Välkommen till Lilla hjärtat vänförenings ”fråga oss”-sida. Här kan alla, små som stora, ställa allmänna frågor om barnrätt, lagstiftning, praxis m.m. Vi gör alla svar här nedan anonyma. Ställ en fråga i vårt formulär och se svaret på din fråga inom några dagar här, på denna sida. Svaren ges av LHVs familjehemskunniga, beteendevetare, advokater och socionomer. För frågor som rör specifika, individuella fall rörande barn inom samhällsvård, vänligen kontakta vår stödlinje här

På vår FAQ-sida kan du finna frågor och svar om familje-, jour- och kontakthem samt om VÖF-vårdnadsöverflytt. Om du inte finner ditt svar där är du varmt välkommen att ställa fråga ovan. Här nedan kan du se tidigare ställda frågor.

FRÅGA OM VÅRDNAD

FAMILJEHEMSFRÅGA

Fråga: 
Kan man bli familjehem även om man har en vårdnadstvist bakom sig? Fick ensam vårdnad om mina. 

Svar: 
Absolut! En vårdnadstvist ska inte stå i vägen för att bli familjehem. 

UTBILDNINGSFRÅGA

UTBILDNINGSFRÅGA

Fråga: 
Vilka är ni som svarar på frågorna och vad har ni för utbildningar och erfarenheter? 

Svar: 
Vi är ett team av personer med olika utbildningar och livserfarenheter. Vårt mål är att återspegla så många perspektiv som möjligt – med barnet i fokus. Vi har socionomer med lång erfarenhet av arbetet med barn och samhällsvård. Vi har advokater med inriktning på socialrätt och familjerätt. Vi har också beteendevetare, psykolog och erfarna familjehem och nätvekshem. 

JOURHEMSFRÅGA

JOURHEMSFRÅGA

Fråga: 
Kan man jobba heltid när man är jourhem?

Svar: 
Att vara jourhem kräver oftast att minst en vuxen är hemma på heltid för att möta barnets behov. Du måste med kort varsel kunna vara hemma på heltid. 

JOUR-, KONTAKT- OCH FAMILJEHEMSFRÅGA

JOUR-, KONTAKT- OCH FAMILJEHEMSFRÅGA

Fråga: 
Vad är skillnaden mellan jourhem, familjehem och kontakthem?

Svar: 
Som kontaktfamilj är du en extraresurs för barnet. Du tar emot barnet i ditt hem bestämda helger, lov eller annat enligt överenskommelse. Som jourhem tar du emot barn i ditt hem med kort varsel. Barnen stannar under en kortare period medan deras situation utreds, tills att man hittat ett familjehem som matchar barnets behov. Som familjehem tar du emot barn för boende under en kortare eller längre period. Tanken är att barnet ska ha en trygg familj att bo med till att det som föranledde placeringen har upphört varaktigt över tid och att barnet tryggt kan återvända hem.

VÅRDNADSÖVERFLYTT

VÖF-FRÅGA

Fråga: 
Vad menas med att socialnämnden har en skyldighet att överväga VÖF  – vårdnadsöverflytt?

Svar: 
När ett barn har varit placerat i ett familjehem under två års tid är socialnämnden skyldig att överväga om det finns skäl att ansöka om en VÖF till familjehemmet hos tingsrätten. Detta övervägande kan även göras tidigare än så, om det finns skäl till detta. Övervägandet ska göras för att förhindra att ett barn som har rotat sig i ett familjehem ska tvingas att lämna det hem det ser som sitt eget. Om en VÖF inte görs ska övervägandet fortsätta göras årsvis. 

VÅRDNADSÖVERFLYTT

VÖF-FRÅGA

Fråga: 
Vad avför om ett barn får VÖF?

Svar: 
Domstolen ska vid ett yrkande om vårdnadsöverflytt överväga huruvida det är uppenbart bäst för barnet med en VÖF – vårdnadsöverflytt. Vid denna bedömning ska domstolen beakta såväl barnets anknytning till familjehemmet som barnets anknytning till sina vårdnadshavare. En vårdnadsöverflytt ska endast bli aktuell när en återförening inte kan komma till stånd trots långvarig och omfattande insatser. Syftet med bestämmelser är att förhindra att ett barn som har rotat sig i ett familjehem blir uppryckt från en miljö där de har funnit sig till rätta och känner en större samhörighet och känslomässig förankring än i det biologiska hemmet/med sina vårdnadshavare. 

UMGÄNGESFRÅGA

UMGÄNGESFRÅGA

Fråga:
Får barnet inte träffa sina biologiska föräldrar efter att vårdnaden flyttats till familjehemmet?  

Svar:
Umgänget med de biologiska föräldrarna är fortsatt lika viktigt efter en flytt av vårdnaden. Att ha vårdnaden om ett barn innebär att man har det juridiska ansvaret och en viktig del är att värna om barnets rätt att träffa sin/sina biologiska föräldrar och andra för barnet viktiga personer. Samma sak gäller för biologiska föräldrar med ensam vårdnad. 

NPF/PSYKISK OHÄLSA

KAN VUXEN MED NPF/PSYKISK OHÄLSA BLI FAMILJEHEM?

Fråga:
Kan man bli jour-/familjehem trots att en av oss vuxna lever med NPF och tidigare psykisk ohälsa?  

Svar:
Man kan absolut bli jourhem som vuxen med NPF och tidigare psykisk ohälsa. Det viktiga är på vilket sätt det påverkar den vuxne idag. Ibland kan det till och med vara en styrka med en funktionsansvarig och eller tidigare psykisk ohälsa genom den kunskap och insikt det kan ge.  

PLACERINGSFRÅGA

PLACERING MED FÖRÄLDER OCH BARN

Fråga:
Har en idé om att ta emot föräldrar med barn för att stötta dem i föräldrarskapet. Vad tror ni? 

Svar:
Så fint att du kan tänka dig att stötta föräldrar och barn tillsammans. Det förekommer att barn familjehemsplaceras tillsammansmed förälder. Kontakta din kommun och anmäl intresse. De kan också ge dig mer information. 

FAMILJEHEMSUTREDNING

OMFATTNING AV FAMILJEHEMSUTREDNING

Fråga:
Hur omfattande är utredningen för att bli familjehem? Ingår någon utbildning inför uppdraget?

Svar:
Det är viktigt för socialtjänsten att lära känna familjer som önskar bli familjehem för att kunna bilda sig en uppdatering om familjen passar för uppdraget. Det innebär en omfattande utredning som kan ta flera månader.  Det ingår en utbildning ”Ett hem att växa i”. Du kan läsa mer på socialstyrelsens hemsida eller fråga din kommun. 

DROGTEST INFÖR HEMFLYTT

DROGFRIHET VID HEMFLYTT

Fråga:
Hur länge kan man tycka bio ska vara drogfria innan hemflytt?

Svar:
Det går inte att tidsbestämma generellt utan måste avföras i det enskilda fallet. Dock ska det som föranlett vården kunna konstateras ha förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt.

ANTIDEPRESSIVA

ANTIDEPRESSIVA MEDEL SOM FAMILJEHEM

Fråga:
Min kollega har sagt att jag inte kan bli familjehem för att jag äter antidepressiva?

Svar:
Det stämmer inte att en behandling av antidepressiva diskvalificerar dig som familjehem. 

DROGTEST INFÖR UMGÄNGE

SKA FÖRÄLDRAR DROGTESTAS INNAN UMGÄNGE?

Som familjehem har du inte stöd i lag att kräva drogtest av en förälder inför umgänge. Faktum är att inte heller socialtjänsten har det. Däremot kan socialtjänsten erbjuda förälder drogtest för att påvisa sin nykterhet inför umgängen. Det kan bedömas vara en förutsättning för att umgänge ska kunna genomföras.

STÖKIGT I FAMILJEN - HJÄLP!

DET ÄR STÖKIGT I MIN FAMILJ OCH JAG HAR INGEN ATT PRATA MED – HJÄLP!

Du är inte ensam och det finns alltid någon att prata med. Om du inte har någon vuxen i din närhet som du känner dig trygg att prata med, kanske du har en vän? Det finns flera organisationer som du kan kontakta såsom Bris på telefon 116 111 eller prata med dem på deras chat med en kurator. Maskrosbarn har kvällschattar för barn som har föräldrar som dricker för mycket eller har psykiska problem. 

På vår sida ”hjälp att få” finns en rad stödorganisationer du kan vända dig till.

SJUKVÅRD FÖR MIGRANTFLICKA

VILKEN SJUKVÅRD HAR MAN SOM MIGRANT RÄTT TILL? Jag undrar för min grannes dotters skull som är asylsökande. Tacksam för svar. 

Alla asylsökande och papperslösa har rätt till vård som inte kan anstå. Personer som uppehåller sig i Sverige utan uppehållstillstånd har även rätt till akut sjuk- och tandvård mm. Barn under 18 år har dessutom rätt till sjukvård på samma villkor som andra barn och ungdomar i Sverige oavsett medborgarskap (svenska barn har dock rätt till fri tandvård upp till de fyller 20 år), det vill säga utan kostnad. Det gäller både asylsökande, gömda och papperslösa barn. Hoppas att flickan blir kry snarast. 

VÅLD I NÄRA RELATION

VAD GÖR JAG OM JAG HAR VÅLD I NÄRA RELATION?

  • I akuta situationer ska du ringa till 112. Polisen kan ge råd, hjälpa till med en polisanmälan och bistå med information om skyddsåtgärder och ansökan om kontaktförbud.
  • Kommunens socialtjänst har ansvar för att ge stöd till personer som blir utsatta för våld.
  • Kvinno- eller tjejjour kan ge krisstöd i en akut situation och även ge stöd med att bearbeta erfarenheterna efteråt. På ROKS hemsida kan du hitta din närmaste jour.
  • Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen når du på 020-50 50 50. Du kan vara anonym när du ringer till Kvinnofridslinjen.
  • Det finns en rad hjälporganisationer som kan ge stöd och råd till kvinnor som utsätts för våld i en nära relation. Du hittar fler länkar hos 1177 Vårdguiden.

 

error: Ajabaja! Skyddat material. © Lilla hjärtat vänförening
Rulla till toppen