MADELENE THIGER – HEDDA OCH VERA FLYTTAR

Hedda och Veras föräldrar är nästan aldrig hemma. Plingplongtanterna tränger sig in i lägenheten och ställer en massa jobbiga frågor: Vem lagar mat, vem hjälper systrarna med läxorna och vem nattar dem när mamma och pappa inte är där? De jobbiga frågorna gör ont i Heddas mage – vad ska hon göra nu?

Hedda och Vera flyttar är en varm och omtänksam bok, beskriven ur ett barns perspektiv. Vi får följa med i syskonen Hedda och Veras liv, där inslag i vardagen kläs med barns ord när vuxna termer inte finns att tillgå. Den fina dynamiken syskonen emellan för historien framåt in i de känslor som flickorna får när plingplongtanterna gör intrång i deras liv. Med ett fantastiskt formspråk sätter illustratören Sandra Brunnström accent på författare Madelene Thigers gripande narrativ. Tilltalande illustrationer sätter färg på bokens känslosamma berättelse och speglar både hur två syskon lever sitt liv i frånvaro av goda vårdnadshavare och hur ett hem solkas ned i brist på vuxen närvaro. Dikotomin mellan det barnsliga och det vuxna är slående både i författarskapet och formspråket. Stora känslor hos de små flickorna färgar sidorna som berättar om hur livet för barn i vanvård kan se ut, hur stor roll en vuxen utanför familjen kan ha för otrygga barn och hur mycket barn skyddar sina föräldrar i alla situationer. Föräldrars mående dikterar flickorna liv så pass att det inte bara dominerar hemmalivet utan även sätter spår i deras skolliv.

Hedda och Vera flyttar visar hur otroligt smärtsamt det är att bli omhändertagna men hur viktigt det är att vuxna tar sitt ansvar och anmäler missförhållanden. Som liten är det inte lätt att förstå, att den ohållbara hemsituation man lever i, inte är rätt och riktigt, och att storasyster inte ska behöva vara den förälder ens föräldrar inte mäktar med att vara. Boken öppnar upp om samtal som är viktiga både för vuxna och för barn. Genom historien om Hedda och Vera finns nyanser som är riktade till oss vuxna läsare, om ansvarstagande och om hur vårt beteende dikterar liven för våra barn. För barnen berättas det tydligt om deras rättigheter, att de har rätt till trygga säkra hem, fria från vanvård och bråk. De har rätt till yttre hjälp när vårdnadshavare inte klarar av att skilja sitt eget mående från sina ansvar.

Omkring 35 000 barn i Sverige kan av någon anledning inte bo tillsammans med sina föräldrar, varav cirka
19 200 blivit placerade i familjehem år 2022. Genom att synliggöra dessa barn med sin bok vill Madelene Thiger sätta utsatta barn högt upp på agendan tillsammans med barns rättigheter. Hon vill inspirera fler vuxna att våga öppna sina hem för omhändertagna barn och nå ut med sitt budskap i förskolor och skolor:
– För om ett enda barn genom boken inser att det finns hjälp att få, och får den hjälpen, ja då är det värt allt arbete som jag och Sandra har lagt ner, säger Madelene

Boken avslutas med flera diskussionsfrågor som är ämnade att inspirera och engagera till samtal mellan de som läser och de som lyssnar. Hur kan se om någon mår dåligt eller varför berättade Hedda inte om hur det är ställt hemma? Genom att samtala om ämnen lär vi oss, och barn sitter ofta på stora frågor som bara vi vuxna kan svara på. Genom att lyssna på barnens tankar, lär vi oss vuxna hur världen ser ut för de yngre, perspektiv vi kanske inte alltid är uppmärksamma på.

Vill du veta mer om boken och dess författare? Läs Sara Palmkvists intervju med Madelene Thiger här.

Författare: Madelene Thiger
Illustratör: Sandra Brunnström
Ålder: 6-9
Utgivningsår: 2023
Förlag: Idus förlag
Ämne: Berättelser om hem och familj
ISBN: 9789180920674
Antal sidor: 40



error: Ajabaja! Skyddat material. © Lilla hjärtat vänförening
Rulla till toppen