LEX LILLA HJÄRTAT
Melinda Jacobs och Lilla hjärtat vänförenings kamp för att ändra det i svenska lag som brustit för att förhindra att det som hände Esmeralda aldrig ska få hända igen.
13 juni 2022
1 juli 2022 trädde en ny lag i kraft som ska säkerställa trygghet, säkerhet och stabilitet för barn som vårdas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och socialtjänstlagen. Lagen kallas lex Lilla hjärtat efter den treåriga flickan Esmeralda som var familjehemsplacerad och sedan flyttades tillbaka till sina biologiska föräldrar där hon hittades död en kort tid därefter.
Förslag att tre nya steg innan ett barn omplaceras införs
- En ny bedömning genomförs av socialtjänsten där barnets bästa, inte bara föräldrarnas rätt till barnet, lagstadgas.
- Obligatoriska och återkommande drogtester införs för att säkerställa en drogfri hemmiljö.
- Socialtjänsten följer och utvärderar flytten under ett års tid.
10 december 2022
Nästa viktiga steg i Lex Lilla hjärtat – barnets bästa föreslås bli eget rekvisit!
Idag höll statsminister @kristerssonulf och socialtjänstminister @camillawaltersson en presskonferens där regeringen presenterar förslag till en ny lagstiftning som socialdepartementet ska börja arbeta med direkt efter årsskiftet!
För att tryggheten för långsiktigt placerade barn ska öka föreslår man att barnets bästa ska lagstiftas som ett eget rekvisit när vård enligt LVU ska upphöra. Detta är ett paradigmskifte och ett stort steg framåt när det gäller att sätta barns rättigheter framför vuxnas.
Parallellt med detta planerar den nya regeringen att ytterligare skärpa lex Lilla hjärtat genom att införa lagstadgat krav på drogtester vid ansökan om umgänge och omprövning av vård enligt LVU. Man skärper även tiden för uppföljning av barnen efter en hemflytt från 6 månader till minst 12 månader. Även detta är ett stort steg framåt mot ökad trygghet för placerade barn.
Camilla understryker att det finns många kommande förslag som ska stärka vården kring utsatta barn bland annat en licensiering av familjehem och ett nationellt register.
Lilla hjärtat vänförening ser framemot att fortsätta arbetet med att göra barnets bästa gällande i alla beslut som samhället fattar kring dem. Vi önskar att regeringen skärper tillsynen av socialnämndernas förmåga att följa gällande lagstiftning och att regeringen, samtidigt som de ökar kraven på socialtjänstens arbete, ser till att det finns tillräckliga resurser samt kompetens och personal för
att kunna följa gällande lagstiftning och utföra ett gott arbete. Allt för att barn i samhällets vård alltid ska ges bästa möjliga förutsättningar till trygghet och omvårdnad.
22 juni 2022
Prop. 2021/22:178
Regeringen lämnar i propositionen förslag som ska stärka principen om barnets bästa och säkerställa trygghet, säkerhet och stabilitet för barn som vårdas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga och socialtjänstlagen.
Om vård har beslutats med stöd av LVU föreslår regeringen att socialnämnden inte får besluta att vården ska upphöra förrän de omständigheter som föranleder vården har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt.
- att när barnet har varit placerat i samma familjehem under två år ska socialnämnden särskilt överväga om det finns skäl att ansöka om överflyttning av vårdnaden
- att när vården enligt LVU upphör ska socialnämnden följa upp situationen för den som är under 18 år
- att när socialnämnden prövar om vård enligt LVU ska upphöra ska socialnämnden särskilt överväga om det finns skäl att ansöka
om flyttningsförbud. När ett barn är placerad i ett enskilt hem enligt socialtjänstlagen och vårdnadshavaren eller den unge, om han eller hon har fyllt 15 år, begär att vården ska upphöra, ska socialnämnden också särskilt överväga om det finns skäl att ansöka om flyttningsförbud - att det ska införas en möjlighet för socialnämnden att besluta att en vårdnadshavare eller förälder till ett barn som vårdas enligt LVU ska uppmanas att lämna drogtest inför umgänge
- att det ska införas en möjlighet för socialnämnden att besluta att en vårdnadshavare ska uppmanas att lämna drogtest inför prövningen av om vård enligt LVU ska upphöra.
29 juni 2022
Ändringar: Lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga och socialtjänstlagen (2001:453)
Beslutsunderlag: Prop. 2021/22:178 Barnets bästa när vård enligt LVU upphör – lex lilla hjärtat
SFS: 2022:664 och 2022:665
Ikraftträdande: 1 juli 2022
Ändringar: Lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga och socialtjänstlagen (2001:453)
Beslutsunderlag: Prop. 2021/22:178 Barnets bästa när vård enligt LVU upphör – lex lilla hjärtat
SFS: 2022:664 och 2022:665
Ikraftträdande: 1 juli 2022. Genom en ny bestämmelse tydliggörs att när barn tvångsvårdas på grund av missförhållanden i hemmet får vården inte upphöra förrän de omständigheter som föranleder vården har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt. Det införs även en skyldighet för socialnämnden att följa upp barnet efter det att tvångsvård har upphört.
Socialnämnden ges befogenhet att använda drogtester inför umgänge och vårdens upphörande när barn tvångsvårdas på grund av missförhållanden i hemmet.
En skyldighet för socialnämnden att i vissa situationer överväga om det finns skäl att ansöka om flyttningsförbud införs och skyldigheten att överväga vårdnadsöverflyttning tidigareläggs, från tre till två år..
I propositionen ”Barnets bästa när vård enligt LVU upphör – lex lilla hjärtat” föreslår regeringen fem lagändringar för att stärka principen om barnets bästa och säkerställa trygghet, säkerhet och stabilitet för placerade barn. De överlämnade lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.
- När barn tvångsvårdas på grund av missförhållanden i hemmet får socialnämnden inte besluta att vården ska upphöra förrän de omständigheter som föranleder vården har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt
- Det införs en skyldighet för socialnämnden att i vissa situationer överväga om det finns skäl att ansöka om flyttningsförbud. Att besluta om flyttningsförbud kan vara ett sätt att hindra en abrupt hemflytt, som barnet kan ta skada av
- Dagens skyldighet för socialnämnden att överväga vårdnadsöverflyttning tidigareläggs, från tre till två år. Vårdnadsöverflyttningar kan skapa bättre förutsättningar för kontinuitet och trygghet i vården
- Det införs en skyldighet för socialnämnden att följa upp situationen för ett barn efter det att vård enligt LVU har Det införs en skyldighet för socialnämnden att, om det finns anledning, kontrollera föräldrars och vårdnadshavares missbruk. Det får socialnämnden göra genom att uppmana dem att lämna drogtest
Socialstyrelsen ska även ta fram stöd för tillämpning av bestämmelserna om flyttningsförbud, uppföljning och drogtestning.
2 februari 2022
I en lagrådsremiss föreslår regeringen fem lagändringar för att stärka principen om barnets bästa och säkerställa trygghet, säkerhet och stabilitet för placerade barn.
– Vården får inte upphöra förrän de omständigheter som föranledde vården har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt
– Socialnämnden ska alltid överväga om det finns skäl att ansöka om flyttningsförbud
– Skyldigheten att överväga vårdnadsöverflyttning tidigareläggs, från tre till två år
– En ny uppföljningsskyldighet
– En ny möjlighet att besluta om att vårdnadshavare och föräldrar ska lämna drogtest
– När barn tvångsvårdas på grund av missförhållanden i hemmet får socialnämnden inte besluta att vården ska upphöra förrän de omständigheter som föranleder vården har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt.
– Det införs en skyldighet för socialnämnden att överväga om det finns skäl att ansöka om flyttningsförbud. Att besluta om flyttningsförbud kan vara ett sätt att hindra en abrupt hemflytt, som barnet kan ta skada av.
– Dagens skyldighet för socialnämnden att överväga vårdnadsöverflyttning tidigareläggs, från tre till två år. Vårdnadsöverflyttningar kan skapa bättre förutsättningar för kontinuitet och trygghet i vården.
– Det införs en skyldighet för socialnämnden att följa upp situationen efter att en placering upphört.
– Det införs en möjlighet för socialnämnden att besluta att vårdnadshavare och föräldrar ska lämna drogtest inför umgänge och inför prövningen av om vård enligt LVU ska upphöra.
21 februari 2022
Följande presenterades på Regeringskansliets hemsida under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021.
– Jag vill att principen om barnets bästa ska fungera på riktigt. Det handlar om att skärpa de lagar och regelverk som styr hur socialtjänsten och domstolarna arbetar. Därför tillsätter vi nu den här utredningen för att få till en Lex Lilla hjärtat, säger socialminister Lena Hallengren.
Insatser till barn och unga ska i första hand ges på frivillig väg med stöd av socialtjänstlagen. Om detta inte är möjligt kan lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) bli tillämplig. När vård med stöd av LVU inte längre behövs ska socialnämnden besluta att vården ska upphöra.
Regeringen anser att tryggheten för barn som placeras i tidig ålder eller under lång tid behöver stärkas. En särskilt utredare får nu i uppdrag att utreda och lämna lagförslag på hur principen om barnets bästa kan stärkas i samband med bedömning av om vården enligt LVU ska upphöra.
Utredaren ska även se över om det finns ett behov av att tidigarelägga socialnämndens skyldighet att överväga överflyttning av vårdnaden samt om det bör införas en möjlighet för socialnämnden att besluta att vårdnadshavare eller förälder inför umgänge och i samband med vårdens upphörande ska uppvisa resultat av drogtest. Utredaren får också i uppdrag se över är om det bör införas en skyldighet för socialnämnden att följa upp barns situation efter det att en placering har upphört.
LILLA HJÄRTAT VÄNFÖRENING
Melinda Jacobs och Lasse Lundberg – Esmeraldas familjehemsföräldrar – startade Lilla hjärtat vänförening tillsammans i slutet på mars 2020. Föreningen blev en grund att stå på i kampen för barns rättigheter i samhället. Föreningen fick sitt säte i Vadstena och medlemmar, anhängare och intresserade kommer från landets alla hörn. Föreningen tog fram stadgar och riktlinjer för föreningens arbete samt tillsatte en styrelse där Melinda varit ordförande sedan dag ett. Tillsammans arbetar vi nu dagligen med barnrättsfrågor,
familjehemsstöd och rådgivning samt juridiskt hjälp till familjehem. Då Esmeraldas död var orsaken till att föreningen startades blev arbetet med att få till lagändringar gällande barn placerade enligt LVU en naturlig följd för oss. Genom otaliga politiska kontakter, möten och samtal har Melinda drivit på och verkat för de lagar som nu träder i kraft den 1 juli 2022. Genom hennes samarbete med regeringen har nu åtgärder och förbättringar tagits fram för de barn som placerats hos andra familjer än sina biologiska: Lex Lilla hjärtat, när vård enligt LVU upphör.
MORD. Jag har hört ljud i min egen gråt som jag inte trodde kunde komma ur mig… Kärleken till henne va så omedelbar.
Det spelar ingen roll om barnet växt under hjärtat eller direkt in i det. Hon kallade mig mamma, och jag, henne min dotter.
Det här hade aldrig behövt hända.
Till alla er otroligt fina människor som finns runt oss vill jag från djupet av mitt hjärta säga TACK.
Min familj, du mamma som skött allt här hemma när jag inte orkat. Robin. Mina otroligt fina vänner, jag är så lyckligt lottad som har er!
Alla fina meddelande, blommor, mat. Tack!!
Ni som kommit förbi och bara gett en kram. Socialtjänsten, barntraumateamet som stöttar flickorna så fint. Barnens skolor, och ni alla fina kompisar till flickorna.
Hur det än är så betyder det så mycket, att ni finns där!
Jag kommer ha ett öppet sår i hjärtat för alltid. Men ni underlättar.
Och till dig min älskade lilla E. När vi ses igen sitter du som vanligt hos mig på diskbänken, vi lagar mat och bakar kladdkaka som du älskade. Du sätter busigt ner dina fötter i diskhon o plaskar.
Vi har fredagsdans i köket precis som vanligt med systrarna, du tar på dig din rosa tyllklänning som var din absoluta favorit, svänger runt så tyllen lyfter, -itta mamma itta, och jag talar om hur vacker du är. Givetvis sätter vi igång Vaiana sången. På kvällarna ligger du så nära mig som alltid när vi läser godnattsagor, ja, Bu & Bä om och om igen. Vem har sagt att man bara ska äta pepparkakor när det är jul? Du ska få äta pepparkakor året runt, jag lovar. Du älskade verkligen pepparkakor.
Vi sitter i ditt rum på dagarna och bygger hus till babblarna av träklossarna.
Jag viskar i ditt öra varje gång vi skiljs åt, – mamma älskar dig, du svarar älkar dig tillbaka.
Stampe som var din favorit kanin dog några dagar efter dig. Jag vet att du gosar med honom nu. Jag kan se er framför mig. Du med benen rakt utsträckta när du håller honom i knät ♥️
Tills dess…
Ska jag göra allt för att göra din och andra barns röst hörd. Jag ska ge dig all upprättelse jag kan.
Vi ska kriga för att rättssäkerhet kring barn i Sverige måste förändras.
Till beslutsfattarna i domstolen i ditt ärende, jag hoppas ni ligger sömnlösa natt efter natt efter natt…
– Melinda Jacobs #missmelinda_j
