LILLA HJÄRTAT VÄNFÖRENING I ALMEDALEN – Barnet som rättighetsbärare och familjehemmens viktiga roll för barn i samhällsvård. 

Det behövs en förändring i vården av placerade barn. Idag upplever många barn och familjehem att de inte fått det stöd och den hjälp de behöver och efterfrågar. Sammanbrott i vården är vanlig. Hur stärker vi barnens rättigheter och familjehemmens möjligheter att värna om barnen de vårdar? Detta är några av de frågor vi bar med oss in i Almedalsveckorna. Vi stor på Barnrättstorget i vårt tält och pratade om barn som rättighetsbärare och vuxna som ansvarsbärare. Våra medarbetare som fanns på plats besitter en bred erfarenhet av socialt arbete och juridik. Lilla hjärtat vänförening har barn och familjehem i fokus men vi ser det stora behovet av att sammanlänka alla delar av samhällsvården, öka kompetensen i hela nätverket och stärka lagstiftningen kring barnen. 

Dag ett. Vi befann oss på plats redan dagen innan för att delta i Almedalens välkomstevent där alla som kommit för att delta i Almedalsveckans “på-plats”-arbete deltog, en fantastisk möjlighet att bekanta sig med och samtala med organisationer som arbetar med ämnen vår förening fokuserar på.  
  Första almedalsdagen bjöd på solsken och en strid ström av besökare. Med vårt tält på plats, vårt informationsmaterial framlagt och både rit- och läshörna för barnen med tema barnkonventionen/familjehem tog vi emot besökare för samtal. Med de vuxna förde vi dialog kring ämnena familje-, jour, och kontaktfamilj, barnkonventionen och socialtjänsten medan barn fick sitta och färglägga teckningar om artiklar ur barnkonventionen samt läsa böcker av Eva Edberg och Melinda Jacobs på ämnena barnkonventionen och familjehem. Barnen var ivriga i att dela med sig om sina erfarenheter, sina önskningar om hur en bra barndom ska se ut och varför det tycker att vuxna ska lyssna mer på dem.  

Dagen bjöd även på flera spännande föreläsningar och sammanslutningar, inte minst vårt eget medverkande med “Barnet som rättighetsbärare och familjehemmens viktiga roll för barn i samhällsvård” som vi höll samman med Onnela advokatbyrå. En stor del i vår verksamhet är att samverka med likartade aktörer och att hela tiden förnya och förbättra våra kunskaper. Veckans föreläsningar och paneler var enormt givande och det otroliga engagemang dessa arrangörer visade inspirerade oss alla att driva vårt arbete än mer intensivt. Almedalen bjöd denna dag även på följande föreläsningar/paneler som vi fick turas om att gå på för att alltid ha vårt tält bemannat: 

“Våld mot barn i familjen. Hur arbetar rättsväsendet och vilket stöd och skydd kan barnen få?”, en debattpanel arrangerad av Brottsförebyggande rådet och Brå.
 “Hur skyddas barn och unga från hedersrelaterad brottslighet?” arrangerad föreläsning av Nationellt centrum mot hedersrelaterat
våld och förtryck.
• “Hur kan vi förebygga brottslighet bland barn och unga?” en debattpanel arrangerad av Brottsförebyggande rådet och Brå.
• “Fånga upp psykisk ohälsa i tid – hjälp till att förhindra suicid” ett seminarium arrangerat av 1,6 och 2,6miljonerklubben och Fonden för
psykisk hälsa.
• Barn som utsätts för brott – hur ser brottsligheten ut och vilket stöd finns att få?” även denna panel arrangerad av Brottsförebyggande rådet och Brå.
• “Vilka är de viktigaste barnrättsfrågorna 2023?” arrangerat panelsamtal av Stiftelsen Allmänna Barnhuset, Junis, Majblomman, Barnafrid vid Linköpings universitet, Polisens Nationella Avdelning (NOA), Maskrosbarn, SOS Barnbyar, Ecpat Sverige, Brottsoffermyndigheten, Statens
Medieråd och Erikshjälpen.
• “Barn och unga i kriminella miljöer – hur vänder vi trenden?” ett panelsamtal arrangerat av Fryshuset.

Under föreläsningen där Camilla Waltersson Grönvall deltog pratade hon bland annat om hur viktigt det är att barnen ska bli hörda, lyssnade på och få ta plats. Hennes förhoppning är att barn ska få inviga Almedalen nästa år. Vi i Lilla hjärtat delar dessa tankar med henne om att alltid sätta barnen i fokus, i och utanför Almedalen – och visst vore det fint om barnen fick inviga nästa år? 

Saga 5 år berättade för oss att hon hade lärt sig om Barnkonventionen i sin förskola och tycker att det viktigaste i barnkonventionen är att “man inte får slåss för det är det värsta jag vet”. Små barn bär på stora och kloka tankar vi vuxna måste värna om och ta vara på.

JAG ÄR BARA EN VANLIG HOBBYPOLITIKER. Ny rubrik och artikel i DN om att socialnämnden missat en pågående utredning gällande grovt barnpornografibrott i familjen när beslut togs om att barnen skulle flyttas hem. Barnen i familjen har under många år vittnat om våld och övergrepp som skett mot dem i deras hem, men likväl flyttades de i närtid tillbaka. Socialutskottets ordförande säger att han inte hade fått information om pågående brottsutredning när utskottet beslutade att avsluta barnens LVU-placering. Vi i Lilla hjärtat vänförening vill understryka att det är här vårt system brister. Såsom socialutskottets ordförande själv säger:

– Jag är bara en vanlig fritidspolitiker […]. Han är inte ensam. Detta gäller samtliga i socialnämnder och deras socialutskott, landet över. Det är här i socialnämndens socialutskott det yttersta ansvaret för barns liv, levnadsförhållanden och välmående ligger. Det är deras skyldighet att se till att samtliga dokument om ett barnfall finns på plats innan man tar ett beslut rörande barns liv och framtid. Det är här det borde finnas kompetens att kunna se var sanningen ligger eller inte i den samlade dokumentation som rör ett barn, information som bland annat kommer från socialtjänsten.

– För mig är barnperspektivet viktigt, fortsätter socialutskottets ordförande att säga, men varken han eller konsulten som ledde den externa utredningen hade träffat eller pratat med de tre barnen innan beslutet togs att skicka hem barnen till sina föräldrar igen.

LHV har tidigare skrivit om problematiken av ett system som lutar sig mot socialnämnder som utgörs av fritidspolitiker, hur avsaknaden av utbildning och specialkompetens påverkar alla de barns liv de får på sitt arbetsbord. Socialtjänstens anställda har flerårig utbildning men de som ska utvärdera deras arbete och ta beslut grundat på dessa utredningar har några dagars kurs på ämnet att luta sig tillbaka på. Konsekvensen blev i detta fall att dessa tre barn skickades hem till sina föräldrar trots att de äldsta syskonen under lång tid vittnat om våld och övergrepp. Vi i Lilla hjärtat vänföreningen kan inte förstå varför man gör insatser för barnen utan att använda sig av alla de lagar och föreskrifter som finns för barn, och utan att ha barnperspektivet som ledstjärna i fall som handlar om just barn. Okunskap kan aldrig vara ett försvar för att begå fel handling. Att inte ta reda på mer fakta innan man tar ett beslut är inte heller ursäkt för det som skett. Älvsbyns kommun och socialnämnd är inte ensamma i att ta beslut på detta sätt, även om det är just denna kommun som media granskar just idag. Vi i LHV ser alldeles för ofta hur dessa snabba flyttar grundade på ofullständiga utredningar drabbar barn hårt, i hela landet. Socialnämnder måste granska det material de får på sitt bord och börja kräva extra utredningar när det behövs.

Vuxna är ansvarsbärare. Alla vuxnas handlingar har konsekvenser. Barn är rättighetsbärare och ska behandlas som sådana. Vi måste alla våga ta vårt ansvar!

Vår ordförande Melinda deltog i Maskrosbarns debattpanel “Barns maktlöshet i kontakt med myndigheter” tillsammans med Maskrosbarns barnrättsjurist Linn Nordin, Göteborgs verksamhetschef Johanna Azar och Isabel Beltran Liden, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, Visions förbundsordförande Veronica Magnusson samt socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli. En aldrig sinande ström av barn sugna på att rita teckningar i barnkonventionens tecken kom till vårt tält under dagen och äldre som ville samtala med oss om barnrätt, barnkonventionen och familjehem. Vi hann även gå på fler föreläsningar/paneldebatter:

• “Hur säkerställer vi barns rätt till delaktighet i frågor om våld?” panelsamtal arrangerat av Barnafrid.
• “Stärk barns och ungas psykiska hälsa” samtal arrangerat av Sveriges Kommuner och Regioner och SKR.
• “Hur hindrar vi de kriminella nätverkens tillväxt?” arrangerat av Frälsningsarmén.
• “Barns maktlöshet i kontakt med myndigheter”, arrangerat av Maskrosbarn.
• “Våga se – att möta och stödja barn och unga som drabbas av hedersrelaterat våld och förtryck”, ett panelsamtal arrangerat av Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime.
• “Döva öron eller dörröppnare – hur vill unga att deras perspektiv tas emot?” ett seminarium arrangerat av Sveriges ungdomsråd, Fair Action.
• “Placerade barn en utsatt grupp – hur kan samhället skydda och stärka under och efter
placering?” arrangerat av Stiftelsen Allmänna Barnhuset.
• “Unga utanför samhällets gemenskap – hur får vi med fler?” arrangerat av Tænketanken Mandag Morgen, Fremia, Nordisk Ministerråd och MUCF.
• “Varför ökar mäns våld mot kvinnor och barn? Vilken roll har kvinnan i detta?” ett samtal arrangerat av Initiativ Samutveckling.
• “Psykiskt våld i vårdnadstvister – behövs en ny lagstiftning?” ett panelsamtal arrangerat av Föreningen Vårdnad Boende Umgänge.
• “Framtiden avgörs i förskolan – främja psykisk hälsa genom mer fysisk aktivitet”, en föreläsning av Pysslingen Förskolor.
• “Barns rättigheter i missbruks- och beroendevården” en föreläsning arrangerad av Junis.
• “Hur kan tilliten till socialtjänsten öka?” en debattpanel arrangerad av Socionomen och Akademikern.
• “En bra modell för att prata med barn som anhöriga”, ett seminarium Junis och Stiftelsen Allmänna Barnhuset höll.
• “Barndomstolen”, paneldebatt med Unga Örnar.
• “Hur ska Sverige säkerställa rättigheterna för barn till frihetsberövade?” arrangerad av Barnrättsorganisationen Erikshjälpen och
Räddningsmissionens verksamhet Solrosen.
• “Eftervåld. Hur kan samhället ge stöd och skydd till våldsutsatta kvinnor och barn efter separation?”, en debattpanel som hölls av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. 

Vi önskade oss fler öron och mer till i LHV, och som tur är kunde de flesta av föreläsningarna följas digitalt. Emilie, 16 år gammal som deltog i våra aktiviteter i vårt tält önskade alla en trygg punkt, och det tycker vi är så fint. 

Rit- och läshörnan i vårt tält i Almedalen blev så flitigt besökt! Det är fantastiskt att se alla barn och unga som valde att delta hos oss. I strålande sol kunde man läsa böcker på teman barnkonventionen och familjehem: fina Eva Edberg författare färgstarka böcker om familjehemsplacerade Klara och Melinda Jacobs varma bok om åttaåriga Bella som även hon blir familjehemsplacerad. Enligt barnkonventionen, artikel 17, har alla barn rätt att ha tillgång till information på ett sätt som de förstår via exempelvis böcker, media och internet. I Lilla hjärtat vänföreningen värnar vi om familjevård och böcker i ämnen som riktar sig till barn. Det är som liten och ung viktigt att kunna känna igen sig i, och känna sig delaktig i sin omgivning, med de som finns omkring en och även i den litteratur de som nattar en läser för att man ska somna gott. Och det man inte vet något om, finns det alltid en bok att lära sig ifrån. Och vad vore mer naturligt än att på Barnrättstorget rikta sin verksamhet mot de vi verkar för? Barnen 💗

Givetvis fanns det flera föreläsningar och paneler som lockade starkt: 
• “Ryktet går – tilliten till socialtjänsten måste stärkas”, en debatt som Vision höll.
• “Vem lyssnar på en 3-åring? – Att upptäcka barns utsatthet tidigt” en debattpanel som Bris och Barnens rätt i samhället stod för.
• “Att vara familj i ett nytt land – ny som förälder i Sverige” ett samtal som Studieförbundet Bilda höll.
• “Förskolan som arena för brottsförebyggande arbete” ett seminarium av Acting for Change.
• “Ungdomars delaktighet för hållbar samhällsutveckling” av Social Venture Network Sweden.
• “Hur ger vi bättre stöd till barn och unga med NPF?” en debattpanel av Riksförbundet Attention.
• “Varför vräks barn från sina hem i Sverige?” debattpanel av Frälsningsarmén. 

Vi gjorde det mesta möjliga av vår tid i Visby genom att ta del av så många föreläsningar och paneler vi bara kunde, knöt band med organisationerna på barnrättstorget och runtomkring. Vi hade en aldrig sinande ström av barn, unga och vuxna som kommer till vårt tält på barnrättstorget för att ta del av vårt arbete och våra aktiviteter, bland andra rit- och läshörnan. I strålande sol lästes böcker på teman barnkonventionen och familjehem skrivna av Eva Edberg och Melinda Jacobs, samt våra informationsfoldrar. På dagens schema stod även: 

• “Barn som anhöriga – hur verkar vi för att deras rättigheter ska tillgodoses?” ett seminarium av Stiftelsen Allmänna Barnhuset.
• “Endast en bråkdel av barn i familjer med missbruk nås av stöd – hur kan vi lyckas bättre?” ett seminarium Junis höll.
• “Miljontals barn växer upp på institution i onödan – hur kan vi ändra på det?” ett panelsamtal arrangerat av Barnrättsorganisationen Erikshjälpen och Childhood.
• “Barn som begår brott” en föreläsning av Polismyndigheten och Noa.
• “Barnet som expert på sin egen situation” en debattpanel av ECPAT Sverige.
• “Mer utsatta än andra – om våld mot barn med funktionsnedsättningar, hur kan vi förebygga och stötta?” ett seminarium av Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Önskelådan – Elis önskan

    Hur är det egentligen att förlora ett syskon? Önskelådan har fått in en ansökan där lilla Eli har förlorat en så högt älskad lillebror. Eli och Jonas var båda placerade i samma familj och hade liknande bakrund av föräldrar som inte förmått att ta hand om dem, de båda kom till familjerna när de var små bebisar och

Läs mer »
Önskelådan – Lenas önskan

Lena och Ari visste tidigt i sitt förhållande att de inte skulle få några biologiska barn och valde med tiden istället att bli familjehem. Den första placeringar blev ett 2-årigt tvillingpar Theo och Alex. Pojkarna har utvecklats fint i sig själva och i familjen men har tyvärr desto jobbigare i skolan. Både Theo och Alex lider av en språkstörning vilket

Läs mer »
POFF

POFF AV ANNICA BOUDIN och SARA MILLBERG Bokserien om Poff och hans vänner är inspirerad av FN:s barnkonvention och finns i fyra fristående delar. Varje bok hanterar på ett lättförståeligt vis en enskild artikel i barnkonventionen. Det är viktigt att barn, redan i tidig ålder, känner till sina rättigheter. Böckerna lämpar sig för boksamtal, vilket innebär att du som läser

Läs mer »
Rulla till toppen