PT publicerade en artikel kring det brev som familjehemmet skickat till Peter Lundberg, ordförande i socialutskottet, och som hänvisade till hur lagstiftningen gällande vård enligt LVU och dess upphörande är utformat. I brevet vädjade familjehemmet om att nämnden skulle tillförsäkra barnens behov av en rättssäker handläggning och trygg utsluss från familjehemmen.

Brevet författades av familjehemmet med stöd av Lilla hjärtats Stödlinje, en verksamhet där familjehem kan söka råd och stöd i situationer där barn riskerar fara illa. Det har gjorts uttalanden i media om att man från nämndens sida önskar att Peter Lundberg låtit dem ta del av detta brev då det hade uppmärksammat nämnden på de felaktiga beslut som var på väg att fattas. Med rätt kunskap kunde nämnden förhindrat att barnen flyttades utan att man följt gällande lagstiftning för när vård enligt LVU ska upphöra. Med rätt information hade nämnden kunnat uppmärksamma bristen på barnperspektiv och att barnens rätt till delaktighet i processen förbisetts. Ansvaret för den bristande rättssäkerheten och kompetensen i kommunen vilar dock på alla inblandade.

Lilla hjärtat vänförenings målsättning är alltid att socialtjänst, socialnämnder, biologiska föräldrar och familjehem tillsammans ska kunna arbeta för barnens bästa så att barnets rätt i enlighet med Barnkonventionen och gällande lagstiftning tillförsäkras. Lilla hjärtat vänförenings team av socionomer, beteendevetare, familjehem och advokater vill nu åter vädja till nämnden.

Kommunens fokus måste ligga på att trygga alla tre barnen och säkerställa att de och familjehemmen får stöd och vård. Två av barnen återförenades efter polisens ingripande med sina familjehem och befinner sig nu i en trygg och välbekant miljö. Ett av barnen förvägrades dock detta. Hens vårdgivare på barn- och ungdomspsykiatrin (bup) rekommenderade att familjehemsmamma och barn initialt skulle få landa på ett HVB-hem där de skulle få tillgång till läkare och psykologer.

På väg att hämta barnet lades detta förslag fram till socialtjänsten som då valde att avbryta familjehemmets hämtning av barnet och placerade hen i ett jourhem. Detta trots att barnet fått information om att familjehemmet var på väg och även pratat i telefon med familjehemmet gällande den stundande återföreningen.

Familjehemmet fick återvända hem utan barn. Trots flera försök till kommunikation med ansvariga på socialtjänsten är barnet kvar i jourhemmet utan kontakt med sitt familjehem och utan tillgång till den sjukvård hen är i stort behov av. En orosanmälan från barnets kontakter på bup har lämnats in till socialtjänsten men beslutet om jourhemsplacering står fast. Lilla hjärtat vänförening ställer sig tvivlande till hur den snabba vändningen i fråga om återplaceringen i familjehemmet utgått ifrån barnets bästa. Barnets bästa är den bärande principen i FN:s konvention om barnets rättigheter och ska i första hand beaktas vid alla åtgärder som rör barnet. Svensk lag stadgar dessutom att barnets bästa inte bara ska beaktas, utan vara avgörande.

Vi ifrågasätter starkt hur det kan vara till barnets bästa att inte få återförenas med det familjehem som barnet bott hos i två års tid.

Barnet behöver tillförsäkras adekvat stöd och trygghet utifrån vad hen utsatts för. Särskilt med tanke på vad föräldrarna misstänks ha utsatt barnen för innan de omhändertogs och möjligtvis under tiden de nu varit utan skydd. Att låta ett av barnen bo i jourhem och utan kontakt med vare sig bup eller sitt tidigare familjehem, innebär stora påfrestningar och en mycket allvarlig risk för hens hälsa och utveckling, precis det som vård enligt LVU är tänkt att skydda barn från.

Det anses inte varit en orimlig begäran som familjehemmet framförde och de hade dessutom stöd för sin begäran. Ansvariga på kommunen talade mycket om det stora stöd barnen skulle erbjudas vid hemflytten till föräldrarna och man bör tillse att det behovet nu utvidgats ytterligare.

Lilla hjärtat arbetar dagligen med dessa frågor och anser att barn inte ska flyttas utan möjlighet till stöd, varken till eller från familjehem. När familjehemmet efterfrågade hjälp och stöd så borde det i ett akut skede tillgodosetts.

Det är beklagligt att kommunikationen inte sköts på ett mer ansvarsfullt sätt från kommunens sida. Vi har förståelse för att alla befann sig i en mycket pressad situation när barnen omhändertogs, nu vilar ett tungt ansvar på kommunen att återförena barnet med sitt familjehem. Barnet har rätt till sina viktiga vuxna och det behovet torde vara prioriterat att tillgodose.

Nu vädjar vi till socialnämnden att snarast se till att även detta barn får landa tryggt i sitt familjehem och att alla tre barn och deras familjehem erbjuds rätt stöd och hjälp i läkningsprocessen.

SORGSÖRJAN och LIVSGNISTAN AV ANNIKA KJELLER

”En dag sveper en osynlig skugga in över familjen. Det kallas för sorg, säger någon. Sorg? Helkonstigt ord!Sorgen gör allt tungt och svårt. Den följer efter som en kletig, läskig sörja och verkar bli större för varje dag som går. Det går inte att komma undan den! Kommer allt någonsin bli som vanligt igen?” Sorgsörjan och Livsgnistan är skriven av

Läs mer »
Familjehemsskildringar – del 26 – Hej mamma, när jag blir 18 ska jag köpa en bil och komma hem igen

Familjehemsskildringar – del 26– Hej mamma, när jag blir 18 ska jag köpa en bil och komma hem igen  Vid jul för några år sen flyttade vår första placering in i vår familj. Tidigare hade vi varit kontaktfamilj varannan helg. Vi ville börja försiktigt. Det var en 6-åring, rädd ängslig och skygg pojk som lämnades över hos oss under max femton

Läs mer »
Familjehemsskildringar – del 27 – Sonja

Familjehemsskildringar – del 27 – Sonja Vår familjehemsplacering övergick till vårdnadsöverflytt. Vi fick hem vår Sonja när hon var en dag gammal. Vi har alltid känt att vi vill göra något för barn som har det svårt och när vi varit gifta i två år gick vi till en informationsträff. Vi bestämde oss samma kväll att vi skulle bli jour-

Läs mer »
Rulla till toppen