Jag har arbetat 39 år inom barnomsorgen och jag har under dessa år alltid kämpat för och med barnen. Jag har ”bråkat” med kollegor, varit obekväm mot andra vuxna för barnen. Små saker för många men stora saker för ett barn. Tex., en kollega hade för vana att ALLTID bre smörgåsar och själv bestämma vilket pålägg det skulle vara, och då oftast mjukost. Ett barn sa varje dag att hen inte ville ha mjukost. Men fick inget gehör av kollegan. Till slut fick jag nog av det bemötandet mot barnen så jag sa till kollegan att jag tycker inte det är ok att tvinga dem att äta det hon bestämt. Kollegan svarade: Det är bara dumma idéer från barnen. Vi serverar inget som inte går att äta.Då svarade jag: Så kan du ju inte säga. Om du går ut och äter på restaurang och får in din tallrik med mat och där ligger något som du inte tycker om, tex någon grönsak, äter du det då. Kollegan svarade: Självklart gör jag inte det. – Men, sa jag, de serverar ju inte heller något som inte går att äta. Kollegan blev sur men barnen slapp färdigbredda mackor.

Jag har gjort flera liknande saker för barnen genom åren och kommer så länge jag kan att fortsätta stå på varje barns sida. Jag har skickat otaliga anmälningar till ifo där barn farit illa vilket i de flesta fall lett till förbättrade villkor för barnen. Jag har i mitt arbete många gånger fått höra av chefer, specialpedagoger och psykologer fått höra att jag har en stor kunskap om hur man bemöter och stöttar barn.

Jag fick ett barn på min förskola för ca 12 år sedan som var mycket känsligt och grät mycket. Kollegorna tyckte barnet var jobbigt och bortskämt. Detta var en 1-åring. Jag upptäckte att barnet hade stort behov av närhet och uppmärksamhet. När hen skulle sova så somnade hen bäst under promenad i sin vagn. Kollegorna protesterade och sa att vi inte har tid att gå ut och köra en vagn för att hen ska sova. Då sa jag ifrån. Jag tar vagnen och går ut och går på min rast så hen kan somna så får jag motion och hen kan somna. Jag skulle kunna berätta många liknande historier från mitt yrkesliv. Jag slutar ALDRIG kämpa för att barnen ska ha det bra.

Familjehem, grundbulten i vårt samhälle som räddar upp när barns föräldrar inte mäktar med – hemmet som är en del i den vård ett barn behöver iväg från sitt föräldrarhem. Vi är många i rollen som yrkesmän och privatpersoner som kommer i kontakt med de barn och unga som blivit placerade och vi drar alla vårt strå till den stack, som utgör det nätverk som är familjehemsvård.

Lilla hjärtat vänförenings textserie familjehemsskildringar består av några av dessa stårn – berättelser – som inkommit till oss.

Matteo 1,5 år

Tre liv hade kunde ha räddats. Istället fick Matteo 1,5 år sätta livet till. Någonstans under livets resa tappar pojkens

Läs mer »
error: Content is protected !!