växer upp och lär. Barn lär sig av vad de lever. Sedan växer de upp för att leva det de har lärt. De som väljer att få barn startar om cykeln.
Hemsida: www.lillahjartat.com
Mail: info@lillahjartat.com
Stöd oss med swish: 123 900 82 02
Innehavare av 90-KONTO
#barnsrätttillentrygguppväxt
3 februari 2024
UTBILDNINGSFRÅGA
Fråga:
Vilka är ni som svarar på frågorna och vad har ni för utbildningar och erfarenheter?
Svar:
Vi är ett team av personer med olika utbildningar och livserfarenheter. Vårt mål är att återspegla så många perspektiv som möjligt – med barnet i fokus. Vi har socionomer med lång erfarenhet av arbetet med barn och samhällsvård. Vi har advokater med inriktning på socialrätt och familjerätt. Vi har också beteendevetare, psykolog och erfarna familjehem och nätvekshem.
Har du en fråga att ställa till oss i LHV om barnrätt eller familjehems rättigheter, fyll i vårt formulär på vår hemsida under fliken Hjälp & Stöd, Fråga Oss!
Hemsida: www.lillahjartat.com
Innehavare av 90-KONTO
30 januari 2024
Esmeralda. Vi minns dig. Åren går och vi Lilla hjärtat vänföreningen strävar vidare mot vårt mål att säkra upp barnens rätt till en trygg och rättssäker uppväxt. Vi har fått till lagändring i ditt namn, och vi har hjälpt otaliga barn och de vuxna omkring dem, i vår stödlinje. Vi knutit viktiga band med regeringar, myndigheter och andra barnrättsorganisationer. Men. Och det är ett stort men. Men trots att det nu gått flera år sedan du miste ditt liv, ser vi hur befintliga lagar, direktiv och riktlinjer inte blir använda av berörda myndigheter. Barn fortsätter att fara illa och förlora sina liv, likt dig, fast att det finns så mycket som kan göras för varje individuellt barn. Rådande lagstiftning hade kunnat rädda dig. Rådande lagstiftning hade kunnat rädda pojken Tintin, och en lång rad av barn vars liv släkts sedan du förlorade ditt.
Vi lever i ett land där dömda personer nekas att arbeta med andras barn men kan få hela vårdnaden om sina egna. Tänk att de enda våldsoffren i vårt land som tvingas till att ha umgänge och leva med sina förövare är barn. Och tänk, det finns poliser som måste hämta barn för att genomföra umgängen, men de har inte mandat att skydda dem mot tvång. Fram till att lex Lilla hjärtat kom till, saknades kriterium för att föräldrar ska bli drogtestade inför att en placering kan upphöra, men denna lag gör en verklig skillnad för barns rätt till en trygg och säker miljö, fri från missbruk.
När du förlorade ditt liv förfasades många över hur det var möjligt att detta kunde ske och ändå har det hänt flera gånger därefter. Sanningen är att varningssignalerna både fanns och finns – hela tiden.
Åren går men du är ständigt lika närvarande. Den tunga sanningen är att du kunde räddats om kompetensen funnits, om lagarna efterföljts, om ditt ombud varit på din sida samt om domstolen haft den kunskap de behövt för att förstå hur missbruk och våldskapital påverkar människor. Det är hjärtskärande att barn inte får den trygghet de ska ha, att det finns vuxna som av olika skäl sätter sig själva före sina barn. Det finns gedigen forskning och oräkneliga professionella utredningar som visar på vad och hur vi kan förändra. Vi måste alla hjälpa till att ta fram och genomföra en strategi för att förhindra att barn far illa. Politiker måste avsätta tillräckliga resurser för att barns rättigheter ska kunna införlivas, genom hela vårdkedjan. Det ska fungera i praktiken, det ska ske förebyggande, det ska ske innan ett barn går bort – inte bara låta bra på papper.
29 januari 2024
Jag är lärare och min fru förskolelärare och vi har två egna barn som är 6 och 4 år gamla. Vi blev kontaktfamilj för ett år sedan till en flicka som är knappt året yngre än vår äldsta dotter. Eftersom vi ändå lever småbarnslivet med allt det innebär kände vi att det bästa är att med barn i ungefär samma ålder som våra egna. Vi började med att ha lilla hos oss en helg i månaden men nu bor hos oss cirka två veckor i månaden. Det har inneburit att vi har hämtningar och lämningar till hennes förskola och mycket kontakt med hennes morföräldrar som är en stor del av hennes nätverk. Vi saknar henne mycket de veckor hon inte är här. Det är jobbigt för våra barn att säga hejdå men väldigt kul när hon kommer tillbaka. Vi har blivit hennes andra hem och vi märker hur hon trivs att bo med oss.
28 januari 2024
Sammanbrott i vården brukar man kalla det när ett barn flyttas utan att målet med vården är uppnått – alltså att barnet kunnat återförenas med vårdnadshavaren. Sammanbrott är ett stort problem och drabbar många barn inom samhällsvården idag. Sammanbrott innebär som regel stora konsekvenser för det enskilda barnet som tvingas byta hela sin invanda miljö, och alla de relationer som byggts upp med familjehem, vänner, skola och aktiviteter. LHV tar varje år emot många ärende från både familjehem och vårdnadshavare som vill stoppa flyttar som sker mot barnens vilja. I de fall minst en av vårdnadshavarna står på barnets sida kan flyttar ibland stoppas och barnen får vara kvar i det familjehem där de trivs och mår bra. I de fall flytten inte överklagas av vårdnadshavare spelar barnets inställning till flytten sällan eller aldrig någon roll.
Barnet har inte heller rätt till ombud vid omplacering och familjehemmen har inte någon juridisk rätt att motsätta sig flytten eller be om att få saken prövad. Detta innebär att många barn flyttas på grunder som aldrig har möjlighet att prövas ordentligt och kallas inte sällan för att familjehemmet har samarbetssvårigheter. I en del ärenden har relationen med socialtjänsten blivit så sårig och tärande att flera familjehem i förtvivlan sagt upp sina uppdrag, något de ofta djupt ångrar i ett senare skede. Uppsägningen är många gånger ett rop på hjälp och ett symptom på uteblivet stöd och en bristande kommunikation.
LHV har vid flera tillfällen kunnat vara behjälpliga i att häva konflikten och stötta familjehemmet i att fortsätta sitt uppdrag och förbättra sin relation till ansvarig socialtjänst. Varje gång LHV kan förbättra kommunikationen med socialtjänsten och en stabilare vård i familjehemmen gläder vi oss enormt. Varje barn som kan skyddas mot uppbrott och sammanbrott i vården är en stor seger.
28 januari 2024
Lilla hjärtat vänförening tackar för Barnafridsdagarna 2024 i Linköping.
Barns rätt till en uppväxt fri från våld och övergrepp är en viktig rättighet för barnens liv, hälsa och utveckling.
Lilla hjärtat vänförenings ambition är att vara en kunskapsbaserad verksamhet vilket gör att det är oerhört viktigt för oss att vi håller oss ständigt uppdaterade genom vår närvaro i olika utbildningar och event gällande barns rättigheter.
Hemsida: www.lillahjartat.com
Mail: info@lillahjartat.com
Stöd oss med swish: 123 900 82 02
Innehavare av 90-KONTO
27 januari 2024
Barnafridskonferensen i Linköping på Linköpings konsert och kongress 2024, viktiga dagar och såklart är Lilla hjärtat vänförening här.
Barnafridskonferensen bjuder på en lång rad otroligt viktiga och informativa föreläsningar, bland andra ”Att höra barn, vad samhället behöver förstå” med Julia Korkman, ”En uppväxt fri från våld. Hur kan förbättringskunskap stötta vägen från det övergripande målet till resultat för barnen?” med Boel Andersson Gäre, ”Child sexual abuse is preventable, not inevitable”, med Elizabeth Letourneau, polisens ”Backa barnet, från ord till handling”.
Utställningshallen är full av både besökare och otaliga utställare som språkar om alla dessa viktiga ämnen som berör barns rättigheter och problematiken som ligger bakom en trygg uppväxt. Tänk så mycket samlad och viktig kunskap det finns. Allt detta taggar och stärker andan i vårt arbete att jobba vidare i föreningen, säkra i tanken om att det finns många som arbetar för att nå samma mål som vi.
21 januari 2024
20 januari 2024
Vi har varit familjehem i cirka tjugo år nu och vi har haft många placeringar med diagnoser och drogproblematik. Vi har varit lite som en sista utväg om inga andra placeringar har lyckats. Vi har jättefin kontakt med kommunen och är väldigt nöjda med hur samarbetet fungerar. Utan det hade det aldrig fungerat. Vi kan höra av oss med frågor om allt och de är alltid väl insatta i ärendena vi har så vi kan ta upp jobbiga frågor med dem. Vi har själva haft barn som haft problem med droger och det var en lång kämpig väg för oss som familj att hjälpas åt, lära oss och känna att vi tillsammans klarade få vår son drogfri. Vi lärde oss mycket och ville hjälpa andra barn för det är ett tungt uppdrag att ha barn med drogproblem i hemmet och många familjehem klarar inte av det. Vår son som är vuxen nu hjälper till mycket och är ofta den som bryter isen när nya placeringar kommer till oss. Han har blivit som en storebror för många av de som bott här.
Vi har plats för fyra placeringar som nästan alltid är tagna och det känns roligt att se barn lämna när man vet att det ordnat sig för de och de kan flytta hem igen och få det bra. De flesta placeringar har slutat lyckligt och det känns så skönt att se att det vi gör för barn och unga gör skillnad. Vi följer dem så långt vi kan efter att de har lämnat oss och håller kontakten. De får inte känna att vi inte finns här med bara för att de har flyttat vidare. Vi har fortfarande kontakt med vår första placerade pojke som kom till oss med drogproblem som vi fick hemskola och ta hand om för tjugo år sedan. Idag kommer han och hälsar på oss med sin familj och barn ofta.
17 januari 2024
Vi i Lilla hjärtat vänförening verkar för att stärka barns rättigheter, bland annat genom Lex Lilla hjärtat. Ett barn har, precis som alla andra människor, omistliga rättigheter. Och de ska tillgodoses i alla skeden
16 januari 2024
Fråga:
Har jag som familjehem stöd i lagen i frågan om att bioförälder ska genomgå drogtest före umgänge med barnet? Barnet som nu är 17 månader har varit placerat hos mig i ett år, inget umgänge på 11 månader förutom enstaka FaceTimemöten, bioförälder tung narkotikamissbrukare och psykiskt sjuk. Tack på förhand!
Svar:
Tack för att du vänder dig till LHV med din fråga. Som familjehem har du inte stöd i lag att kräva drogtest av en förälder inför umgänge. Faktum är att inte heller socialtjänsten har det. Däremot kan socialtjänsten erbjuda förälder drogtest för att påvisa sin nykterhet inför umgängen. Det kan bedömas vara en förutsättning för att umgänge ska kunna genomföras.
Har du en fråga att ställa till oss i LHV om barnrätt eller familjehems rättigheter, fyll i vårt formulär på vår hemsida under fliken Hjälp & Stöd, Fråga Oss!
14 januari 2024
Önskelådan – Det har kommit ett önskebrev från familjehemspappa David: DAVIDS ANSÖKAN TILL ÖNSKELÅDAN
Hej!!
Måste bara börja med att lovorda er för allt jobb ni gör
Vi blev familjehem till Zara 2022. Vår familj består nu av familjehems mamma My och familjehemspappa David och familjehemsbarnet Zara 7år. Vi har båda biologiska barn sedan tidigare men de är utflugna nu.
Zaras föräldrarna kommer ursprungligen från östra Afrika. Zara och hennes bröder bodde med mamma i Mellansverige men blev omhändertagna i 2020 då de blivit utsatta både psykiskt, fysiskt och ev. sexuellt. Barnen hade oftast inte mat för dagen. Storebror och Zara fick ”skaffa mat” och vissa dagar fanns ingen mat alls. Det fanns varken regler eller rutiner utan de fick ”klara sig själva”, ta hand om varandra och språket var väldigt torftigt.
Zara har bott i 2 olika familjehem innan hon kom till oss och vi har förstått att i det första familjehemmet blev hon också utsatt för våld. När hon kom till oss fanns lite kläder, en liten cykel med stödhjul och några gosedjur. Vi fick till oss att hon var väldigt aktiv tjej och kunde inte sitta stilla och leka och fick inte använda dockor pga. sexuella lekar. Vi har påbörjat utredning för både trauma och ADHD och vissa dagar är jobbiga men vi ser ändå stora framsteg.
Mvh My och David
13 januari 2024
Familjehemsskildringar – del 23 – vi har varit kontaktfamilj i över 25 år. Oj var börjar jag? Jag heter Katrin Larsson och har varit kontaktfamilj och kontaktperson i över 25 år nu. Jag kan inte tänka mig något annat. Jag har alltid velat hjälpa andra och tyckt om att jobba med människor men jag har inte haft tiden det krävs att vara familjehem. Det är så givande att få ta hand om unga som behöver stöd i livet genom att finnas där, göra saker tillsammans och finnas till hand när det behövs.
Jag har man och fyra barn och det har alltid känts naturligt för oss att ha extrabarn omkring oss. När vi började som kontaktfamilj var det bara jag och min man. Vår första ungdom var en flicka som precis fyllt 15 år och var gravid. Hon var bara några år yngre än vi var och det kändes både konstigt och väldigt spännande att få följa henne och hennes lilla flicka som kom några månader senare. Hon hade det tufft hemma och flyttade senare till behandlingshem tillsammans med sin dotter. Var de är idag vet jag inte. Vi förlorade kontakten.
12 januari 2024
Vård i familjehem bör i enlighet med gällande lagstiftning, Socialtjänstlagen, utformas så att den främjar enskildas samhörighet med anhöriga och andra närstående samt kontakt med hemmiljön. Utformningen av umgänget och dess syfte kan däremot ha olika syften och målsättningar. Lilla hjärtat vänförening får in flera frågor rörande familjehemsplacerade barns kontakt med nätverk och anhöriga. När socialtjänsten ska ta ställning till hur ett umgänge ska utformas utgår de ifrån lagar, forskning och barnets bästa. Det är viktigt att alla inblandade kan samarbeta för att hjälpa barnet på bästa sätt så att kontakten känns trygg och meningsfull.
Kontakten mellan föräldrarna och det familjehemsplacerade barnet har olika funktioner, vilket är viktigt att prata om, för att det ska blir tydligt och i enlighet med vårdens inriktning.
Umgänget kan syfta till:
– att främja en återförening mellan barnets och dess föräldrar
– att barnet ska ges möjlighet till en bibehållen anknytning och bevara viktiga relationer
11 januari 2024
Tävlingen är avslutad och vi i Lilla hjärtat vänförening vill tacka alla som deltagit genom att tagga vänner och dela vår lilla film om föreningen som ligger först i vårt flöde
Fortsätt gärna dela våra inlägg och uppmuntra fler att följa oss
Vinnaren av ett signerat exemplar av Melinda Jacobs underbara barnbok Hitta hem är @lindabystrom86
Ytterligare tre vinnare får ett kit med föreningens fina armband och reflex, de vinnarna är @nybyggedrottningholm @olssonannesofie @laslusenilinsen
Stort grattis till er
Ta kontakt med oss via PM och meddela era adresser
7 januari 2024
Kommunikation, del 1 – fokus nätverk: god kommunikation, en nyckel för familjehem.
Genom mitt arbete i Lilla hjärtats stödlinje har jag ynnesten att varje vecka prata och skriva med både familjehem, biologiska föräldrar och andra viktiga anhöriga som är djupt engagerade i ett eller flera barn. När vi blir kontaktade i ärenden där barn slits mellan olika vuxna så grundar sig konflikterna ofta i en icke fungerande kommunikation. Ofta har det gått så långt att parterna har otroligt svårt att mötas. Alla har på vars ett håll borrat ner hälarna i sin bild av vad som är rätt och fel. Det krävs oerhört mycket för att de vuxna i detta läge ska förmå sig att öppna upp för varandras olika perspektiv, men det är inte omöjligt! En förmåga att ta in flera olika perspektiv är dessutom helt avgörande för att barnet ska kunna sättas i centrum.
Ett erfaret familjehem som jag hade glädjen att tala med sa en gång till mig: ”vi blev familjehem för att vi älskar barn men vi har förstått att vi nästan måste älska och förstå vuxna ännu mer.” Runt varje barn man tar emot i sitt hem finns flera vuxna anhöriga, ofta med olika typer av trauma och problematik i bagaget. Eftersom barnet är placerat finns det också en sorg, ibland en enorm saknad och inte sällan en känsla av vanmakt och utanförskap. För barnet är en god relation med det biologiska nätverket och andra viktiga personer som funnit i hens liv, som tex andra familjehem eller jourhem, viktiga att ta vara på. Det blir ett stort arbete att värna om dessa relationer men det är otroligt viktigt att barnets relationer inte klipps av på det sätt som vi ser förekommer i många placeringar. De barn som verkar må allra bäst är de som har vuxna omkring sig med goda eller åtminstone fungerande relationer. Man kan likna det vid att vara barn i en skilsmässa. De flesta kan enas om att vuxna som kan sätta sina egna känslor åt sidan och värna om barnet är det allra bästa. Inte helt sällan är det någon vuxen, oftast den med bäst kommunikativ förmåga som får ta det största ansvaret och därmed också de största smällarna, för barnets skull.
Det kan ofta kännas ganska otacksamt och orättvist när man är den vuxna som ska parera och balansera andra vuxnas problematik för att kunna bära barnet så tryggt som möjligt genom möten med sitt nätverk. Men det är att i ordets sanna betydelse vara en ansvarsbärare. Vi bär ansvaret för barnets relationer och vi har barnets liv i våra händer.