Anmälan till Ivo

Om du har klagomål mot en vårdinstans kan du anmäla det till IVO – Inspektionen för vård och omsorg. Som vårdinstans räknas bland andra socialtjänst, LSS, hälso- och sjukvård. Du kan lämna synpunkter och klagomål om du varit med om något inom vården som du inte är nöjd med, eller om du anser att något felaktigt har skett. Dina synpunkter kan gälla dig själv, någon närstående eller någon du varit i kontakt med. Synpunkterna kan bland annat handla om behandling, bemötande, tillgänglighet och kommunikation som du anser har brustit. Du kan även komma med förslag om hur du anser att vården kan förbättras. Dina synpunkter kan bidra till att vårdsäkerheten blir bättre. 

VART VÄNDER MAN SIG MED SITT KLAGOMÅL?
I första hand ska man vända sig med sitt klagomål till den instans man upplevt brustit i sitt ansvar och utövande. Mottagningen eller vårdenheten där du har fått vård eller behandling har en skyldighet att ta emot och svara på dina klagomål och synpunkter. Berätta om dina erfarenheter och vad du har synpunkter på. Det kan du göra muntligt eller skriftligt. Gäller din klagan vården, socialtjänst och nämnd samt LSS kan du vända dig till IVO, men först efter att du kontaktat verksamheten du vill anmäla. I anmälan till IVO ska du så noggrant som möjligt beskriva vad du anser har brustit från verksamhetens sida. Det kan gälla handläggningen av ditt ärende, tex hur verksamheten dokumenterat, informerat och följt upp det de har skyldighet att göra. Det kan även gälla huruvida verksamheten följt gällande lagstiftning och bestämmelser eller ej. 

VAD UTREDER IVO?
IVO utreder inte alla klagomål och anmälningar de får in, men ska alltid utreda och göra tillsyn av anmälningar som rör allvarligare händelser inom vården. Utöver att de ska göra tillsyn av sjukvårdsärenden ska IVO utreda allvarliga händelser där en persons självbestämmande, integritet eller rättsliga ställning allvarligt har påverkats. De ska även utreda ärende som rör psykisk tvångsvård och isolering enligt smittskyddslagen. Bra att veta är också att IVO sällan lyfter ärenden om händelser som är mer än två år gamla. Tänk på att din anmälan blir en allmän handling och att IVO inte utreder alla synpunkter som inkommer till dem. 

Vill du lämna information om brister eller missförhållanden till IVO kan du göra det här

Har du synpunkter, klagomål eller tips om socialtjänsten och LSS till IVO kan du lämna in dem
här

HUR GÖR IVO EN UTREDNING?
Efter att anmälan blivit inlämnad ska IVO inom 20 arbetsdagar besluta om din anmälan ska granskas eller ej. IVO kommer inte att återkoppla till dig med sitt beslut i ärendet. Du får själv kontakta IVOs registratur om du vill ta del av handlingarna i ett tillsynsärende. Om verksamheten du för klagomål mot inte fått möjlighet att besvara ditt klagomål kan IVO välja att överlämna ditt klagomål till den aktuella verksamheten eller patientnämnden först. Detta får du reda på genom IVOs beslut.

När IVO inleder en utredning skickas din anmälan till behörig verksamhet för att de ska få möjlighet att svara på ditt klagomål. Under tiden begär IVO in journaler och övriga uppgifter som behövs för att utreda klagomålet. Resultatet kan bli att IVO riktar kritik mot verksamheten eller personen som brustit och återför rekommendationer för åtgärder, samt kan ansöka om indragen legitimation för personal som brustit i sitt yrkesutövande. De kan även utkräva vite av verksamheten eller välja att stänga ner verksamheten helt i mycket allvarliga fall. Brottsliga händelser anmäls till polisen.

PUNKTER ATT BETÄNKA I DIN ANMÄLAN

error: Ajabaja! Skyddat material. © Lilla hjärtat vänförening
Rulla till toppen