Lilla Hjärtat Vänförening Ideell Förening
Organisationsnummer 802529-9713
2023-04-30 – 2024-05-01

Förord 
Lilla hjärtat vänföreningen har haft ett fantastiskt år. Vi har arbetat samman med svenska och norska regeringen kring barnrättsfrågor, med liktänkande organisationer och även stöttat en ny organisation #LexTintin, en förening som tillkommit efter att pojken Constantin, även kallad Tintin, mördades av sin pappa under ett umgänge. Vår socionompool har stärkts med 3 fina socionomer. Vi har fått in volontärer till vår förening och många intresseförfrågningar som ligger som start för fint arbete under verksamhetsår 2023./24 Vår eminenta advokatpool har växt från 2 advokater till 12 välrenommerade vars inritningar ligger på socialrätt, familjerätt, brottmål och LVU, helt i linje med Lilla hjärtat vänförenings verksamhet.  
 
Som kronan på verket togs lex Lilla hjärtat som lag 1 juli 2022, ett långtgående och centralt arbete för föreningen med vår fina ordförande Melinda Jacobs i spetsen. Flera års strävande, kunskapssamlande och samverkan med nyckelpersoner ledde till detta fantastiska storverk!  
 
Allmänt om verksamheten 
Lilla hjärtat vänföreningen arbetar för att göra livet bättre för alla barn, med huvudfokus på omhändertagna barn, familjehemsplacerade barn. Vi verkar för att barns rättigheter ska stärkas, tillgodoses och att barnperspektivet ska genomsyra hela vårdkedjan för att skapa bästa möjliga förutsättningar för barnens utveckling, säkerhet och vård. Alla ska ha lika rättigheter oavsett ålder! Med lex Lilla hjärtat har vi kommit en bit på vägen, och tillsammans med regeringen kommer vi fortsätta detta arbete för fler artiklar till denna lag. Vi är den enda föreningen i landet som har en familjehemshjälp dit familjehem kan söka råd, stöttning och juridisk hjälp från barnrättskunniga, socionomer och advokater.  
 
Syfte och ändamål  
Lilla hjärtat vänförening är en idéburen, politiskt obunden ideell frivilligförening som verkar för barnets rättigheter i Sverige. Vi arbetar för genomgripande förbättring i hur barn lever och behandlas. Vi verkar för att barnperspektivet och barnets rättigheter ska komma först i alla beslut som handlar om ett barn. Vi verkar för att uppnå både omedelbar, varaktig och långsiktig förändring i barns liv. Vi lägger stor vikt vid samverkan, utveckling, inkludering och dialog på alla nivåer inom vår fina förening med alla vi kommer kontakt med. 
 
Barnkonventionen 
I vårt arbete utgår vi ifrån barnens rättigheter, det vill säga FN:s konvention om barns rättigheter, barnkonventionen. Vi ser till barnens perspektiv, deras verklighet och hur deras rättigheter bejakas inom svenska myndigheter och lagstiftning. Barn ska vara delaktiga i, och ha inflytande i alla beslut som rör dem. Barnkonventionen genomsyrar hela Lilla hjärtats vänförenings hela verksamhet ut i varje vrå. 


Styrelsen
 
Årsmötet är Lilla hjärtats högsta beslutande organ och sammanträder en gång om året, senast tre månader efter avslutat räkenskapsår. Valberedning väljs vid årsmötet och påbörjar sitt arbete tre veckor innan årsmötet. Årsmötet beslutar om verksamhetsinriktning, stadgar, inkomna förslag och motioner samt väljer styrelsemedlemmar.  
 
Vårt arbete  
Vi har som målsättning i Lilla hjärtat vänförening att informera samtidigt som vi utbildar våra följare och att alltid ha en inkluderande hållning i våra texter och ton till andra. Vi har som huvudfokus lyfta det positiva inom barnrätt och familjehemsvård, ta fasta på vad som fungerar och arbeta för en långvarig positiv utveckling inom samhällets myndigheter. Lilla hjärtat vänföreningen för sitt arbete inom tre huvudsakliga kretsar, online med informationsarbete för våra följare och inom föreningen med vår verksamhet genom vår hjälp- och stödlinje man söker sig till via hemsidan och epost samt till och med makthavare och regering. Vi bidrar nationellt till både kunskapsspridning, kunskapssamling samt lagstiftning genom vårt arbete. Vi påverkar beslutsfattare och tar även del av arbetet inom familjehemsvård och barnrätt genom möten med norska Stortinget. Att arbeta över landsgränsen och ta del av ett annat lands sätt att föra sin socialtjänst och familjehemsvård har givit oss både ny drivkraft och insikt i hur ett system kan fungera.  
 
För att nå ut med vårt arbete, vår verksamhet och vårt informationsarbete arbetar vi både mycket med och i media. Vår ordförande Melinda Jacobs har sin självklara plats i dagsmedia och tv, och i föreningen skriver vi tillsammans med kunniga, socionomer och advokater från vår advokatpool debattartiklar och informativa texter som publicerats under året i bland annat Göteborgs-Posten, Advokaten, Dagens Juridik och Socionomen. å sociala medier och hemsida postar vi flera gånger i veckan samhällsförankrade texter och artiklar om familjehemsvård och barnrätt. Vi skriver även längre utförliga artiklar om dessa ämnen baserade på forskning som publiceras på vår hemsida. Kortare summeringar postas på social media med hänvisningar till hemsidan.  
 
Vi har sett en stabil och positiv utveckling i följarantal på sociala medier och att vi har många trogna följare som interagerar återkommande över flera års tid. Hemsidan har legat jämt i antal besökare under 2021 men 2022 hade vi en besökarökning på 334% en effekt av att vi bland annat har en timanställd webbmaster. I vårt informationsarbete ingår även föreläsningar och vid sidan av föreningen har vår ordförande även en populär podd där man tar upp barnrätts- och familjehemsrelaterade frågor. 


Lilla hjärtat vänförening bidrar till svensk barnrättsäkerhet genom att:
– vi stärker barns rättigheter genom lagstiftningen av lex Lilla hjärta
– vi stödjer och samverkar med vuxna, familjehem, familjehems placerade barn samt barn och unga genom vårt informationsarbete och vår hjälp- och stödlinje
– vi arbetar för att myndigheter och vård ska implementera barnrättsprinciperna i sina verksamheter samt ha barnperspektivet som fokus för varje barns insats
– vi bidrar till att vid liv hålla debatten om barnens rättigheter genom att driva en levande och inkluderande dialog genom sociala medier och media
– vi bidrar till informations- och kunskapsutvecklingen nationellt
– vi genomför direkta insatser för samtliga som söker sig till oss med frågor och problem rörande barns välfärd
– vi bidrar till att beslutsfattare samt andra viktiga aktörer har kunskap att agera och ta beslut som förbättrar situationen för barn. Vi påverkar beslutsfattare att förändra policyer och lagstiftning för att tillgodose barnens rättigheter
– vi bidrar till den svenska familjehemsvården genom att ackumulera och sprida information och kunskap och att finnas som stöd samt ge verktyg och förutsättningar att själva påverka sina situationer bland annat genom vår rådgivningsgrupp, socionom- och advokatpool

Verksamhetsmål period 2022-05-01 – 2023-04-30
– att utöka vår verksamhet och nå ut till fler med vårt budskap
– att utöka våra aktivt arbetande för att kunna hjälpa fler som söker sig till vår verksamhet för stöd och rådgivning
– utöka vår informationsbas genom att bygga upp vår hemsida
– stödja familjehemsvården genom bland annat vår Önskelåda dit placerade barn kan skriva för att önska sig något, för att få en liten guldkant på sin uppväxt

Möjlighetsgörare för att ta oss till våra mål
– styrelsen och medarbetare planerar och genomför verksamhet tillsamman
– ett flexibelt arbetssätt där medarbetare får arbeta efter förmåga, tid och sina egna förutsättningar
– en inkluderande, prestigelös och entuiasmerande arbetskultur
– samverkan med civilsamhälle, företag, organisationer, regering och offentlig sektor
– att vi är tydliga med vilka vi är, våra gränsområden och vad vi kan erbjuda
– att bolla information mellan oss och att analysera och utvärdera vårt arbete gemensamt inom föreningen för att kunna möta våra mål och bemöta våra följare och sökande till oss på ett så bra sätt som möjligt

Vi har även kunnat ta ett litet steg mot vårt framtidsmål att ha anställda. Vi har haft en grafiker/informatör timanställd 10-13h/månaden, en av flera tjänster vi önskar kunna ha och utveckla i framtiden. 

Uppföljning och utvärdering
Vi i föreningen följer konstant upp vårt arbete, stämmer av och fullföljer varandras uppgifter för att på så sätt nå bästa möjliga resultat, för att få berörda medlemmar att känna sin insatta och delaktiga, och för att kunna utvärdera vilka delar i arbetet vi ska ta fasta på. Vi är en liten kärngrupp av arbetande som ständigt lär oss för att utveckla vår förening. Vi strävar efter att följa lagar och regler samt att hushålla med föreningens medel på bästa sätt. Vi har under året blivit godkända av Svensk Insamlingskontroll som årligen stämmer av att vi hushåller med vår ekonomi och att vi inte överskriver 25% av årliga intäkter till administration. Vår kassör noterar minutiöst alla poster och sammanställer detta i föreningens årsredovisning enligt god ideell föreningskodex.

Som exempel på direkta insatser lämnar föreningen ut gåvor i vad vi kallar för föreningens Önskelåda. Dit kan placerade barn skriva och önska sig ngt som de verkligen vill ha eller göra. Gångna period mötte vi utsatta mål genom att uppfylla en rad önskningar där vi bland annat skickat barn med deras familjer till olika event, bjudit på all inklusive övernattningar, åkpass och matbiljetter, minnen barnen kan ha genom hela livet. På detta sätt gör vi inte bara en guldkant på placerade barns uppväxt utan förenar våra följare genom inlägg om barnens upplevelser, visar på hur viktig god vård är av utsatta barn, och visar på vikten av positiva upplevelser för en rik och trygg barndom. Vi ser även extra stort engagemang från följare vid dessa tillfällen över hemsida och social media, ett medvetandegörande om familjehemsvård.
   Ett annat exempel är vårt deltagande i Lex Tintinmanifestationerna där vi gått in som stödförening till denna nybildade rörelse, givit en rad råd och stått som stöd, låtit ta fram informationsmaterial, manifestationsplakat och grafiskt arbete för onlinearbete, samt bistått med teknik för att deras budskap skulle nå så stort och brett som möjligt. Många fler exempel går att återfinna på vår hemsida under fliken ”Anslagstavlan”. I detta bidrog vi till medvetandegörande i en stor kritisk samhällsfråga rörande barns rättigheter och säkerhet, en fråga som lyst med sin frånvaro trots akut brist på åtgärd i umgängesfrågor under flera decennium. Vi kommer att driva frågan vidare tills att ny lagstiftning om detta blir tagen.

Påverkansarbete
Genom idogt påverkansarbete har vi sett en stor positiv utveckling för oss då vi nu får in ansökningar från samhällets alla hörn. Volontärer hör av sig, advokater som vill samarbeta, författare, företag, organisationer, journalister, socionomer, volontärer, och förfrågningar från radio, tv och media. Det största kvittot på vårt arbete är som tidigare nämnt att lex Lilla hjärtat togs om lag juli 2022 och att regeringen valt att fortsätta arbete med föreningen om att ta fram fler lagartiklar.

Kompetensutveckling
Sedan föreningens grundande har målet varit att få in kompetens för att Lilla hjärtat vänförening ska kunna nå sina strategiska mål och långsiktigt och varaktigt kunna bygga upp föreningen på en gedigen grund. Alla i föreningen har möjlighet att tillsammans med styrelsen kunna individanpassa sina uppgifter, sin grad av involvering och sina åtaganden. Genom att få in medarbetare med fackutbildning såsom socionomer och advokater höjs kunskap och kompetens hos övriga då alla arbetar tillsammans och lär sig av varandra. Vi kommer som ett led i detta att under perioden 2023–2024 att köpa in föreläsningar om barnrätt från advokatpoolen. Vi uppdaterar både oss och våra följare med ny forskning, nya lagar och nya arbetsmetoder kontinuerligt. Tack vare detta har vi under året kunnat hjälpa än fler som söker sig till oss för hjälp, stöttning och rådgivning.

Krav på samarbetspartners
Lilla hjärtat vänförening ska förknippas med och stå för sina grundvärderingar och en stor del i detta är att noggrant välja våra samarbetspartners. Våra etiska riktlinjer föreskriver att vi ska förmedla barns rättigheter, barnkonventioner och inkludering, vilket även ska speglas hos våra samarbetspartners. Vi tecknar endast avtal och ingår samarbeten med samarbetspartners som stödjer internationella konventioner om mänskliga rättigheter, för barn såväl som vuxna. Inför samarbeten gör förundersökning om samarbetspartners bakgrund mm för att säkerställa att vi ingår ett samarbete vi kan stå för. Vi har under tidigare år lärt oss att nog avväga partners och avtal för att tillmötesgå våra följare och donatorer på bästa sätt, för att ta tillvara på de etiska linjer föreningen verkar inunder.

Ekonomisk hållbarhet
Föreningens trovärdighet är helt avförande både för oss själva och för dem som väljer att stödja oss. Givare måste kunna känna att de kan ha förtroende för oss och att deras bidrag och gåvor har den effekt som vi utgör oss för att kunna ge. Föreningens intäkter kontrolleras av styrelsen, vår revisor och får auktoriserade revisor, för att slutligen även kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. En ansvarsfull förvaltning av föreningens medel är ett måste och föreningens styrelse har under året klubbat att en kapitalbuffert om 350 000 alltid ska finnas för oförutsedda händelser och för att säkerställa långsikt arbete. Vi har även satt samman en insamlingspolicy för att trygga givare och för att följa direktiv för Svensk Insamlingskontroll.

Dokument i föreningen:
• Riktlinjer och policyer
• Föreningens stadgar
• Svensk Insamlingskontrolls föreskrifter för 90-konto
• Etiska riktlinjer
• Sekretessavtal
• Insamlingspolicy
• Verksamhetsplan
• Köpevillkor
• Integritetspolicy
• Visionsdokument
• Instruktioner för val av styrelse och valberedning
• Instruktioner för ideellt föreningsarbete
• Välkomstdokument för nya medarbetare

Framtida utveckling
Digitalisering
Digitalisering ger allt fler människor tillgång till information, kunskap och samverkan och vi kommer bli mer aktiva i utvecklingen kommande år för att bidra till detta. Vi kommer att sätta upp ett forum för familjehem där de kan få stöttning av oss, våra socionomer, och juridisk hjälp av vår advokatpool, men även möjlighet att samverka med varandra, stötta varandra och utbilda varandra. Vi bereder vägen för att vår förening ska bli en nationell familjehemsförening.

Starkare medlemsrörelse
Vi kommer med årsmötet att öppna upp för medlemskap genom medlemsavgift och tillgång till rättigheter enligt våra stadgar för att förankra vår förening än djupare i svensk sedlig föreningsverksamhet, m.a.o. demokratiskt deltagande med bland annat rösträtt.

Större kunskapsspridning
Vi kommer fortsätta att testa och växla upp den del av vår verksamhet som berör partnerskap och samarbeten samt även inhämta mer information från vår viktigaste målgrupp, barnen, genom att bland annat göra dem delaktiga i våra aktiviteter vid Almedalen 2023 och tilltänkta familjehemsdagarna 2024. Vi tänker presentera mer information för ökad kunskap för både oss själva, våra medlemmar och våra följare för att öka lärandet om barnkonventionen och barnrätt. Genom detta kommer vi kunna nå ut till fler samarbetspartners och det är nyckeln till att engagera fler som i sin tur är nyckeln för ökad effekt av vår förenings verksamhet.

Vi i Lilla hjärtat vänförening är mycket stolta över vårt gångna verksamhetsår.


Rulla till toppen